Ma 2022 január 19. Sára, Márió napja van. Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.
ba4c7ed2c06d9516ddccb1e1b3234987.jpg

Eva és társai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csak gratulálni tudunk! Jövőre a bürokrácia csökkentése és az adóegyszerűsítés jegyében az eddigi 52 fizetési kötelezettség helyett cirka hatvan adónk lesz, továbbá ugyancsak az adóegyszerűsítési politikába illeszkedve – nagy valószínűséggel – megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó is.

Utóbbira akár mérget is vehetünk: aligha képzelhető el, hogy a Fidesz–KDNP-frakció – hacsak nem lesz titkos szavazás – szembemegy a miniszterelnökkel. Tudniillik nincs az a jelentős lobbierő, amely a képviselőcsoportban képes arra, hogy leszavazza a kormány, mi több, a miniszterelnök ötletét. Szakadás pedig nem várható az eva miatt…

Ugyanakkor felmerül bennünk a kérdés: ha a kormány támogatja az eva eltörlését, akkor az miért nem tükröződik vissza már eleve az egy hónappal ezelőtt beterjesztett 2012. évi törvényjavaslatban? Nem is beszélve arról, hogy a központi büdzsé úgynevezett kitekintő fejezete is számol a következő évekre az evából származó bevételekkel! Továbbá hosszú időn keresztül hitegették a kormánypárti politikusok az evázó kisvállalkozókat, hogy marad az adónem, sőt maga a miniszterelnök mondta még május elején: inkább kiterjesztenék, mintsem kivezetnék az evát a rendszerből.


Kétségtelen, hogy az év első részében még nem lehetett tudni, hogy milyen költségvetési év, pontosabban: esetleg recesszió, vagyis gazdasági visszaesés várható, de az adóemelő lépések és a „nem lesznek megszorítások, csak költségvetési kiigazítások” kormányzati kommunikáció nem illeszkedik éppen a Fidesz–KDNP magfilozó­fiájába. Jóllehet a 2010-es országgyűlési választásokat felvezető kampányban azok, akik a jobboldalra szavaztak, csakúgy, mint a devizahitelek felvételekor, nem olvasták el az apró betűs részleteket.

Mindenesetre 110 ezer, jelenleg még evás vállalkozás készülhet arra, hogy régi-új világ köszönt rá 2012-ben. Ismét lehet „költségelni”, számlát gyűjteni, beszerezni vagy éppen osztalékadót fizetni a házi pénztárból történő pénzkivétel esetén – a nagy semmire. Hiszen pont az az eva előnye, hogy kiszámítása és bevallása, illetve az adóelőleg fizetési szabályai egyszerűek, az átláthatóság miatt ráadásul kevésbé számíthat az adóalany hatósági ellenőrzésre. Persze az eva halálának nyertese is van: a könyvelői és adószakértői kar. Jövőre az „eva és társai” miatt nagy szükség lesz a szakértelmükre. Hiába ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium számítása, miszerint ötvenmilliárdos pluszbevétel keletkezik az eva megszüntetésével, az érintett kör, mint már említettük, abban lesz érdekelt, hogy gazdasági tevékenysége folytán olyan mutatványokat produkáljon, amelyek – papíron – csökkentik a bevételt, vagyis kevesebbet kelljen majd ezáltal adózni.

Egyébként nem az a gond, hogy megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, hanem ellentételezéséül a kormány, az állam nem ajánl fel semmit. Tudniillik pont azok húzzák majd a rövidebbet – mikro-, kis- és közepes vállalkozások –, akik az üzletmenet minimális javulását remélték a tavalyi országgyűlési választások után. S persze azért is válhat szimbólummá az eva kiiktatása, mert eközben az érdekeiket ügyesen kijáró nemzetközi cégek több tízmilliárd forintos költségvetési ingyenpénzben részesülnek. Hogy pontosan mekkora támogatást is kapnak a világvállalatok hazánkban, ne tőlünk kérdezzék, hanem a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, önöknek talán válaszolnak.

Persze dramatizálni sem kéne a helyzetet, csakhogy a magyar gazdaság éppen leépülőben van. A 430 forintos, mellesleg állami támogatással felturbózott gázolajárat vagy éppen a 310-es eurót már nem tudják kitermelni a szavak szintjén „fókuszban” lévő hazai kis- és közepes vállalkozások. Ha pedig 2012-ben beüt a recesszió, erre pedig van esély, hiszen már újabb tízéves gazdasági visszaeséssel számolnak Nyugaton, aligha keletkezik többletbevétele az eva megszüntetéséből a büdzsének.
Ráadásul a kormány elveszít – minimum – 110 ezer szavazót is.

Szajlai Csaba - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Heti lámpás (256) Politika (1579) Nagyvilág (1464) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Tv fotel (65) Autómánia (61) Tereb (139) Belföld (6) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2200) Szépségápolás (15) Gazdaság (663) Mondom a magamét (5825) Irodalmi kávéház (509) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>