Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
bogar-laszlo.jpg

Bogár László: Nemcsak alternatíva

Flag

Szöveg méret

4
Átlag: 4 (1 szavazat)
Az AfD kíméletlen és brutális tükröt tart Németország és az egész európai fehér kultúra elé, és azt kérdezi, készen áll-e a változásra.

Bismarck kancellár szellemesen ironikus példabeszédeinek egyike szerint, ha egyszer eljön majd a világvége, akkor Mecklenburgba kell sietni, mert tudvalévő, hogy ott minden legalább ötven évvel később történik, mint bárhol máshol a világon. Hát, most eljött ugyan egy kisebb világvége a német politikai életben, de Mecklenburg, a legkisebb és legjelentéktelenebb német tartományok egyike most nem ötven évet „késett”, hanem inkább éppen a legelső helynek bizonyult, ahol ez a világvége megmutatkozott. Az Alternatíva Németországért nevű párt most először volt képes arra, hogy a tartományi választásokon a CDU–CSU vezető pártkoalíciót megelőzve a második helyre kerüljön. De mi is vezetett ehhez a világvégéhez, vagy inkább a „vég kezdetéhez”, ahhoz a helyzethez, amelyben nyilvánvalóvá vált, hogy Németország az elmúlt hetven év legdrámaibb változása előtt áll? És egyáltalán, honnan s hogyan került elő vagy inkább robbant be a német politikába ez a nehezen beazonosítható politikai alakzat, amely alternatívát kínál az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Németországnak?

Az AfD-t, vagyis az Alternative für Deutschland nevű pártot 2013-ban egy a CDU-ból kilépő, hamburgi közgazdászprofesszor, Bernd Lucke hozta létre. Az uralkodó neoliberális gazdaságfilozófiát valló és oktató professzor éppen azért szakított Merkel gazdaságpolitikájával, mert az, szerinte, túlságosan is szembement a globális pénzhatalmi rendszer érdekeivel. Vagyis alternatívát keresett, de ezt az alternatívát az ultraliberális gazdaságpolitika megerősítésében vélte felfedezni. Az ezekre az elvekre épülő programjához több tucat közgazdász- és jogászprofesszor csatlakozott, ezért is hívták a pártot sokáig ironikus éllel „a professzorok pártjának”.

Bernd Lucke pártja kezdetben tehát főleg a Merkel-féle válságkezelésből kiábrándult liberális és konzervatív, nagypolgári, jómódú elit rétegekre építette politikai stratégiá­ját. Azonban 2014-re kezdett kifulladni ez az alapstratégia, és így a párt súlyos identitásválságba jutott. El kellett dönteni a legfőbb kérdést, vagyis hogy a politikai uralmi rendszer melyik szegmensében kívánnak „élőhelyet” találni maguknak. Az alapító professzorok és a liberális nagypolgá­rok egyfajta új FDP-t, azaz jobboldali liberális, globalista pártot akartak. De a közvélemény-kutatások egyértelművé tették, hogy mindez legfeljebb a választók két-három százaléka számára jelentene vonzerőt. Így teljesen érthető, hogy a párton belül hatalmas erejű változás érlelődött, és ez végül is a múlt évben megpecsételte az alapítók, köztük Bernd Lucke sorsát.

A migrációs válság lett az az új és drámai tematizációs elem, amely gyökeres fordulatot hozott a párt számára. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az Alternatíva „jókor volt jó helyen”, mert miközben a kancellár asszony migrációs politikája rohamos gyorsasággal növelte az ezt ellenzők táborát, az AfD-t kivéve nem állt készen egyetlen párt sem arra, hogy az így keletkező politikai „űrt” betöltse.

Az alapító pártelnök rögtön meg is tapasztalhatta, mit is jelent ez a radikális fordulat, és hogy milyen sors vár azokra, akik nem képesek a gyors alkalmazkodásra: tavaly nyáron látványosan, drámai körülmények között szó szerint kilökték az elnöki székből. A kongresszuson egyébként Lucke professzort elég durván inzultálták is a küldöttek. Az éppen negyvenedik életévét betöltő, a politikában teljesen járatlan kémikus kisvállalkozó, elvált négygyerekes családanya, Frauke Petry lett az új pártelnök, aki egyértelművé tette, hogy az AfD frontálisan szembemegy Merkel szerinte öngyilkos és nemzetvesztő politikájával. És a párt azóta hihetetlen lendülettel tör át minden eddig elképzelhetetlen határt, a jövő évi parlamenti választásokon minden bizonnyal a CDU és az SPD mellett a harmadik meghatározó párt lesz Németországban, ami az elmúlt hetven év legdrámaibb fejleménye lesz.

Az is kiderülni látszik, hogy messze nemcsak a bevándorlásról van már szó. Sőt, a bevándorlás inkább csak hihetetlen erővel egyértelművé tette azt, hogy Németország egész uralmi struktúrája radikális változtatásra szorul. Az, hogy a háború után egyetlen évtized alatt a világ leggazdagabb és legrendezettebb országainak egyike lett, szinte kizárólag annak köszönhette, hogy tökéletesen behódolt a világot irányító globális szuperstruktúrának, vagyis önként semmisítette meg nemzeti önazonosságát. Az engedelmes beilleszkedésért cserébe kapta irigyelt jólétét, rendezett fogyasztói paradicsomát.

A társadalmi önreprodukció mélyrétegeiben azonban vészjósló folyamatok vannak kibontakozóban, amelyek közül a leginkább végzetesnek éppen a demográfiai összeomlás látszik. A németség termékenységi rátája soha nem tapasztalt mélységekbe süllyedt, és visszafordítása most már olyan felfoghatatlan áldozatokat igényelne, amelyekre, ha egyáltalán valaha is képes lenne (lett volna!) a német társadalom, akkor mindez a sok szörnyűség be sem következett volna. Az AfD tehát kíméletlen és brutális tükröt tart Németország, de valójában az egész európai fehér kultúra elé, és azt kérdezi, hogy készen áll-e a változásra. A változásra, amely nélkül nincs esély a fennmaradásra. Ma még persze ez az alternatíva jó esetben is csak egy hipotézisfüzér, egy hipotetikus vázlat, de a folyamat elkezdődött.

Ez valóban a vég kezdete tehát, de egyúttal talán valaminek a nyitánya is. Németország és Európa ébredezőben van, még ha ez igen keserű ébredés is lesz.

Bogár László - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Nézőpont (1) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Jobbegyenes (2805) Mozaik (83) Heti lámpás (313) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Mozi világ (440) Vetítő (30) Tereb (146) Mondom a magamét (7610) Sport (729) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Gazdaság (709) Flag gondolja (36) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>