Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
0b0cd9e864ee9b2f5d35b502565d51f0.jpg

Kitekintő - Jövőkép 2025

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért van szükség jövőképre? Mi a magyar jövőkép? Mit jelent az európai szociális piacgazdaság megújítása? Miért fontos az erkölcs, a szabadság és a jogállam?

Hetvenöt magyar közgazdász együttműködésével megszületett a magyar gazdaság 2025-re kitekintő jövőképe. Ha valaki megfogalmazza céljait, és ezek eléréséhez időpontot is rendel, akkor már van jövőképe. Most társadalomtudósok egy csapata egy ország gazdasági céljait fogalmazta meg 2025-re: így született meg a magyar jövőkép. A jövőkép a jövő titkos szövetségese, mert a jövő képének felfestése már közelebb is hozza hozzánk céljainkat. A jövőkép mágnes, mert pusztán kimondásával már vonzza magához a jövőt. Katalizátor, mert megfogalmazása gyorsítja a célok elérését.

Megszületett jövőképünkben 2025-ben már nyugat-európai szinten élünk, bevarrjuk demokráciánk mai foltjait és kiegyenesítjük piacgazdaságunk torzulásait. Ezt úgy érjük el, hogy a következő években újból a régió gazdasági éllovasai leszünk, és legalább kétszer gyorsabban növekszünk, mint a nyugat-európai gazdaságok. Ehhez politikai és gazdaságpolitikai fordulatot hajtunk végre kint, miközben lelki és erkölcsi fordulatot érünk el magunkban, bent.

Sikereink forrása az lesz, hogy felépítjük itthon a megújított szabadelvű és szociális piacgazdaságot. 1990 után zsákutcába vezető úton indultunk el, mert az angolszász szabad versenyes piaci modellt követtük, az európai szociális piacgazdaság helyett. Kudarcaink egy része abból ered, hogy az állam leépítésében, az állami vagyon eladásában, az állami szabályozás visszanyesésében az ortodox liberális elveket követtük, ésszerű európai és ázsiai megoldások helyett. Ehhez társultak a közelmúlt kudarcai: az elmúlt hét év szocialista időutazása elrontotta az egyensúlyt és a növekedést, újból bezárta az adósságcsapdát, megtörte a közbizalmat és megnyirbálta a szabadságjogokat.

Az 1949 után kialakult európai szociális piacgazdaság sikeres volt ugyan, de ma már gyökeres megújításra szorul, mert már nem versenyképes a felemelkedő ázsiai modellel. Nagyobb versenyt, több új vállalkozást, erősebb vállalkozói szabadságot, sokkal több innovációt, jobb egyetemeket és kutatás-fejlesztést igényel az eredeti európai szociális modell. A társadalmi felelősség és szolidaritás megőrzése mellett szükség van több szabadságra és erősebb versenyre a gazdaságban. Európa megújított szociális piacgazdasága legyen szabadelvű, és a mai bürokratikus kapitalizmus térjen vissza a vállalkozói kapitalizmus elveihez. Európa gazdasági megújításához európai vállalkozói forradalomra van szükség: miért is ne kezdhetnénk ezt mi el, itt Magyarországon?

A gazdaság sikerei azonban elsősorban nem gazdasági forrásokból erednek. A gyors növekedés és a jó egyensúly, az adósság csökkentése, a versenyképesség javulása, a tudásgazdaság bővülése és az innováció elterjedése főként az erkölcs, a kultúra, a jogállam és a bizalom forrásaiból ered. 2002 után úgy tették tönkre a magyar gazdaságot, hogy tovább rombolták a politika és társadalom erkölcsét, leértékelték a nemzeti kultúrát, leépítették a jogállamot és megrendítették a bizalmat: a köz- és önbizalmat egyaránt. A magyar jövőkép része ezért, hogy újból a nyugat-európai demokráciák szabadságjogai és jogállami intézményei működjenek Magyarországon. 2002 után a demokrácia megrendülése felerősítette az emberek bizonytalanságérzetét, ez erősítette a szorongást, ami lelki, nyomában fizikai leépülésben jelent meg. Csökkent a nemzeti öntudat, eltűnt a közbizalom, felerősödtek a közösségi érdekeket felülíró egyéni érdekérvényesítések: ez láthatatlanul elapasztotta a foglalkoztatás, a növekedés és az egyensúly gazdasági forrásait. A pénzben mért államadósság felduzzadása mögött - újból csak láthatatlanul - az állam polgáraival szemben felhalmozott jogállami és bizalmi adóssága áll.

Jövőkép már van: fordulatra van szükség.
 
Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Mondom a magamét (7622) Nézőpont (1) Történelem (18) Politika (1582) Mozaik (83) Jobbegyenes (2807) Gazdaság (711) Sport (729) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (317) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Vetítő (30) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>