Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
1521885fc5160296848c742db371518e.jpg

A halál Szamarkandban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jean Baudrillard az irodalomtudomány-irodalomértelmezés egyik meghatárózó alakja, a szimulákrum elmélet kitalálója. Most egy nagyszerű írásából szeretnék idézni, mert ez az idézet jól példázza azt a helyzetet, amit be szeretnék mutatni.

A félreértés, jelentészavar-csapda. Halálos figyelmetlenség, amit egy jel félreértelmezése idéz elő. Ezt példázza annak a katonának a története, aki a piacon találkozik a Halállal, akinek fenyegető mozdulatát véli felfedezni. Gyorsan a Király palotájába siet, hogy elkérje tőle legjobb lovát, hogy az éj leple alatt elszökhessen a Halál elől messze, nagyon messze, egészen Szamarkandig. Erre a király palotájába hívatja a Halált, hogy megfedje, amiért megrémítette egyik legjobb szolgáját. A Halál meglepődve válaszol: "De hisz én nem akartam megijeszteni a katonát. Csupán egy önkéntelen mozdulatot tettem, mert meglepôdtem, hogy itt látom ezt a katonát, amikor holnap Szamarkandban kell vele találkoznom." - eddig az idézet.

Ez a rövid kis szövegrész tulajdonképpen a (bal)sors elkerülhetetlenségéről szól. Azaz hiába küzdünk a sorsunk ellen az be fog következni, hiszen nem tudjuk befolyásolni. Lehet, hogy éppen a sorsunk elől való menekülés vezet a legbiztosabban sorsunk beteljesedéséhez. Nem tudom. De minden esetre ez a futás, menekülés a "halál", illete az érkező sors elől nagyon jól tapintható a mai magyar közéletben.

Mind a két politikai oldal menekülésben van, mind a két politikai oldal nyomás alatt van. Ez a teherviselés mind a jobb, mind pedig a bal oldalon kitapintható. A baloldal még nem tért magához a tavalyi megsemmisítő erejű vereséget követően, és ráadásul náluk még egy többszereplős hatalmi harc is kialakulóban van.

A kormányoldal, amely látszólag kényelmes helyzetben van, hiszen kétharmados tobbséggel irányíthat, még is hibákat hibára halmoz. Kommunikációjában nagy mértékű deficitet érzek. Nem képes a történelmi többségét kellően kihasználni, illetve felhasználni. A törvényeket ugyan keresztül viszi, de nem gondol arra, hogy a következő választáson is eredményesnek kellene lennie.

A következő választás megnyeréséhez elengedhetetlen a mindenki számára érthető és átlátható kommunikáció.  A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos intézkedéssorozat politikai kommunikációját kritikán alulinak ítélem, ma már az elemzők jelentős része a Fidesz népszerűség csökkenésének okát a magánnyugdíj kassza "államosításában" látja.

Ezt a nagyszerű elképzelést sokkal, de sokkal érthetőbben, előkészítettebben kellett volna kommunikálni. De ide sorolhatjuk a médiatörvény felvezetését és megítélésem szeint az Alkotmányozás folyamatát is. Ezen sürgősen változtatni kell a kormányoldalnak, mert ha nem ezt teszi hiába szalad el majd 2014-ben Szamarkandba a "halál" azaz a választási vereség ott is utól fogja majd érni.

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Heti lámpás (319) Jobbegyenes (2815) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7657) Tereb (146) Autómánia (61) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (711) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Mozaik (83) Sport (729) Mozi világ (440) Belföld (11) Szépségápolás (15) Egészség (50) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>