Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
b72e8b03986fed0b50bbdca23f4a8e86.jpg

Kitekintő - Kipukkadt a szuperbuborék

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért értünk egy korszak végére? Mit értettek félre a neoliberális közgazdászok? Miben más a fizikai és emberi világ? Milyen buborékok pukkannak szét a szemünk láttára?

A világ egyik legelismertebb pénzembere, Soros György - akinek eddigi elméleti fejtegetéseit lerázta magáról a közgazdasági szakma - új könyvében izgalmas megfejtést ad arra a talányra, hogy miért lett ilyen nagy a mai válság. Véleménye szerint a piaci fundamentalizmus felelős a mai válságért, és a közgazdasági szakma hibás gondolkodása fújta fel a buborékokat. Adam Smith tanain egy olyan közgazdasági iskola nőtt fel, és vette birtokba a fejlett világ kormányait, amely szerint a pénzpiac állami beavatkozás nélkül is egyensúlyba kerül.

Soros szerint - ahogy Stiglitz és a többi neoliberálisokat bíráló közgazdász szerint is - ez azért nem lehetséges, mert a pénzpiaci döntéseknek csak egy része alapozódik tényre, a jövőt azonban nem ismerjük, ezért döntéseink jórészt várakozásokra, előrejelzésekre, sejtésekre épülnek. A fizikai törvények ok-okozati lánca helyett így a jövő bizonytalan, az eredmény a várakozások beteljesülésétől függ. A piaci szereplők két dolgot tesznek: próbálják megérteni a folyamatokat, de közben változtatnak is a valóságon azzal, hogy előrejelzéseket adnak.

Az emberi világban a jövő azért nem írható le pontosan, mert a megismerő jövőre vonatkozó gondolatai már megváltoztatták a jövőt. Az emberi világban, így a gazdaságban és a pénzpiacon is Heisenberg bizonytalansági relációja érvényesül: egy részecske, esetünkben egy részvény "helye és sebessége", tehát a részvény pillanatnyi ára és az ár alakulásának dinamikája egyszerre nem ismerhetőek meg, mert a várakozások megváltoztatják a jövőt.

Soros szerint úgy alakult ki a mai pénzpiaci buborék, hogy egyre több hitelt adtak a bankok, miközben az állam tévesen azt gondolta: a piac önszabályozó, így nem kell beavatkozni a pénzintézetek pénzteremtő, tehát keresletet bővítő tevékenységébe, mert a kereslet és kínálat egyensúlya magától helyreáll. Az amerikai jelzálogpiaci buborék azonban egy nagyobb szuperbuborék része, amely az 1980-as évek elejétől fokozatosan fújódott fel, és a Nyugat, valamint Ázsia új munkamegosztását építette fel: Ázsia termékeket szállított az amerikai piacra, majd a pénzt visszavitte amerikai állam- és értékpapírokba.

Soros szerint eljött a fordulópont: ez a mai mély és hosszú válság, mert az elmúlt 25 évben kialakult globális szerkezet már nem tartható fenn. Új paradigmára van szükség, ami szakít a piaci fundamentalizmussal és a washingtoni konszenzussal, amelyek mögött a világ tökéletes megismerhetősége és a piaci önszabályozásba vetett hit áll. Soros új paradigmája Karl Popper gondolatára épül, aki szerint nem nyerhető teljes tudás a világról: ha nincs tökéletes tudás, bombabiztos döntés sem lehetséges.

Soros azért is lehetett olyan sikeres, mert komolyan vette Popper elméletét és már korán felismerte, hogy minden pénzpiaci szereplőnek alapvető hajlama van a rossz döntésre, hiszen nem biztos tényekre épül a jövő, hanem bizonytalan sejtésekre. Gondolatai kettős utat jártak be: az üzleti életben sikert hoztak, a közgazdasági elmélet eddig inkább elutasította. Nagy pénzügyi sikert hozott számára a brit font elleni spekuláció, amelynek a mélyén az állt, hogy a várakozások befolyásolják a jövőt, a pénzpiac várakozása a font árfolyamát, sőt a mögötte lévő valóságot, tehát a brit gazdaság erejét is. Hasonló módon változtatta meg a valóságot Soros 1997-ben, amikor egy elejtett véleménye a thaiföldi valutáról elindította a kelet-ázsiai pénzügyi válságot. Azóta is többször - például egy magyar pénzintézet esetében - alkalmazta elméletét a gyakorlatban: a pénzpiaci szereplő szavakkal és spekulációval képes megváltoztatni a valóságot.

A szuperbuborék kipukkadt, szerényebb, természetesebb, nagyon régi új világ jön.
 
Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2815) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7657) Belföld (11) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Mozi világ (440) Politika (1582) Tereb (146) Nézőpont (1) Gazdaság (711) Életmód (1) Történelem (18) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>