Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
c5ecb0717f4d33bf4590d9b319e00693.jpg

Kitekintő - A finn út

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A finnek valami olyat tudnak, amire nekünk is nagy szükségünk lenne. Egyszerre építették meg az utóbbi évtizedek legsikeresebb európai gazdaságát, és váltak a globális gazdaság nélkülözhetetlen szereplőjévé(gondoljunk csak a Nokia mobiltelefonjaira).

Mindeközben bővítik a jóléti állam szolgáltatásait, erősítik a nemzetállam gazdasági szerepét, és táplálják a finn nemzeti öntudatot. A ma divatos közgazdasági elméletek és az amerikanizált médiagondolkodás szerint ezeket így együtt életveszélyes keverni, de ha valaki mégis megpróbálná, akkor kudarcra van ítélve. E gondolkodás szerint az számít modernnek, tehát az lehet sikeres, aki egyre jobban beolvad a globális mintákba, közben leveti korábbi nemzeti ruháit és kötődéseit, elhagyja a nemzetállamból a nemzetet és az államot is, valamint leépíti a jóléti szolgáltatásokat. Az az ország lehet sikeres, ahol az egészségügy és az oktatás egyre inkább piaci és üzleti alapon áll, az állam kivonul ezekből, és leépíti a szociális gondoskodás minden formáját, így az öregekről, elesettekről, betegekről és munkanélküliekről való gondoskodást. A jóléti állam leépül, mert kizárólag alacsony adókkal lehet versenyképes egy ország a tőkéért folyó globális versenyben. Az állam gazdaságból való teljes kivonulása után az utak, vasutak, kikötők, csatornák, lakások építése vagy a kutatás-fejlesztés és az innováció már nem állami feladat, hanem üzleti csoportok adnak pénzt ezekre, ha fantáziát látnak a beruházásban: ha nem, hát nem. Ez az amerikai minta, Kalifornia és a Szilícium-völgy mintája, ezt illik másolni a világfalu minden szegletében, csak ez az egy út vezet el a sikerhez. Aki másként gondolja, az eretnek, nacionalista, bolond - illetőleg mind a három.

Vannak azonban zavaró kivételek, mint az írek, katalánok, szingapúriak, malájok, osztrákok, svédek, dánok, és természetesen a finnek. A kivételekben az a legzavaróbb, hogy sikeresebbek, mint azok az országok, amelyek hűen követik az amerikai, általában angolszász gazdasági és társadalmi mintákat. Finnországban az amerikanizált mintához képest majdnem minden fordítva van, mégis a finnek a világ három legversenyképesebb gazdasága között vannak, eredményeik kimerítik a gazdasági csoda fogalmát. A finn út lényege az, hogy három - állítólag nem összeillő - elemet sikerrel vegyítenek: a globális gazdaságba beágyazott információs gazdaságot, az erős nemzetállamot és az erős nemzeti öntudatot. A finn gazdaságba ömlik a külföldi tőke, a Nokia és a Linus az informatika két globális óriáscége, a finn pénzpiac nyitott és globális, a finn gazdaság termelékenysége gyorsan nő: az utóbbi tíz évben az ír mellett a finn gazdaság volt a legsikeresebb Európában. Ezt azonban nem a nemzetállam és a jóléti állam leépítésével, hanem megerősítésével érték el: az elemi oktatástól az egyetemig ingyenes minden iskola, beleértve a tankönyveket is, állampolgári (sőt újabban "tartózkodási") jog az ingyenes egészségügy, jóléti a munkanélküliségi juttatás és a nyugdíj, ahogy a szegényekről és betegekről való gondoskodás is. Az oktatási intézmények államiak, ahogy az egészségügyi intézmények zöme is, az adók magasak, de a társadalom 80 százaléka ért egyet a magas adókkal és az így finanszírozott jóléti szolgáltatásokkal. Az angolszász gazdasági mintában a szakszervezetek lemorzsolódnak, ezzel a munkavállalók kollektív védelme megszűnik, a finn gazdaságban azonban a munkavállalók 80 százaléka tagja a szakszervezetnek (szemben az USA 14 százalékos arányával). A jóléti állam szolgáltatásai együtt nőnek a gazdasági fejlettséggel, ahelyett, hogy azt gondolnák: akkor lesz magasabb a gazdasági növekedés, ha elvesznek a juttatásokból.

A siker mögött erős finn nemzeti öntudat húzódik meg: nyolcszáz év svéd, majd orosz uralom után 1917-ben lettek önállóak, de csak a Szovjetunió felbomlása után nyerték el a teljes önrendelkezést (mert 1948-ban velük is önállóságukat csorbító "barátsági szerződést" kötött a nagy keleti szomszéd). A finnek fiatal államukban a siker és a túlélés legfontosabb eszközét látják. Valóban, az állam nem csupán jóléti szolgáltatásokat nyújt polgárainak, hanem a gazdasági sikerben is döntő szerepet vállalt. Felállította azokat az állami szervezeteket, amelyek segítik a kutatás-fejlesztést (a finn K+F ráfordítások a GDP 3 százaléka felett vannak, szemben az USA 2,5 és az Európai Unió 1,7 százalékával), kockázati tőkét nyújtanak új és ígéretes cégeknek, megépítik az infrastruktúrát az utaktól a repülőterekig. A nemzeti kutatást olyan fontosnak tartják, hogy a miniszterelnök elnököl az ezt irányító állami bizottság ülésein.

A finn út üzenete számunkra is az, hogy egy kicsi, korábban nagyon szegény, a "Nyugat szélén" fekvő ország a globalizáció igazi nyertese lehet. Úgy nyerhet, ha együtt követ két ellentétesnek tartott receptet: nyit a piac, pénz és technológia területén a világ felé, de közben okosan használja saját államát arra, hogy a nyitásból nyertesként és ne vesztesként kerüljön ki. Egyre erősíti a jóléti államot, ezzel polgárai szemében felértékeli a nemzetállamot. A sikeres nemzetállam révén is tovább erősíti a nemzeti öntudatot. A társadalmi jólét leszereli a gazdasági modernizáció ellenzőit: nincs politikai szélsőség. Ahogy az 1939-40-es finn-orosz "téli háborúban" történt, senkit nem hagynak hátra: a társadalom minden tagjáról gondoskodik, lehetőségeket és biztonságot teremtve mindenkinek.

(Manuel Castells-Pekka Himanen: The Information Society and the Welfare State, The Finnish Model, Oxford University Press Inc., New York, 2002)

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7625) Történelem (18) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Gazdaság (711) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Egészség (50) Politika (1582) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mozi világ (440) Sport (729) Jobbegyenes (2807) Heti lámpás (318) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>