Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
54674c2d0981112372393128038370ec.jpg

Kitekintő - A bizalom helyreállítása

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi jön a politikai fordulat után? Milyen a jövőképünk? Mi a munka szerepe? Miért a növekedés a megoldás? Hol támadjuk meg a bürokráciát? Miért kell adóforradalom?

Magyarország a változás mellett döntött: jól döntöttünk. Jön a politikai fordulat, ezt követően megindulhat a gazdaságpolitika fordulata, ami váltást hoz a gazdasági filozófiában. Az elmúlt nyolc kudarcos évben követett féllábas gazdasági filozófia helyett két lábra állunk: egyszerre állunk majd az állam és a piac, a belföld és az export, a hagyományos és a kreatív ágazatok, a vidék és a főváros, a hazai kisvállalatok és globális cégek, a termelés és a szolgáltatás, a reálgazdaság és a pénz, a beruházás és fogyasztás, valamint a növekedés és egyensúly kettőseire.

A hibás neoliberális gazdaságfilozófia helyett új iránytűt választunk: a józan észre, a bevált mintákra és a magyar értékrendre építjük a gazdaságpolitikát. Jövőképünk középpontjába a gazdasági felzárkózást és a társadalmi felemelkedést állítjuk, tehát 2010-2030 között, húsz év alatt célul tűzzük ki az akkori átlagos uniós fejlettségi és életminőségi szint elérését. Munkára, vállalkozásra és tudásra építjük a gazdaság felzárkózását. Megnyitjuk az erkölcs, a hit és a bizalom forrásait. Beindítjuk a növekedés motorjait, mert kizárólag gyors gazdasági növekedés révén érhetjük el nemzetpolitikai céljainkat: a népesség gyarapodását, a nemzet anyagi, szellemi és lelki erőben való megerősödését, szabadságunk megőrzését.


 Magyarország versenyben áll a világgal és az idővel. Sikerünk a versenyre való képességünktől függ. Ma a globális gazdaság és az unió egyik legkevésbé versenyképes országa vagyunk: az elmúlt nyolc év alatt kiestünk a világ 30 legversenyképesebb országa közül, és lezuhantunk a legkevésbé versenyképesek 60 fölötti zónájába. Aki veszít a gazdasági versenyben, az élet többi területén sem lehet nyertes. Az idővel is versenyt futunk: siker nélkül ránk záródik a népesedési, egészségügyi, öregedési, elvándorlási, államadóssági, foglalkoztatási, beruházási és többi csapda.

A növekedéshez helyre kell állítani az állam és az üzleti élet közötti bizalmat. Az üzleti vállalkozások képesek beruházni, munkahelyet teremteni, termelni és adót fizetni, de megrendült a bizalmuk az állam működésében, ezért ma lehetőségeik alatt teljesítenek. A bizalom helyreállításához az új kormánynak gyorsan és eltökélten le kell építenie a vállalkozásokat terhelő bürokráciát, továbbá csökkenteni kell az adószintet és az adók számát.

A feladat nagyságát jól jelzi egy, a Világbank "Doing business" felmérésére épülő tanulmány, amely szerint a világ 183 országa közül a 151. helyen vagyunk a vállalkozásokat terhelő összes adó terén, ahol Szlovénia a 75., Lengyelország a 98., Románia a 108., és még Szlovákia is előttünk, a 130. helyen áll. Hasonlóan siralmas a helyezésünk az adózással kapcsolatos bürokrácia terén. Magyarországon 330 óra kell a teljes adózással kapcsolatos adminisztrációhoz, Írországban 76, Észtországban 81, de még Horvátországban is csak 196 óra. Ezzel a világ 137. legbürokratikusabb országa vagyunk. A legkirívóbb a foglalkoztatással kapcsolatos bürokrácia: nálunk 203 órát, Írországban 36, Észtországban 24 és Horvátországban is csak 96 órát kell foglalkozni a munkával kapcsolatos adminisztrációval: csoda-e, hogy nálunk a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta az unióban?

Az adóterhelés csökkentésére és a gazdasági bürokrácia leépítésére kormányzati program kell: célokkal és határidőkkel. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, mint legfeljebb négy év alatt legalább a harmadolást: mind az adóterhelésben, mind a bürokráciában a következő kormányzati ciklusban faragjunk le legalább egyharmadot a mai terhelésből, tehát helyezésünkből. Ha ezt sikerrel elvégezzük, akkor 100 alatti helyen leszünk 2014-re az adóterhelés és bürokrácia terén, és innen vághatunk majd egy újabb harmadot.

hetivalasz.hu, Matolcsy György

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Politika (1581) Autómánia (61) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Irodalmi kávéház (531) Belföld (10) Mondom a magamét (7252) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Nézőpont (1) Flag gondolja (34) Szépségápolás (15) Történelem (16) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Jobbegyenes (2724) Mozaik (83) Heti lámpás (281) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Életmód (1) Gazdaság (694)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>