Ma 2022 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
7b214bacf9450e73389a2b6575813dd3.jpg

Kitekintő - Az euró hosszú válsága

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amerika globális hanyatlása és az euró válsága az amerikai Foreign Affairs külpolitikai folyóirat két leggyakoribb témája. Szerzőnk a második téma kitűnő szakértője, új könyvében és friss cikkében az eurózóna öngyilkossági kísérletéről ír.

Két évtizede a maihoz hasonló dilemma előtt állt Németország: a német érdekek mozgassák-e döntéseit, vagy Európa jövője? Az akkori válságra a német vezetés kettős választ adott: rövid távon nem segített, mert nem csökkentette a kamatlábakat és nem vállalt magasabb inflációt, de 1992-ben áldását adta az euró 1999-es bevezetésére. Szerzőnk szerint most is a németek kezében van Európa és az euró sorsa: eurókötvények bevezetésével a gyengébb államok mögé kellene állnia, vállalva a magasabb inflációt.

A másik mentőangyal - szerzőnk szerint - az Európai Központi Bank lenne: az eddigi 1700 milliárd eurón túl pénzt kellene teremtenie állampapírok vásárlásához, az eurózóna bankjainak feltőkésítéséhez és a kisvállalkozások közvetlen hitelezéséhez.

A válságban lévő déli eurózóna-államoknak rendbe kellene tenniük büdzséiket, mert óriási a kiadásokkal való pazarlás és az adóeltitkolás miatti bevételkiesés. A görög, olasz, spanyol és portugál munkaerőpiacok rugalmatlanságát is oldani kell, mert e nélkül a feltőkésített bankokból nem megy ki a pénz a vállalkozásokhoz, így magas marad a munkanélküliség. Az EU döntően a költségvetési hiányok lefaragására összpontosító politikája hibás, mert a kisebb kiadás miatt állandósul a recesszió, így csökken a költségvetések bevétele és tovább nő az államadósság.

De mi lesz velünk, eurózónán kívüli EU-tagokkal? Legnagyobb gazdasági partnereink euróövezeti tagok: ha ott állandósul a válság, mi is bajba kerülünk. Mit tehetünk? Adhatunk tanácsokat az euróövezetnek, hátha megfogadják. Elmondhatjuk, hogy a pénz válsága mögött a gazdasági szerkezet válsága áll. A déli sáv satuba került: iparuk sem a németekkel, sem Kínával nem bírja a versenyt. Újraiparosításra lenne szükségük, de ehhez nekik erős az euró. Az eddigi hiteleket a szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztésére költötték, de nem nyitottak a globális piac felé: nem náluk nyaral a kelet-ázsiai és az amerikai középosztály. Közös euróövezeti gazdaságpolitikára lenne szükségük: közös pénzügyminisztériumra és költségvetésre, közös gazdasági és K+F minisztériumra, közös tervhivatalra és tervezésre.

Mit tehetünk mi? A legfontosabb, hogy kiaknázzuk a gazdaságpolitika szabad alakításának lehetőségeit. Éljünk azzal az előnnyel, hogy nem vagyunk euróövezeti tagok! Saját receptünk szerint állítjuk be a fenntartható államháztartást, okos eszközökkel csökkentjük az államadósságot, jó adóreformot hajtunk végre, élünk az önálló monetáris politika eszközeivel, rugalmas munkaerőpiacot építünk, teljes keleti nyitást hajtunk végre, összekötjük egymással a térségi és nem eurós gazdaságokat. Az unión belül és kívül új gazdasági és pénzügyi szövetségeket hozunk létre. Gyorsan növeljük versenyképességünket, ezzel a fejlett uniós gazdaságok - elsősorban a német, osztrák, északolasz és skandináv térség - számára fejlesztési alternatívát adunk: hozzák közelre és ne távolra vigyék új beruházásaikat.

Esélyünk az, hogy olyan fegyelmezettek leszünk az állami pénzügyek terén, mint az északiak, és olyan vonzóak a reálgazdaság terén, mint az ázsiaiak. Ehhez alacsony deficit és csökkenő államadósság, magas növekedés és növekvő foglalkoztatás vezet el.

Megyünk előre.

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Jobbegyenes (2484) Belföld (8) Tereb (142) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Életmód (1) Kultúra (6) Tv fotel (65) Autómánia (61) Egészség (50) Gasztronómia (539) Politika (1581) Irodalmi kávéház (516) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6465) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1304) Sport (729) Történelem (15) Heti lámpás (260) Flag gondolja (33) Gazdaság (669)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>