Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
bogar-laszlo.jpg

Bogár László: Globális aggodalmak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Az Economist globális hetilap az új év alkalmából elgondolkodtató összeállítást készített arról, hogy mitől félünk, vagyis, hogy mi minden miatt aggódik mostanában a világ.

A vizsgálatban részt vevő huszonöt ország között voltak a világ meghatározó államai, de néhány kisebb ország, így Magyarország is. Érdemes talán áttekinteni, mi mindenre világít rá ez a felmérés. A feltett kérdésnek két dimenziója volt, az egyik egy általánosabb összefüggés, miszerint a világ dolgai inkább jó vagy inkább rossz irányba változnak-e, a másik pedig konkrétan arra kereste a választ, hogy a világban kavargó „rossz” milyen megjelenési formája váltja ki az adott ország lakóiból a legnagyobb félelmet. Nos, a megkérdezettek átlagosan hatvan százaléka gondolja úgy, hogy a világ dolgai inkább a rossz irányba változnak, illetve a részt vevő országok felében inkább a rossz, a másik felében pedig inkább a jó irányba mutató tendenciákat vélik uralkodónak. Talán nem igazán meglepő, hogy ma a leginkább bizakodó a világ legnagyobb népességű országaként világbirodalmi ambíciókkal teli, és az egyik legősibb kultúrára épülő Kína népe. A megkérdezett kínaiak kilencven százaléka gondolja úgy, hogy a világ dolgai jó irányba mennek, és csak tíz százaléka véli úgy, hogy a rossz dominál.

Amitől a legjobban félnek, az érdekes módon a közerkölcsök romlása, a szellemi hanyatlás a világban is, de főként a hazájukban, Kínában. A legfőbb félelemforrásként megnevezett erkölcsi lepusztulást a megkérdezett kínaiak negyven százaléka sorolta az első helyre. Kína első helye nem annyira meglepő, Franciaország utolsó helye annál inkább. A megkérdezett franciák majdnem kilencven százaléka gondolja úgy, hogy a világ rossz irányba megy, és érdekes módon a munkanélküliséget tartják a legnagyobb fenyegetésnek. Az utóbbi évek egyre élesebb, időnként szinte polgárháborús társadalmi feszültségei alapvetően a foglalkoztatáspolitikához kapcsolódtak, így talán érthető, hogy ötven százalékkal a munkanélküliségtől való félelem végzett az első helyen. A leginkább „közepes” helyzetben egyébként az Egyesült Királyság van, ahol éppen annyian (hatvanszázaléknyian) gondolják úgy, hogy a világ rossz irányba megy, mint a megkérdezettek átlaga. És ha csak „szerény” harminchat százalékos eredménnyel is, de a legtöbben a bevándorlást tartják a legfőbb fenyegetésnek. Két olyan ország van, ahol éppen fele-fele arányban vannak azok, akik úgy vélik, hogy jó, és akik úgy gondolják, hogy rossz irányba változik a világ, az egyik Kanada, a másik viszont Oroszország.

Kanadában a munkanélküliség, Oroszországban viszont a korrupció a legfőbb veszélyforrás negyven, illetve ötven százalékkal az első helyen végezve. Az Egyesült Államokban negyven százalékkal a terrorizmus áll az első helyen mint fő veszély, Németországban különös módon a társadalmi egyenlőtlenség, Olaszországban hatvanöt százalékkal a munkanélküliség. Magyarország szinte hajszálpontosan Olaszországhoz hasonló eredményt mutat, nyolcvan százalék gondolja úgy, hogy a világ rossz irányba megy, és hatvanhárom százalékkal az egészségügy állapota ad a legtöbb okot aggodalomra. Magyarország Franciaország és Olaszország mellett Brazíliával és Mexikóval alkotja a leginkább pesszimista országok „klubját”, Brazíliában a korrupció ötven százalékkal, Mexikóban pedig az erőszak és a bűnözés hetven százalékkal a legfőbb fenyegetésforrás.

Érdekes módon két másik délamerikai ország, Argentína és Peru viszont a legoptimistább országok csoportjában szerepel, mindkét országban kicsit többen vannak azok, akik úgy látják, hogy a világ inkább jó irányba halad. Jellemző módon azonban mindkét országban hetven százalék feletti arányban vannak azok, akik az erőszakot és a bűnözést vélik a legfőbb fenyegetésnek országuk lakói számára. Ha a részt vevő huszonöt ország által első helyre sorolt veszélyforrásokat nézzük, akkor elsöprő erejű a munkanélküliségtől való félelem, ez összesen hét országban szerepel az első helyen, bár míg Belgiumban csak a válaszadók harmincnyolc százaléka sorolja az első helyre, ugyanez az adat Spanyolországban hetvenegy százalék. Ez utóbbi nem annyira meglepő, hisz Spanyolország az európai integrációba való belépése óta mindig a legrosszabb munkanélküliségi adattal rendelkezett. A munkanélküliséget első helyre soroló országok tehát Spanyolország, Olaszország, Szaúd-Arábia, Ausztrália, Kanada és Dél-Korea. A második helyen a terrorizmustól való félelem áll. Ettől fél a legjobban Izrael, az Amerikai Egyesült Államok, Törökország és India. Az első helyre kerülés arányszámai negyvenöt és hetvenöt százalék között ingadoznak. Harmadik helyen „holtversenyben” az erőszaktól, bűnözéstől való rettegés, illetve a korrupciótól való félelem áll.

Az előbbitől főként Argentína, Peru és Mexikó fél, míg a korrupciótól Brazília, Oroszország és Dél-Afrika. Németország és Japán főként az elszegényedéstől és az egyenlőtlenségtől tart, míg Lengyelország és Magyarország az egészségügy, illetve az egészség „ügyének” gondjai-tól tart a legjobban. Ha megpróbáljuk összefoglalni a felmérés eredményeinek lényegét, a világ egésze, bár jelentősen eltérő mértékben, inkább rosszra számít, és főként a nyílt anyagi és fizikai létbizonytalanságtól tart (munkanélküliség, terror, erőszak). Az anyagi, fizikai kiszolgáltatottság rejtettebb formái (korrupció, egyenlőtlenség, egészségügy), illetve a szimbolikus tér két veszélyforrása (erkölcsi hanyatlás, bevándorlás) csak áttételesen jelennek meg. Pedig a sokféle „rossz” fő oka a szellemi hanyatlásban keresendő.

És amíg ezzel nem nézünk szembe, aligha lesz kiút e félelemcsapdából.

Bogár László - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Szépségápolás (15) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Életmód (1) Autómánia (61) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (319) Gazdaság (711) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Politika (1582) Mondom a magamét (7657) Jobbegyenes (2815) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Tereb (146) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Sport (729) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>