Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
aad280774f2694eff2a047425f8a4833.jpg

Kitekintő - Brandt bukása

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kiváló brit drámaíró legújabb művét hatalmas sikerrel játsszák Londonban a 2003. szeptemberi bemutató óta, ami azért is különös, mert a brit közvéleményt a német történelemből eddig csak a nemzetiszocialista múlt érdekelte.

Frayn - aki Heisenberg és Bohr 1941-es híres találkozásáról is kitűnő drámát írt - valóban drámai történelmi eseményt dolgoz fel: Willy Brandt német szövetségi kancellár politikai bukásának történetét. Brandt - aki az 1930-as években szocialista pártmunkásként szervezte az ellenállást a nemzetiszocializmus ellen, majd Norvégiába menekült, és onnan folytatta az ellenállást, az 1950-es években Nyugat-Berlin legendás polgármestereként ellenállt a várost beolvasztani próbáló szovjet kísérleteknek - az újkori német történelem egyik legsikeresebb politikusa volt, aki rendkívül rövid idő alatt fordulatot ért el a hidegháború menetében. 1966-ban alakult meg a Német Szövetségi Köztársaság első nagykoalíciója, amelyben a kereszténydemokraták és a bajor keresztényszocialisták mellett már nem a hagyományos koalíciós partner, a szabad demokraták vettek részt a kormányban, hanem a szociáldemokraták. Majd 1969-ben Brandt vezetésével a szociáldemokraták megnyerték a választást, és a szabad demokratákkal együtt alakítottak kormányt. Ez példátlan esemény Németországban az 1930-as évek eleje óta, mert a német társadalom összetétele nem kedvezett a baloldalnak. A Német Szövetségi Köztársaságba 8 millió német menekült érkezett az 1945 előtti határok újrarajzolása után - amikor Németország keleten elveszítette területének egynegyedét -, majd további 3 millió német menekült jött a többi közép- és kelet-európai országból, végül a keleti tartományokból is átjött 3 millió német a nyugati megszállási övezetbe, amíg jöhetett. Ők nem voltak baloldali szavazók, sőt. Majdnem lehetetlennek tűnt az egyébként is óvatosan konzervatív német szavazókat egy baloldali program mellé állítani, amely ráadásul a kelet-nyugati megbékélést, tehát Kelet-Németország és a keleti határok elismerését hirdette. 1966-ban azonban már benn vannak a kormányban a szociáldemokraták, 1969-től ők kormányoznak a szabad demokratákkal, és 1972-ben példátlan nagy parlamenti többséggel újraválasztják őket. Hogyan volt ez lehetséges?

1959-ben a szociáldemokraták levetik marxista múltjukat, újjászervezik a pártot, és tíz év múlva győznek. Három erős egyéniség áll a siker mögött: a régi kommunista Herbert Wehner, a népszerű Willy Brandt és a szakember Helmut Schmidt. Az 1968-es diáklázadások nemzedékének új gondolkodása is kellett a sikerhez, a német közvélemény egyre nagyobb része érezte szükségesnek a megbékélést. Brandt lenyűgöző egyénisége lehetett azonban talán a siker döntő oka. Ezzel léket kapott a hidegháború, és elindulhatott az a csendes erjedés, ami végül a szovjet birodalom bukásához vezetett. A történelem kétszer búcsúztat: először még csak kicsiben és időlegesen: ez történt az 1970-es évek elején, majd nagyban és véglegesen: ez történt a birodalommal 1989 után. Az első nélkül nincs második, ezért Brandt életműve a mi szabadságunkban is kulcsszerepet játszott. Az 1972-es hatalmas győzelem után két évvel azonban Willy Brandt lemond, utódja a "hármak" szakembere: Helmut Schmidt. Miért bukott meg Brandt, ha győzött?

A felszínen az ok egyszerű. 1969-től közeli munkatársa, majd titkára egy kelet-német kém, akinek leleplezése - és az általa kiszivárogtatott nőügyek visszhangja - a kancellár lemondásához vezetett. Frayn drámájában azonban feltárulnak a valódi okok, amelyek mögött felsejlik a német és a nemzetközi politika szövete. Guillaume, a Stasi kémje példátlanul elnéző eljárás után kerülhetett Brandt közelébe, aki többször nyomatékosan kérte eltávolítását - egyszerűen nem állhatta a képét -, de az egyre feljebb került. Wehner, a nagy öreg minden jel szerint tudott arról, hogy Brandt közelében Stasi-kém van, de nem zavarta, sőt. A szovjet KGB vezetője, Andropov még figyelmeztetést is küld Brandtnak, hogy vigyázzon Wehnerrel, aki túl szoros kapcsolatokat ápolt Honeckerrel és a kelet-német titkosszolgálat vezetőivel. Végül Wehner és a kelet-német vezetés összjátékával buktatták meg a kancellárt, mert adott pillanatban kipattintották a kémügyet, valamint a pikáns nőügyeket.

A Stasi legalább egy esetben megvesztegetéssel segített a balközép kormánytöbbség fenntartásában, nem kizárt, hogy az 1966-os jó, majd az 1969-es és 1972-es győztes választási eredményben is benne volt a kezük. Miért segítettek Wehnernek a kancellár megbuktatásában? Talán úgy látták, hogy Brandt a fejük felett megegyezik a szovjetekkel, és nekik végük. De az sem kizárt, hogy a másik nagyhatalom, az USA érdekei is keresztezték a német-német megbékélés, valamint a német-szovjet kiegyezés politikáját. Brandt ellenállhatatlan és népszerű egyénisége azt a félelmet ébreszthette az USA vezetőiben, hogy Németországot - újraegyesítve - átviszi a semlegesek táborába, ami a NATO szempontjából hatalmas veszteség lett volna. A német közeledés egy ponton túl ellentétes lehetett a kelet-német vezetés és az USA érdekeivel. Elgondolkodtató, hogy három hónappal Brandt bukása után Nixon amerikai elnök is kénytelen lemondani, az ismert Watergate-ügy miatt. Lehet, hogy ez volt a Brandt megbuktatására adott szovjet válasz, vagy megfordítva? Brandt szerint a politika nehézsége abban áll, hogy kibékíthetetlen érdekeket kell összeegyeztetni. Elérkezik egy pont, ami után ez már nem lehetséges.

(Michael Frayn: Democracy, Methuen, London, 2003)

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (689) Egészség (50) Kultúra (6) Sport (729) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2685) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Tereb (145) Irodalmi kávéház (530) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7110) Történelem (16) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Tv fotel (65) Flag gondolja (34) Heti lámpás (276) Politika (1581) Életmód (1) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Mozi világ (440) Vetítő (30) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>