Ma 2022 augusztus 19. Huba napja van. Holnap István napja lesz.
9bfd284042b999a2e45c5bb50b9dd09e.jpg

Kitekintő - ...szamár szenved

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért fontos, hogy hogyan tekintünk a világra? Milyen statikus formák határozzák meg gondolkodásunkat? Hogyan él a jövő a jelenben? Miért marad le Európa?

Nem ragadja meg a lehetőségeket Európa

John Naisbitt amerikai jövőkutató élő legenda, tizenöt, óriási érdeklődést kiváltott könyv szerzője, a trendelemzés guruja, aki 2006-ban előrevetítette, hogy mi lesz fontos évtizedünkben. A Harvard és a Moszkvai Állami Egyetem korábbi, és a kínai Nancsing Egyetem mostani professzora Bécsben él: szereti az európai kultúrát, a szecessziót, az osztrák közgazdaságtant - Schumpeter, Hayek és Drucker életművét -, igazat ad Keynesnek, de sötéten látja Európa gazdasági jövőjét. Milyen lesz Naisbitt szerint a 2010-es évtized?

Egy kínai közmondás szerint nem lábunk, hanem elménk visz előre. Szerzőnk szerint agyunkban állócsillagokhoz hasonló, statikus gondolkodási minták élnek, és ezek határozzák meg, hogyan látjuk a világot. Értékeink és gondolkodási mintáink alapján szűrjük a hozzánk érkező információkat, majd ezek alapján döntünk és cselekszünk: jövőnket így az határozza meg, hogyan gondolkodunk a világról. Mindezek alapján szerzőnk fakó képet rajzol fel Európa jövőjéről.

Noha sok dolog változik körülöttünk, de a legtöbb dolog változatlan marad. Az otthon, a munka és a család a pillérek. De még az üzleti életben sem igaz a közkeletű vélekedés, amely szerint "csak a változás biztos".

A jövő már megjelenik a jelenben, csak a legtöbbször nem látjuk a fától az erdőt. Naisbitt mindig az újságok, zömében a helyi lapok híreiből olvassa ki a jövőt, szerinte az újságok a történelem első vázlatai. Mindig a tényeket, az eredményeket kell nézni, ezért jobb a sport a politikánál: az Európai Unió állandóan elmondja, hogy első akar lenni, majd kiderül, hogy nem az lett. Amerikának 300 Nobel-díjasa van, Japánnak négy: ez is sokatmondó eredmény. Emberi hajlam, hogy vágyaink szerint eltorzítjuk a hallott-látott információt, de csak egy számít: az eredmény. A másik emberi hajlam, hogy azt képzeljük, mindig nekünk van igazunk: ha ezt időnként okosan kétségbe vonjuk, sokat nyerhetünk. Érdemes a jövőt egy kirakós játékként nézni, nem egymás utáni események soraként. A jövő nem más, mint lehetőségek, irányok, események, fordulatok, előrelépések és meglepetések furcsa együttese: ezeket nem egy vonalban egymás után, hanem egy mozaik vagy puzzle darabjaiként érdemes elképzelnünk. Nem érdemes olyan messzire előrefutnunk, hogy azt higgyék, nem is vagyunk ott, ahogy a japán közmondás mondja: "a kiálló szöget beütik". Az emberek akkor nem állnak már ellen a változásnak, ha nyernek vele. A kínaiak óriási energiával változtatnak, mert érzik, hogy nyernek vele, míg az európaiak először nyerni akarnak, csak aztán változni. Na, ez így nem megy. Európa túlságosan ragaszkodik a hagyományokhoz és az állandósághoz, nem megy a munkához, hanem elvárja, hogy a munka jöjjön hozzá, ezért marad le a globális versenyben. Eredményeket nem az ér el, aki problémákat akar megoldani, hanem az, aki kihasználja a lehetőségeket. Ahogy G. B. Shaw írta: "Az okos ember alkalmazkodik környezetéhez, az oktalan környezetét igazítja magához. Minden fejlődés az oktalanoktól ered." Készen kell lenni arra a pillanatra, amikor beüt a lehetőség, ezért lett például Arnold Schwarzenegger osztrákként kaliforniai kormányzó. Reagan, Clinton és Bush mind a lehetőségeket keresték, nem problémákat akartak megoldani, mint Hillary Clinton vagy Al Gore. Ahogy Pasteur írta: "A változás a felkészült embernek kedvez, én ilyen voltam." A változás az innováció atyja, de először el kell venni ahhoz, hogy hozzá lehessen adni valamihez valamit.

Európa bajban van, mert ellene van a változásnak, nem ragadja meg a lehetőségeket.

Mi Európában kissé ázsiaiak is vagyunk: ragadjuk meg hát a változást!

 

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Nagyvilág (1464) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (513) Gazdaság (667) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Vetítő (30) Mozi világ (440) Belföld (8) Autómánia (61) Mondom a magamét (6251) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (15) Tereb (142) Heti lámpás (260) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2388) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>