Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
0c4408885797684c3b367d8b76f435a8.jpg

Huligántörvény

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hétéves korom óta vagyok Fradi szurkoló. Kamaszkoromban rendszeresen a "B-közép" oszlopos tagjaként drukkoltam végig a mérkőzéseket. Az ultrák, huligánok között mindig volt, van és lesz is "kemény" srác, aki hangadóként beleviszi a többieket a balhéba, rendbontásba.

Az én időmben (soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd így kezdek egy mondatot, nos ez a pillanat is elérkezett...), szóval az én időmben is voltak kisebb, nagyobb összetűzések, rendbontások, de az még sem járja, hogy 10-20 ember elrontja több ezer ember szórakozását balhés természete miatt. Ezt mindenképpen meg kell fékezni, ennek gátat kell szabni. Ahhoz, hogy a magyar labdarúgás felemelkedjen tiszta helyzetet, rendet kell tenni minden szinten. Ennek a folyamatnak első lépése a törvényi háttér kiépítése. Az ultrák, huligánok, különböző szurkolói csoportok országszerte tiltakoznak a stadionokban az úgynevezett "huligántörvény" ellen.

Bevallom nem értem a felháborodást, hiszen akinek nincsen vaj a füle mögött, az nem fél kimenni  a napra. Ez a törvény a rendbontókat szankcionálja, nem a tisztességes szurkolókat. A szurkolói rendbontások, visszaélések nemzetközi szinten járatják le hazánkat.

Magyarország nemzetközi megítélésének bizonyára nem tett jót, hogy a múlt héten Norvégiában kupamérkőzést játszó Ferencvárost elkísérő szurkolók bizonyos részét (pár emberről beszélünk) előállított a helyi rendőrség bolti lopás miatt. Tudom, hogy a média milyen, hiszen számtalanszor hallottam sajtóműfajelmélet szemináriumokon, hogy az nem hír, ha a kutya megharapja a postást, az viszont már hír, ha a postás harapja meg a kutyát. Tehát arról nem fognak cikkezni a  nemzetközi sajtóban, hogy a Ferencvárost több ezer kilométert utazva kísérték el nagyszerű szurkolói és végig példásan buzdították a csapatukat a stadionban. Arról sokkal inkább, hogy részegen randalíroztak és fosztogattak a magyar szurkolók. Figyelni kellene ezekre a dolgokra, mert sokszor joggal vagyunk felháborodva, egyes mérkőzések kapcsán azon, hogy a játékvezetők a kétes szituációkban rendre ellenünk ítélnek, nos ezeben a negatív, diszkriminatív döntésekben bizony benne van vastagon a nemzetközi megítélésünk. (Természetesen történelmünkből, "rokontalanságunkból" adódó ellenérzések is jelen vannak, ezt kár is volna tagadni.)

Ady nagyszerűen írja le természetünket, a Magyar Pimodan című írásában. Míg a franciáknak a Pimodan Hotel hozta meg az enyhülést, ihletet, ahol ópiumot szívtak és lágyan, finoman elbódultak, addig nekünk maradt a "durva" alkohol, mint menedék. Igaz ez akkor is, ha a bűnözőinket vesszük górcső alá. Míg, mondjuk Nyugat-Európában, professzionális hackerek fehér ingben, otthonukból, kávét szürcsölve emelnek le számítógépük billentyűit nyomogatva, különböző bankszámlákról milliókat, addig nálunk acélsodronyból font kötéllel, teherautóval tépik ki a falból a bankautomatákat.

Aki ezt nem látja be és nem akar ellene tenni az Magyarországnak rosszat akar. Nem elég a mellünket verve tiltakozni, ordibálni, fröcsögni, bűnbakot keresni. Megoldásokat, alternatívákat, válaszokat kell adni, olyanokat, amelyek nem egyik napról a másikra ugyan, de ismét felemelik Magyarországot.

Ehhez pedig összefogásra, megértésre és türelemre lesz szükség, a társadalom minden tagja részéről.

"Ezt kéne még megtanulni, célozni, nem törni zúzni"

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Tereb (146) Egészség (50) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Kultúra (9) Tv fotel (65) Gazdaság (709) Történelem (18) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Életmód (1) Mondom a magamét (7608) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2804) Sport (729) Heti lámpás (313)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>