Ma 2021 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
ac52ff82aba7100648b7e1604e11bbdc.jpg

Pragmatica sanctio

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy új együttműködésről kezd tárgyalásokat a kormány a Nemzetközi Valutaalappal – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely piaci és szakértői szempontból teljességgel támogatható, ám nagypolitikailag kissé bukta.

Különösen azért, mert még tegnap délután is az volt a kormány „változatlan” álláspontja, hogy a piacról kívánja finanszírozni magát az állam. Amit még ki tudtunk bogozni a gazdasági tárca közleményéből az az, hogy az új megállapodás nem hitelfelvételt jelent, hanem Magyarország egy biztosítást köt, amely – legalábbis a minisztérium elmondása szerint – növeli az ország függetlenségét!

Ezek alapján tehát egy elővigyázatossági hitelkeretről, vagy ennek valamilyen speciális formájáról lehet szó. Majd kiderül.

Amúgy jogos a kérdés, hogy ránk erőltetett új IMF-hitelről van-e szó? Aligha. Sokkal inkább a kormány pragmatikus lépéséről. Tudniillik a „piaci oxigén” fokozatos és folyamatos ritkulása figyelmeztető jel volt az utóbbi időszakban. Magyarország újból negatív címlapsztori lett a Wall Street Journalban vagy éppen a Financial Times szerkesztőségi blogjaiban, de az angolszász támadások mellett már az állampapírjainkat is shortolták a spekulánsok. Egyébként lehet kisebb-nagyobb összeesküvés-elméleteket gyártani, mellesleg még fundamentumuk is akadhat – hiszen a makrogazdasági számok alapján túl nagy „zúzda” elméletileg nem várt volna Magyarországra –, ám túl sok értelmük nincs: legalábbis akkor, amikor a külföld finanszíroz bennünket.

De nézzük a kérdést gyakorlatiasabb oldalról. Az utóbbi hetekben-hónapokban tovább mélyült az európai adósságválság, Magyarország nemzetközi megítélése leromlott, az ország csődkockázatát mutató úgynevezett CDS-felárak pedig elérték a 2009. tavaszi, eddigi legrosszabb szintet. Eközben – a nemzetközi hitelminősítők friss nyilatkozatait alapul véve – egyre kevésbé lehet kizárni az ország adósminősítési besorolásának lerontását, vagyis bóvliba vághatnak bennünket. Ráadásul piaci elemzők mellett már a Magyar Nemzeti Bank is kilátásba helyezte az alapkamat fokozatos emelését, amely a forinthitelek kamatainak emelkedésével jár. A fentiek közül a hitelminősítői „gyomros” lehet majd a legdurvább: hiába zengenek a szakértői szólamok arról, hogy tulajdonképpen már beárazták a lefokozásunkat, ha ez megtörténik, onnét kezdve – szinte és kizárólag – tőzsdecápák menedzselhetik a magas kockázattal járó magyar államkötvények adását-vételét. Hiszen kinek kellenek majd a befektetésre nem ajánlott állampapírok? Románia, amely már „bóvlis” ország, úgy tudta megúszni a piaci finanszírozás teljes leállását, hogy hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal. Mint tudjuk, az Orbán-kormány hosszú időn keresztül ezzel az eshetőséggel nem számolt. Akkor pedig nem lett volna más hátra, mint a véres valóság: további költségvetési lefaragások, jegybanki kamatemelés, a forint árfolyamának ide-oda rángatása.

Vagyis az IMF-es megállapodás híre egyértelműen nagyon pozitív üzenet a pénzügyi stabilitás szempontjából, de kérdőjelek természetesen még akadnak. A megállapodás konkrét formáján kívül ugyanis az a fő kérdés, hogy ez mennyiben változtatja meg a kormány gazdaságpolitikáját. Amennyiben pedig esetleg új kölcsönt veszünk fel, azt milyen kamattal adják Washingtonban?

Peresz az óvatosság sem árt: ha ugyanis az IMF kottája alapján készülnek majd az éves költségvetések, nehezen úszhatjuk meg a mostaniaknál és a korábban megtapasztaltabbaknál nagyobb megszorítások nélkül. Látván azonban a kormány eltökéltségét az alacsony államháztartási deficit mellett, lehet, hogy ez mégsem következik be.

Az érem másik oldala a politikai: úgyszólván önbeteljesítő jóslattá vált a Nemzetközi Valutaalappal történő kiegyezés. Egyébként látott már ilyet a világ. Legutóbb akkor, amikor a nemzetgazdasági miniszter a bankokra ruházta át a devizahitelesek problémáinak végső megoldását. Ezzel együtt is az esetleges politikai hitelvesztés még mindig jobb, mintsem, hogy az ország maradjon pénz és hitel nélkül.

Szajlai Csaba, magyarhirlap.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (662) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Történelem (14) Egészség (50) Belföld (6) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2162) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tereb (138) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (5726) Heti lámpás (255) Életmód (1) Vetítő (30) Sport (729) Nagyvilág (1463) Politika (1578) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (507) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>