Ma 2023 június 04. Bulcsú napja van. Holnap Fatime napja lesz.
66359e47d8f8fb2fd412a251a433fc4f.jpg

Bogár László: Mennyit nem keres anya?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Kúria döntése alapján nincs elvi akadálya annak, hogy nemcsak a nők, de a férfiak is nyugdíjba mehessenek negyven év szolgálati idő után, így valószínűleg lesz népszavazás.

És, legyünk őszinték, ha úgy teszik fel a kérdést, hogy ugyanolyan feltételekkel elmehetsz-e néhány évvel hamarabb nyugdíjba, a többség bizonyosan igent mondana. Márpedig mindez elég nehéz helyzetet teremtene, különös tekintettel arra, hogy éppen az igen nagy létszámú „Ratkó-nemzedékről” van szó. Érdemes lenne tehát újragondolni ezt az egyre érzékenyebb és az idő múlásával egyre súlyosabb problémát. A politikai beszédtérben ez az egész kérdés úgy is felmerült, hogy miért is alkalmazott pozitív diszkriminációt az Orbán-kormány, amikor csak a nők számára tette lehetővé a negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulást. Merthogy: ugyebár mi volna az a speciális körülmény, ami ezt indokolhatná, milyen érv szól e pozitív diszkrimináció mellett?

Nos, a közbeszéd egyik leghétköznapibb fordulata volt az elmúlt évtizedek során, hogy anya nem dolgozik, szóval otthon van. Vagyis hogyha egyszer a családanyának nincs hivatalos állása, akkor az azt jelenti, hogy nem dolgozik. Nem dolgozik, csak megállás nélkül – tehetnénk hozzá, hisz, mint majd mindjárt látni fogjuk, alig van nagyobb komplex energiakifejtést igénylő munka annál, mint amit egy családanya végez.

A gazdasági teljesítmény legelterjedtebb mérőszáma a Gross Domestic Product (GDP), vagyis bruttó hazai termék, amelyről mindenki tudja, hogy számos megrendítő vagy éppen mulatságosan groteszk fogyatékossága van. Például valamilyen rejtélyes okból a hivatalos gazdasági teljesítménymérés e módja nem akar tudomást venni a nem marketizált és/vagy nem monetizált tevékenységekről, mint amilyen például az otthon, a saját család számára végzett házimunka. Vagyis a tradicionális életvilág teljesítményét igyekszik nem létezőnek tekinteni a modern világ számbavételi rendszere, és csak a piacgazdasági tranzakció keretében (marketizált) és pénzközvetítéssel végbemenő (mo­netizált) cserében realizált teljesítményt ismeri el. Éppen ezért minél tradicionálisabb keretek között él egy emberi közösség, annál valószínűbb, hogy gazdasági teljesítményét a hivatalos statisztika jelentős mértékben aláértékeli. Részben ehhez kapcsolódik a Big Mac Indexnek nevezett összehasonlítás, amelyből kiderül, hogy a leggazdagabb, következésképp leginkább piacosított és pénzgazdálkodásra átállított országok, pél­dául Norvégia, Svájc, Dánia, hét-nyolc dollárnak megfelelő hazai valutáért árusítják azt az ugyanannyi emberi munkaráfordítással és ugyanolyan feltételekkel létrehozott Big Macet, amit viszont Indiában vagy Vietnamban egy dollárért árusítanak. Ezekben az utóbbi országokban azért olcsó a Big Mac, mert nagyon olcsó a munkaerő, és azért olcsó a munkaerő, mert „előállítása” még javarészt egészen tradicionális „családüzemekben” megy végbe. És ezeknek a hagyományos keretek között működő családüzemeknek az „ember-újratermelő” munkája nincs beleszámítva a hivatalos gazdasági teljesítménymutatókba, és ami nincs beleszámítva, az, mint tudjuk, valójában „nincs” is. Vagy­is a hagyományos családüzemek hatalmas teljesítménye elsősorban az olcsó munkaerőben jelenik meg. Ám ez a munkaerő csak azért lehet olcsó, mert a globális tőkestruktúrák éppen a gazdasági teljesítménymérés eltorzításán keresztül nem engedik realizálni ezeket a költségeket. Vagyis tulajdonképpen a valójában őket terhelő költségeket eleve áthárítják a tradicio­nális családüzemre. Igazából a világ minden részén ez történik, valójában még a leginkább piacosított és pénzgazdálkodást folytató országokban is, mert ezt az „áthárítást” ugyanaz a rejtett hatalomgazdasági mechanizmus vezérli – tértől és időtől függetlenül – az elmúlt évszázadok nyugatias modernitásának létszerveződési módja alapján.

Mostanában azonban már egyre több olyan tanulmány készül, amely ezt az áthárítást legalább számszerűsíteni próbálja, ha már mérsékelni, vagy pláne felszámolni aligha lehet. Az egyik ilyen legutóbbi felmérés megdöbbentő eredményeket hozott. A kérdés úgy merült fel, hogy mennyivel kellene növekednie az anyák jövedelmének ahhoz, hogy ez a történelmileg meg nem fizetett rész is megfizetésre kerüljön. A válasz, hogy elképzelhetetlenül sokkal! Ausztráliában nagyjából évi 66 ezer (amerikai) dollár, vagy­is 18 millió forint, Németországban pedig 42 ezer euró, azaz majdnem 13 millió forint kárpótolna teljesen az anyaságért (ha egy pia­ci állás logikája szerint akarnánk beárazni ezt a tevékenységet).

Aligha véletlen, hogy szaporodik azon törekvések száma, amelyek ezen változtatni szeretnének, ezek közé tartozik például a „bért házimun­káért” nevű mozgalom. E mozgalom javaslataiban azonban általában nincs számszerűsítve, hogy mekkora is legyen az otthon maradó anyák fizetése. Az amerikai Salary.com viszont évek óta kiszámolja, hogy mekkora fizetés lenne tisztességes egy családanyának, és az eredmény még nagyobb, mint amivel az eddigi kutatások álltak elő: 2014-ben évi közel 120 000 dollár, ami nagyjából egy amerikai gyógyszerész vagy egy kisebb város polgármeste­rének az éves fizetése.

Vagyis visszatérve az alapkérdéshez, ha már semmi esély sincs arra – és amint láttuk, nemcsak Magyarországon, de sehol a világon –, hogy a nők pénzbeli jövedelemként kapják meg „élettermelő” munkájuk ellenértékét, akkor legalább némi többlet nyugdíjas évvel honorálhatjuk őket. És ez nem pozitív diszkrimináció, csupán kísérlet egy hatalmas negatív diszkrimináció hatásainak enyhítésére.

Bogár László - magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Mondom a magamét (6848) Autómánia (61) Tereb (142) Politika (1581) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Egészség (50) Nagyvilág (1306) Történelem (15) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (681) Heti lámpás (264) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Flag gondolja (33) Belföld (9) Irodalmi kávéház (521) Jobbegyenes (2623)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>