Ma 2024 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
89f787612535489f57a0f507f56dc10f.jpg

Bogár László: Hálózatok háborúja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ifjabb George Bush amerikai elnök 2001. szeptember 11-én a következőket mondta: „Amerikát támadás érte. Háborúban állunk, az ellenfél a nemzetközi terrorizmus. És ezt a háborút mi fogjuk megnyerni.”

Ezzel szemben viszont Francois Hollande francia elnök a következőket mondta a párizsi merényletek után: „Franciaországot megtámadták. Háborúban állunk, az ellenfél a nemzetközi terrorizmus. És ezt a háborút mi fogjuk megnyerni.” De időközben eltelt csaknem tizenöt esztendő, és a helyzet minden szempontból sokkal rosszabb lett ennyi idő alatt, a távlatok pedig sokkal fenyegetőbbek, mint valaha. Pedig közben tizenötezermilliárd dollárt, Magyarország több mint százévnyi GDP-jét költötték el katonai célokra a háborúban álló országok.

De hihető-e komolyan az, hogy a másfél milliós amerikai hadsereg, amelynek több ezer vadászgépe, több mint ezer bombázója, tucatnyi repülőgép-anyahajója van, nem tud legyőzni bármilyen erőt ezen a világon? Egyáltalán, ki is ez a „nemzetközi terrorizmus”? Tulajdonképpen ki is ez, a terrorizmust most leginkább megjelenítő Iszlám Állam? És van-e bármilyen köze az iszlámhoz, azon kívül, ha egyszer már ő(k) és a megbízóik láthatólag mindent megtesznek azért, hogy az iszlám szó a lehető legfenyegetőbb és legsötétebb fogalommá váljon az egész világon?

A kérdés azért jogos, mert – s efelől ne legyen semmi kétségünk! – most sem a valóságot érzékeljük, hanem a planetáris véleményhatalmi terrorgépezetként üzemeltetett globális média egyik történetét olvassuk, halljuk, látjuk.

Attól még, hogy valaki úgy címkézi fel magát, hogy ő az „iszlám”, még nem kell feltétlenül el is hinnünk ezt neki. Sőt! Tegyük fel higgadtan a kérdést. Kinek az érdeke mindez az iszonyat?

Nos, az amerikai birodalom, miután látja, hogy nem képes a világot rendben tartani, noha globális főhatalomként ez lenne a dolga, maga teremt „rendezetlenséget”, vagyis hoz létre olyan szükségleteket, amelyeket aztán csak ő tud kielégíteni.

Az Iszlám Állam az Amerikai Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia triumvirátusa érdekeinek nagyon is megfelel. Már csak azért is, mert az állandó fenyegetés/fenyegetettség indokolja ennek a triumvirátusnak a korlátlan globális akciószabadságát. De vajon hogyan érik el mindezt? Ennek megválaszolásához egy viszonylag új és igen izgalmas tudományágat, a hálózatkutatást kellene most segítségül hívnunk.


A hálózatkutatás napjaink egyik legizgalmasabb tudományterülete. A kutatásokból kiderült, hogy az élettelen és az élő világ – és ez utóbbin belül az emberi világ – szinte minden fontos jelensége mögött többszörösen összetett komplex rendszerek, úgynevezett „skálafüggetlen hálózatok” körvonalai bontakoznak ki. Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy a létezés egyik alapvető mintázata a komplex rendszerként működő hálózat. Ebben az egyes elemek első pillantásra látszólag véletlenszerűen helyezkednek el, és – bár igaz, hogy nincs hagyományos értelemben vett hierarchiájuk, azonban – a kutatások bebizonyították, hogy a véletlenszerűség sem állja meg teljesen a helyét.

A hálózat „önépítő” logikája ugyanis azzal jár, hogy sajátos mintázatokat követő eloszlásban ugyan, de idővel olyan, úgynevezett „erősen kapcsolt” pontok jönnek létre, amelyeknek növekedése öngerjesztő. A hálózatos rendszerben tehát gyorsan kialakul az egymással vetélkedő, de azért mégis szigorú rend szerint együttműködő „erősen kapcsolt” pontok hálózatának „láthatatlan szuperstruktúrája”.

Az elmúlt évek során néhány igen elgondolkodtató eredmény született: megvizsgálták például a skálához tartozó független hálózatok hibatűrő képességét, és azt találták, hogy megdöbbentően „ütésállók” és rugalmasak, ha véletlenszerűen távolítunk el csomópontokat. Ilyenkor egyszerűen az történik, hogy pillanatok alatt más csomópontok veszik át a szerepüket. Ebben a rugalmasságban rejlik a hálózatok rendkívüli szívóssága, és a rengeteg, folyamatosan jelentkező hiba, sérülés ellenére fennálló stabilitása. Ha viszont az erősen kapcsolt csomópontokat ütjük ki, a hálózat is gyorsan szétesik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a véletlenszerű meghibásodások nem fenyegetik az ilyen hálózatok integritását, a jól célzott támadásokkal szemben azonban szinte teljesen védtelenek. A hálózati szerveződés tehát elképesztő erejű rugalmasságot és ütésállóságot biztosít, és ezen belül az erősen kapcsolt pontoknak kulcsszerepe van, hiszen ezek az önjavító háló legfőbb szereplői, de egyúttal az Achilles-sarkai is.

Mindez azért igazán érdekes, mert bár például a vándormadarak csodás önsegítő és önkijavító aerodinamikai ékalakzatai is ilyen hálózatok, de a rákos burjánzások és a belőlük kiinduló áttétek vagy a terrorista szervezetek is hálózatokként jönnek létre. És persze ilyen a – saját létét is tagadó – globális hatalmi rendszer is.

Ezek a hálózatok hajlamosak öngerjesztővé válásra is, és ha nem képesek létrejönni bennük a csillapító mechanizmusok, akkor a rendszer bármikor megsemmisítheti önmagát. És az is egyre nyilvánvalóbb, hogy bár emberek hozzák létre ezeket a komplex rendszereket is, de úgy tűnik, rohamos gyorsasággal vesztjük el az ellenőrzést felettük.

Ma már tehát sejtjük, hogy a „láthatatlan” globális hatalmi rendszer valójában egy ma még ismeretlen hálózat. De látszólagos ellenfele, most éppen a nemzetközi terrorizmus, illetve az azt leginkább megtestesítő Iszlám Állam is egy ilyen komplex és egyelőre „ismeretlen” hálózat. Vagyis a hálózatok világháborúja zajlik.


A megoldás reménybeli megtalálásában tehát bizonyosan szerepet játszhat, hogy megtaláljuk-e azokat az erősen kötött pontokat, amelyek kiütésével kártyavárként omlana össze ez a „sötét” energiára épülő szuperstruktúra.

Megmenekülésünk alapvető feltétele tehát a komplex hálózatok természetének megértése.

]]>www.magyarhirlap.hu]]> - Bogár László

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (320) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Sport (729) Vetítő (30) Mondom a magamét (7671) Jobbegyenes (2819) Gazdaság (711) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Történelem (18) Egészség (50) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Szépségápolás (15) Politika (1582) Mozaik (83) Tv fotel (65) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>