Ma 2021 augusztus 04. Domonkos, Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
b59abd9bdfa1d82376be01f17cc398fb.jpg

Mi a helyzet a svájci frankkal?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elmúlt hetekben rekordokat döntött a svájci frank árfolyama. Miért történhetett meg mindez?

A svájci frankban eladósodott ezrek nagy bánatára a frank árfolyama az elmúlt hetekben-hónapokban rekord-magasságokat ért el. Néhány éve még 150 Ft körüli árfolyamon lehetett hozzájutni svájci frankhoz, ill. svájci frank alapú hitelhez, mostanában pedig 200 Ft fölött van az árfolyam. Ez óriási veszteségeket jelent az adósoknak.

Azt halljuk, hogy a svájci központi bank beavatkozik, de csak kis mértékben. Miért teszi, miért nem teszi? Mi lehet az oka annak, hogy hagyják a frankot ennyire erősödni? Jó-e az erős svájci frank Svájcnak? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?
 
 
Az erős svájci frank következményei:
- olcsóbbá válnak az importált termékek, megnő az import iránti kereslet, romlik a külkereskedelmi mérleg
- drágábbá válnak a svájci termékek a külföldiek számára, csökken az export-termékek iránti kereslet, így az export is, romlik a külkereskedelmi mérleg
- a svájci frankban eladósodott külföldiek magasabb törlesztő-részletekkel szembesülnek, nehezebben tudják visszafizetni hiteleiket
- a svájci tőkekivitel nőhet, a svájciak számára megéri az erős frankért értékes külföldi értékpapírokat vásárolni, többet vehetnek ugyanannyi pénzből, mint korábban
- az olcsóbbá váló import-termékek csökkentik az inflációt, vagy akár az árszínvonalat is, ezáltal deflációt okoznak, ami kihatással lehet az egész gazdaságra (munkanélküliség növekedése, gazdasági növekedés lassulása, bérek csökkenése)
 
A gyenge svájci frank következményei:
- drágábbá válnak az import termékek, csökken az import iránti kereslet, javul a külkereskedelmi mérleg
- a drágábbá váló import termékek hatására begyűrűzhet a külföldi infláció, nő az árszínvonal
- olcsóbbá válnak a svájci termékek a külföldiek számára, nő az export iránti kereslet, javul a külkereskedelmi mérleg, javul a belső foglalkoztatás
- nő a svájci tőkebehozatal, azaz a külföldiek számára vonzóvá válhatnak a svájci értékpapírok
 
Svájc gazdasága stabil, a gazdasági növekedés javul, a belső fogyasztás nő. Mindezek hatására a piac számára a svájci frank egyre értékesebb, azaz egyre keresettebb „cikk”, aminek következményeként nő az árfolyama az euróval szemben. A svájci központi bank egy sávon belül szeretné tartani a frank árfolyamát, ami eddig nem is okozott különösebb nehézséget, mert a piac sem értékelte másképp a devizát, mint a bank. Az utóbbi hónapokban azonban a piaci értékelés hatására jóval a sávon kívül alakult volna ki az egyensúlyi árfolyam, amit a központi bank meg akart akadályozni, ezért devizapiaci intervenciót hajtott végre. A svájci frank felértékelődését – azaz a svájci frank / euró árfolyam túlzott csökkenését – úgy lehet megakadályozni, hogy a központi bank a tartalékaiból frankot bocsát a piac rendelkezésére, ezáltal csökkenti a túlkeresletet. A frank piacra bocsátása azt is jelenti, hogy az euró-tartalékait növeli a bank. A beavatkozások szükségessége az elmúlt hetekben gyakoribbá és nagyobb mértékűvé vált, és a központi bank már nem tudott elegendő svájci frankot a piac rendelkezésére bocsátani, ezért jobban „elengedték” a frankot, mint korábban, azaz szélesebb sávban hagyják mozogni az árfolyamot, így ritkábban kell beavatkozni. Ez viszont azt jelentette, hogy a piac értékítéletére bízták a svájci frankot, amely így megerősödött.
 
A svájci központi banknak továbbra is be kell avatkoznia a devizapiacon, hogy a deflációt megelőzze. A defláció, azaz az árszínvonal csökkenése első ránézésre pozitív folyamat, hiszen a termékek olcsóbbá válnak, könnyebben meg tudjuk azokat vásárolni. Hosszabb távon azonban kedvezőtlen hatásai lehetnek: az alacsony árak hatására a vállalatok a béreket is csökkenteni fogják, a nyereség csökkenése miatt valószínűleg nőnek az elbocsátások és a munkanélküliség, a termelés visszafogása miatt csökken a gazdasági növekedés. Ezt megelőzendő a bank beavatkozik a devizapiacon, viszont a korábban már felvásárolt nagy mennyiségű euró-tartalék miatt egyre kevésbé képes további frank-mennyiséget piacra dobni. A vesztesége már így is több milliárd euró értékű lehet, hiszen az erős svájci frank eladása azzal jár, hogy árfolyamveszteséget kell elkönyvelnie.
 
A túl erős svájci frank tehát nem jó Svájcnak, és persze nem jó nekünk sem, akik svájci frankban vagyunk eladósodva. Mi, egyszerű állampolgárok nem tehetünk semmit, csak figyeljük az eseményeket, és drukkolunk, hogy ne erősödjön tovább a svájci frank. Svájc gazdasági vezetői tehetnek valamit, de mozgásterük egyre csökken. A legelőnyösebb az lenne, ha a piac oldaná meg a helyzetet, és úgy értékelné a svájci frankot, hogy mindenki jól járjon. Erre azonban kicsi az esély, hiszen a befektetők számára más jó, mint az adósok számára; a külföldi gazdaságok mást szeretnének, mint Svájc. Ezért aztán nem tehetünk mást, mint várjuk a további eseményeket.
 
N. R. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Mondom a magamét (5471) Politika (1578) Tereb (138) Életmód (1) Nagyvilág (1456) Gazdaság (660) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Belföld (6) Egészség (50) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Mozaik (83) Autómánia (61) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2085) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>