Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
5d560085b84d856425497d7078700a55.png

Búcsú az IMF-től?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Úgy tűnik, egyelőre megúsztuk a világosi fegyverletételt. Mégsem kell alárendelnünk a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak a magyar gazdaságpolitika lépéseit. A puskát, a kardot már majdnem kiengedtük a kezünkből.

Ám az utolsó pillanatban visszavettünk mindent a földről, és most lábhoz tett fegyverrel várjuk, mi lesz a következő fejlemény.

A frontvonal jelenleg csendes, egyetlen lövés sem dördül sehol. A jövő pedig azon múlik, hogy megszólal-e ismét a túloldalon az a nehéztüzérség, ami tizenhárom hónappal ezelőtt arra kényszerítette a kormányt, hogy tárgyalást kezdeményezzen a nemzetközi szervezettel. Ha nem lesz tűzharc, akkor csendben építkezhetünk. Ha viszont megint elszabadul a pokol, akkor nem biztos, hogy még egyszer ki tudunk bújni az IMF öleléséből.

Ezt a hadijelentés annak kapcsán fogalmazódott meg bennem, hogy tegnap az Államadósság-kezelő Központ bejelentette: egyévnyi szünet után hamarosan ismét kimerészkedünk a szabadpiacra, és euróban kibocsátott kötvény értékesítésével váltjuk ki a jövőre lejáró államadósság egy részét. Ez a lépés egyúttal azt is jelenti, hogy a tartozásaink finanszírozását illetően jövőre az illetékes állami szervezet lényegében]]> nem számol az IMF-megállapodás megkötésének lehetőségével. ]]>Persze nem is zárja ki ezt. Borbély László András, a központ helyettes vezetője úgy kommentálta a tervezett kibocsátást, hogy addig is érdemes megtenni mindent, amíg az – amúgy csak biztonsági tartalékot adó – egyezség nem születik meg. Ugyanakkor nem olyan rég még a nemzetgazdasági tárca illetékes államtitkára úgy fogalmazott, hogy a devizakötvényről addig szó sem lehet, amíg a valutaalappal aláírt dokumentumon meg nem szárad a pecsét. Igen ám, de azóta változott a világ.

A korábbi sorozatos elmarasztalások helyett a magyar költségvetés egyensúlyának megerősítését dicsérik Brüsszelben,]]> a Fitch nem talált okot tegnap a leminősítésünkre, ]]>Magyarországot elkerülik a befektetési viharok. Érdemes tehát megpróbálkoznunk azzal, hogy nagyjából ugyanolyan áron szerezzünk pénzt a piacon, mint amennyibe – már a kamatot illetően – az IMF-hitel kerülne. Meg kell kísérelnünk, mert a két megoldás között van egy alapvető különbség: míg a befektetőkkel kötött üzlet alapvetően arról szól, hogy ők pénzt adnak nekünk és követelnek vissza – persze a hozammal együtt – a lejáratkor, addig a valutaalap számláján a Magyarország feletti gyámság is a tételek között szerepel.

Persze attól sem lehetünk maradéktalanul boldogok, ha ünnepelnek minket a kötvénypiacon. Mostanság is számos sikeres kibocsátásról érkezett hír, legújabban például a rövid lejáratú kincstárjegyeknél volt jelentős túljegyzés. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy ez a kiugró befektetői érdeklődés nem a két szép szemünknek szól. Hanem annak, hogy jól fizetünk, szépen lehet keresni a magyar papírokon. S a külföldiek profitját mi, adófizetők álljuk, hiszen a magas hozam az állami költségvetést terheli. Persze az utóbbi időben egyre kisebb felárral kelnek el a kötvényeink. De ha még így is nagy a nyüzsgés, akkor felvetődik a kérdés: vajon nem vagyunk-e túlontúl gálánsak a nemzetközi alapokkal és a többi nagybefektetővel? Nem kellene-e a hozamot gyorsabban és határozottabban csökkenteni?

Érdemes tehát elgondolkodni a magyar állam üzletpolitikáján a pénz- és tőkepiacokon. De már önmagában az, hogy ilyen kérdések kerülnek előtérbe, jelzi: örvendetesen távolodunk az államadósságunk körüli korábbi pánikhangulattól. Tartozásaink tartós lefaragásához nyugalom kell.

Jelenleg reménykedhetünk, hogy ehhez tényleg nem lesz szükség az IMF-re.

(Nánási Tamás) - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Tereb (142) Nagyvilág (1464) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2432) Belföld (8) Tv fotel (65) Politika (1581) Autómánia (61) Történelem (15) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6349) Szépségápolás (15) Életmód (1) Gazdaság (667) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (514) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Sport (729) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>