Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
9a481a298625f28dec1bc994d833fe9b.jpg

Spóroljunk! - Néhány hasznos tipp!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nehéz gazdasági helyzetben van az emberek többsége, és ugyan reménykedhetünk abban, hogy ez az év könnyebb lesz, mint az előző, de ha nem teszünk érte semmit, akkor a remény teljesen hiábavaló lesz. Spóroljunk kis dolgokon, csak egy kis odafigyelés kell, de nagy eredménnyel járhat.

Néhány trükk:

1        Kapcsoljuk le a villanyt, ha kijövünk egy helyiségből. Akkor is, ha rövid idő múlva vissza fogunk menni, ugyanis nem igaz az a feltevés, hogy a villany felkapcsolás több energiát emészt fel, mint az úgy hagyása. Már egy-két perc alatt is többet spórolunk a lekapcsolt villannyal, mintha a felkapcsolás energia-felhasználást spórolnánk meg!
 
2        Ha egész nap nem vagyunk otthon, vegyük lejjebb a fűtést. Ne sokkal, ne hűljön le nagyon a lakás, mert egyrészt hideg lakásba hazamenni nem jó érzés, másrészt a felfűtés sok energiába kerül. Egy-két fok viszont sokat számít, havonta több ezer Ft-ot is.
 
3        Figyeljünk oda: ha szellőztetünk, ne legyen bekapcsolva a fűtés. Én az ajtó kinyitása előtt lejjebb szoktam venni a termosztátot 2-3 fokkal, hogy véletlenül se kapcsoljon be, mert nem a kinti teraszt akarom fűteni. Szellőztetés után visszaállítom normál üzemmódra, és ha lehűlt a lakás, pillanatok alatt visszafűti.
 
4        Vásárlás előtt írjunk listát arról, mit akarunk venni, és tényleg csak azt vegyük meg. Ne csábuljunk el a boltban! Ha olyan helyen lakunk, ahol több hasonló bolt is van, indulás előtt próbáljunk meg tájékozódni az árak felől, erre megfelelnek az ingyenes prospektusok vagy az internet is. Így kevesebb utazással is tudunk spórolni, mert esetleg érdemes átsétálni a másik boltba a lisztért és a tejért, és ezen akár több száz Ft-ot is spórolni.
 
 
5        Főzzünk, süssünk otthon friss alapanyagokból, ne használjunk félkész- és készételeket. Sokan azt hiszik, ezek a félkész- és készételek meggyorsítják a munkát. Annyival nem lesz kész gyorsabban az étel, amennyivel a minősége gyengébb lesz. Itt elsősorban nem az ízre gondolok, mert az ízfokozók megteszik a hatásukat, hanem inkább az adalékanyagokra, ismeretlen eredetű fűszerekre, aromákra, tartósítószerekre. Semmi szükség rá, hogy ezeket együk sok pénzért. Különösen a házi süteményeknél, kekszeknél igaz ez, otthon egészségesebbet tudunk sütni percek alatt. (Pl. egy adag muffin elkészítése mindennel együtt nagyjából 30-35 perc, egy adag vaníliás vagy csokis kekszé úgyszintén, és legalább tudjuk, mit teszünk bele) Én személy szerint a péksüteményeket is otthon sütöm, sokkal finomabbak, mint a bolti, és semmivel sem kerül többe!
 
6        Ne menjünk mindenhova autóval. Tudom, hogy sok helyen nincs normális tömegközlekedés (itt nálunk sincs), de a két utcával odébb lévő kisboltba, ha már muszáj menni, menjünk gyalog vagy biciklivel. A nagymama meglátogatása is jó ok arra, hogy sétáljunk egy nagyot, és ne autózzunk. A játszótérre meg aztán különösen érdemes gyalog (babakocsival, kismotorral) menni. Feltéve, hogy elérhető közelségben van, mert sajnos ez sem mindig jellemző.
 
7        Nézzük át telefon-tévé-internet előfizetésünket, biztosan találunk kedvezőbb csomagot a jelenleginél. Akár kombinált előfizetést is. Érdemes váltani, ha több ezer Ft-ot is megspórolhatunk.
 
8        Ha van bankkártyánk, ne fizessünk készpénzzel, ha nem muszáj, használjuk inkább a kártyát, az általában ingyenes. Persze nem a hitelkártyáról beszélek! Amennyiben készpénzt akarunk felvenni, a bank saját automatájánál tegyük, máshol ez sokkal többe kerül.
 
9        Ne higgyük el a 0%-os THM-t! Nincs ingyen hitel!!!
Ez persze még nem minden, van még rengeteg apró trükk, amit érdemes megfontolni, de már ezek figyelembe vételével is nagyon sokat lehet spórolni havonta!
 
N. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2786) Mondom a magamét (7536) Tereb (146) Egészség (50) Mozi világ (440) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Életmód (1) Tv fotel (65) Gazdaság (704) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>