Ma 2023 június 10. Margit, Gréta napja van. Holnap Barnabás napja lesz.
3256f198c6a5961953df7829ffde2f26.jpg

Kitekintő - Piac és társadalom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mit üzen nekünk Polányi? Miért hamis a Hatékony Piacok Elmélete? Mit mond Stiglitz? Igaza van-e Oscar Wilde-nak? Milyen lesz az új világ?

Raj Patel könyve arról szól, hogy az elmúlt évtizedek hamis mítoszokon és erkölcstelen politikákon alapultak a fejlett világban, sőt a világ egészében.

A neoliberális közgazdászok felállították a Hatékony Piacok Elméletét, amely szerint a piac önszabályozó, ott mindenki racionális döntést hoz, és egy bölcs láthatatlan kéz egyensúlyt teremt a piacon. Ha vannak is válságok, azokat a piac megoldja, nincs szükség állami beavatkozásra, sőt ez kifejezetten káros, mert megzavarja a piaci önszabályozást.

A mostani válság már mindenki számára egyértelművé tette, hogy ez a tétel alapjaiban hamis. A piacon senki nem rendelkezik az optimális döntéshez szükséges minden információval, ezért az egyéni döntések sokszor irracionálisak, így a piac működése sem racionális, ahogy azt a későbbi Nobel-díjas Stiglitz már 1980-ban megírta. A válságot nem a piac oldja meg, hanem az állam, és éppen azért jött a válság, mert leépítették az állami szabályozást. Ezt azért tették - először Amerikában, majd szerte a világban -, mert az üzleti szektor fogságban tartja a kormányokat: az államok az üzleti vállalkozás érdekeit érvényesítve leépítették a szabályozást. A mostani amerikai kormány is a nagyvállalati, főként pénzügyi és banki érdekek fogságában van, a gazdaságpolitikát alakító kormányzati vezetők onnan jönnek és oda térnek vissza, ahonnan a válság érkezett.

Idézi Polányi Károlyt, aki 1944-ben kiadott A nagy átalakulás című könyvében már szertefoszlatja azt a mítoszt, hogy piac és társadalom egymástól függetlenek. A gazdálkodók földtől való megfosztása - az eredeti tőkefelhalmozás angol módja - vezetett oda, hogy a közösségi értékek elváltak az üzleti érdekektől, de ez ellen a társadalom később fellázad majd, és megpróbálja érvényesíteni a közösség érdekét. Szerzőnk szerint eljött a társadalmi válasz ideje, mert a piaci vállalkozások még mindig fogságban tartják az államokat. A válasznak globálisnak kell lennie, mert most globális méretekben megismétlődik, ami néhány száz évvel ezelőtt Angliában történt: akkor a földet vették ki a közösség tulajdonából, most a Földet veszik ki a nagyvállalatok és a piacok az emberiség birtokából. A Föld erőforrásainak használatáért a piaci vállalkozások nem fizetik meg az újratermeléshez szükséges árat, miközben sokszor magát az árat, tehát a kárt - mint a szén-dioxid kibocsátása, a légkör szennyezése, fajok gyorsuló kipusztulása - sem tudjuk meghatározni.

Oscar Wilde szerint az emberek mindennek tudják az árát, de semminek nem ismerik az értékét. Mintha ma is ezen a tudatlanságon alapulna Földünk, javaink és értékeink elrablása. Egy, az egész világra kiterjedő 2008-as felmérés szerint az emberek 92 százaléka kíván állami egészségügyi ellátást, 91 százaléka állami oktatást, 82 százalékuk szerint az államnak kell fellépnie a nőkkel szembeni megkülönböztetések ellen, és 72 százalékuk szerint a kormányoknak kell gondoskodniuk az éhezőkről. Az emberek tudják, hogy a piaci vállalkozások mindezt nem oldják meg, mert csak az árat ismerik, az értéket nem.

Szerzőnk szerint eljött az idő, hogy a Föld emberiség által birtokolt erőforrásait újból közös tulajdonként határozzuk meg, ne piaci vállalkozások magánjavaiként. Ilyen a levegő, az élelmiszer, a föld, a víz és a többi, az élethez alapvető erőforrás. Szabadon kell engedni a demokráciát, hogy az emberek együtt dönthessenek a közös erőforrások felhasználásáról, ahogy az egy sor brazil városban történik, ahol a helyi lakosok közösen döntenek a helyi jövedelmek és erőforrások megosztásáról.

A mai időkben - szemben Oscar Wilde idejével - mintha az emberek már jobban tudnák a fontos dolgok értékét, talán azért is, mert a fontos javak többségét már elvették tőlük. Eljött tehát az idő.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1306) Tereb (142) Mozi világ (440) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Egészség (50) Politika (1581) Tv fotel (65) Autómánia (61) Jobbegyenes (2626) Vetítő (30) Heti lámpás (264) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (521) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Sport (729) Gazdaság (681) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6864) Mozaik (83) Belföld (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>