Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
1ba04541731568ec8cb997f80fa0d246.jpg

Kitekintő - Siker és szerencse

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Három sikeres amerikai üzletember arra vállalkozott, hogy megtalálja a sikerhez vezető jellemvonásokat. Ez bennünket is érdekel, mert a magyar üzleti élet nemzedékváltás előtt áll: a nagy magáncégek tulajdonosai ezekben az években adják át a stafétabotot a fiatalabb családtagoknak.

Azért is érint minket, mert ebben az évben növekedési fordulatot várunk a magyar gazdaságban, ez sok kis cég megerősödését hozhatja, mellette sok új magáncég indulhat útjára. Mikor lesz sikeres a magyar üzleti generációváltás, és hogyan lesz erős a magyar üzleti élet?

Szerzőink négy karakterjegyhez kötik az üzleti sikert. A nagy amerikai vállalkozók közül sokan a szívükre hallgattak: olyan erős érzelmekkel indultak neki az üzletnek, hogy még a környezet sem érdekelte őket. Hittek abban, hogy a helyes dolog egyszer csak megvalósul: a hagymából tulipánvirág lesz.

A sikeres vállalkozók másik csoportja nem a szívére, hanem az eszére hallgat: őket a tények és a számok érdeklik. Az üzleti célokat stratégiává formálják, a feladatokat delegálják, erős irányítási rendszert építenek ki, és mindig mérik a teljesítményt.

A harmadik a bátrak csoportja: egy részük egyenesen keresi a kockázatot, más részük csak tűri azokat. Akkor a legjobbak, amikor egy cég gyors növekedéséhez merész döntéseket kell hozni. A sikeres üzletemberek negyedik csoportját a szerencse vezeti. Erre minden sikeres vezetőnek szüksége van, de őket többször találja meg a szerencse, mert szerények, sebezhetőek, kíváncsiak, nagyvonalúak és nyitottak. Ráadásul nem fontos emberekkel barátkoznak, hanem szerencsésekkel, akik később lesznek fontosak. Energiaforrásuk az optimizmus, hisznek a sikerben, ezért sikeresek. A Nagy Alapítók a szív és a szerencse képességét ötvözik.

Magyarországra ráfér a siker, amihez szerencsére is szükségünk van. Jó hír, hogy növelhetjük a szerencse esélyét, ha bizonyos jellemvonásokat erősítünk magunkban, közösségeinkben, a nemzet egészében. A szerencse felfogás, életérzés és magatartás dolga is, nem csupán véletlen, önkényes, kaotikus és válogatós. A szerénység, sőt alázatosság, ha kíváncsisággal és optimizmussal párosul, vonzza a szerencsét. Jót teszünk szerencsénknek, ha minden új találkozásra, eseményre úgy tekintünk, mint lehetőségre, amit most kell megragadni, mert nem könnyen tér vissza, ha elszalasztjuk. 2013-ban a magyar vállalkozók ritka jó új lehetőségekkel találkoznak majd. Új vállalkozási formák, új hitelforrások, új uniós pályázatok, megújult adórendszer, javuló üzleti környezet, új külföldi befektetők, átalakuló hazai üzleti partnerek: érdemes lesz megragadni az új lehetőségeket.

A szellemi kíváncsiság is vonzza a szerencsét, ahhoz pártol, aki újból és újból megkérdőjelezi a megszokottat, a kőbe vésett rendet. A kormány ezt teszi már közel három éve, újból és újból új kérdéseket teszünk fel és új válaszokra találunk politikában, gazdaságban egyaránt. Az állam megújul, érdemes ezt másoknak is követni: újból és újból érdemes megkérdőjelezni az eddigi járt utakat. Ne hagyjunk ki járatlan utat eddig jártakért!

A legfontosabb azonban, hogy szakítsunk a mély magyar pesszimizmussal. Csak optimistán pártol hozzánk a szerencse, mert elkerüli a rosszkedvűt, a búslakodót, azt, aki az "úgysem sikerül" csapdájába csalta önmagát. Meglepő fordulatok érik azt, aki átáll az optimisták, a bizakodók oldalára: hirtelen kezdenek jobban menni a dolgai, többször sikerül, mint korábban, szerencsésebb lesz, mint előtte. Az első sikerek már erősítik az önbizalmat, táplálják az optimizmust: az első lépés nehéz, a többi jön már.

Minél többen bízunk a növekedési fordulatban, annál közelebb jön.

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7110) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Jobbegyenes (2685) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (689) Sport (729) Politika (1581) Autómánia (61) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Történelem (16) Heti lámpás (276) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Tereb (145) Irodalmi kávéház (530) Vetítő (30) Kultúra (6) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Flag gondolja (34) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>