Ma 2022 január 20. Fábián, Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
290a6a703c968e9e57b5a76a9f3c9c98.jpg

Széll-malom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hogy borítékolható-e a Széll Kálmán-terv 2.0 címet viselő, tegnap megjelent új program sikere, netán eredménytelensége, az több tényezőtől is függ. Kezdjük a piaci megközelítéssel!

Óriási a tétje az újratöltött reformcsomagnak. Tudniillik a kormány ezzel a dokumentummal akarja meggyőzni az Európai Bizottságot arról, hogy fenntartható módon tudja csökkenteni a költségvetés hiányát az elvárt szint alá, s a kabinet bízik abban, hogy ezzel elkerülhető lesz a Magyarországnak szánt kohéziós források befagyasztása. Ugyanis az uniós szakértők hatalmas lyukakat „látnak” a magyar államháztartásban. Ezen számokról annyit, hogy a Széll Kálmán-terv második verziója, amely tartalmazza az aktualizált konvergenciaprogramot is, elméletileg felülírja az unió által vázolt eltéréseket.

A lényeg tehát az: ha Brüsszel kielégítőnek találja a csomagot, akkor az uniós pénzügyminiszterek – az Európai Bizottság értékelése alapján – már a június végi ülésükön hatályon kívül helyezhetik a kohéziós források felfüggesztéséről szóló javaslatot. Ezen döntés pedig megnyugtatná a piacokat, stabilizálná a forintot. A siker persze attól is függ, hogy az EU illetékesei jóváhagyják-e a pénzügyi tranzakciós adót, ám ezen a téren most nem kívánok frontot nyitni. Halkan viszont megjegyzem, amennyiben ezzel kapcsolatban nincs kifogás Brüsszel részéről, az elfogadott program megnyithatja az utat nemcsak a túlzottdeficit-eljárásból történő kikerülés, hanem a Nemzetközi Valutaalappal kezdődő tárgyalások előtt is.

Nagyon fontos, hogy a Széll Kálmán-terv 2.0-ból kiolvasható még: a költségvetés kiadási oldalán lesznek további szerkezetireform-intézkedések, így például az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, az oktatási, valamint az önkormányzati rendszert érintő lépések – ezek pedig az állam működésének egészét áthatják. Ezért feltétlenül jár egy piros pont. Idetartozik az is, hogy a gazdasági növekedés oltárán sem „szállt el” a kormány: szemben a korábbi makropályával, ahol már rövid távon is „dübörgés” lett vizionálva, az idei és a jövő évi prognózis reális, mondhatni száz százalékig „piackonform” előrejelzés.

Nézzük fogyasztói oldalról is a 2.0-s verziót!

Azért, hogy teljesüljenek a költségvetési bevételek, a kormány öt új, fogyasztást terhelő adót vezet be. Tehát az, ami jó a piacnak – a költségvetési egyenleg javulása, ezáltal Magyarország gazdasági pozíciójának esetleges felértékelődése –, további megszorítást jelent az állampolgároknak. Fejenként átlagosan hatvanezer forintos elvonás esik mindannyiunkra – a csomag jövőre összesen hatszázmilliárd forintot kóstál majd a büdzsének.

Persze elkerülhető lett volna a Széll Kálmán-terv 2.0 akkor, ha a „kétharmad” idejében kapcsol, és nem pusztán a vélt gazdaságpolitikai sikereket ünnepli. Például 2010 őszén komplett szerkezetátalakító programmal állhatott volna elő a Fidesz–KDNP – az akciótervek kevésnek bizonyultak. Ennek apropóján pozitív visszajelzést kaptunk volna a külföld, a piacok és az EU részéről.

Nagy kár, hogy a kályhához tértünk vissza, ráadásul nem is olyan rossz világpiaci környezetben. És micsoda pénzügyi „adottságokkal”! Brüsszel simán lenyelte a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítását, az érintett szektorok pedig a különadókat.

Most úgy fest, a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram újratöltésének egyetlen célja az, hogy – miként fentebb említettem – végre megállapodjunk az EU–IMF-párossal, Magyarország kapjon nemzetközi hitelkeretet. Ennek még feltétele, hogy jogállamnak is tűnjünk Brüsszel szemében.

Ha ez összejön – mármint az EU–IMF-kölcsön –, akkor lehet csak sikeresnek minősíteni az új programot. Ám a nemzetközi hitel megléte még korántsem jelenti azt, hogy Magyarország prosperáló gazdaságú uniós tagállam lenne.

Sőt, a java csak akkor kezdődik!

Szajlai Csaba - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1464) Belföld (6) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2202) Mozaik (83) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (139) Heti lámpás (256) Sport (729) Életmód (1) Politika (1579) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Gazdaság (663) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (509) Mondom a magamét (5828) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>