Ma 2024 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
bd1948b7331eb7829dd3107149a6f04c.jpg

A jegybanki alapkamat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Január 26-tól a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat 6%-os mértékben határozta meg. Mi befolyásolja a jegybanki alapkamatot? Mit befolyásol a jegybanki alapkamat? Hogyan alakult az utóbbi években? Mi várható a jövőben? 

A jegybanki alapkamat mértéke 2008 októberétől folyamatosan csökken, decemberben 6,25% volt, január 26-tól a történelmi mélypontot érte el, 6%-ot. Ilyen alacsony legutóbb 2005-ben volt.

A Monetáris Tanács indoklása szerint azért csökkentették az alapkamatot erre a szintre, mert a magyar gazdaság az idei évben újra növekedő pályára állhat a múlt évi recessziót követően, és várhatóan az infláció az év végére elmaradhat a központi bank 3%-os céljától. 2009 végén átmenetileg magas volt az infláció (5,6%) az adóemelések miatt, de csökkenése várható. A nemzetközi pénzügyi folyamatok bizonytalansága viszont óvatosságra int, ezért a Tanács tagjainak többsége a 0,25 százalékpontos csökkenésre szavazott a 0,5 százalékpontossal szemben.
 
 
A jegybanki alapkamat az egyik legfontosabb eszköz a monetáris politika kezében, hiszen alapkamatról van szó, mely befolyásolja a piaci kamatokat, és ez által a pénzügyi folyamatokat is. Mit jelent ez az egyszerű emberek számára?
A jegybanki alapkamat befolyásolja a hitelkamatok nagyságát. Amennyiben az alapkamat alacsony, akkor előbb-utóbb alacsonyabb kamattal vehetünk fel hitelt, tehát a gazdaságba kikerülő pénz mennyisége várhatóan nőni fog, nőhet a fogyasztás, a beruházások nagysága; ez élénkítheti a gazdaságot. Az alacsony alapkamat egyben azt is jelenti, hogy a betéti kamatok is alacsonyabbak lesznek (jellemzően a betéti kamatokat hamarabb igazítják a bankok az alapkamathoz ilyen esetben, mint a hitelkamatokat), nem biztos, hogy megéri majd pénzünket a bankban tartani, érdemes lesz elgondolkodni esetleg más befektetésen, esetleg beruházáson. A betéti kamatok alacsony volta is azt eredményezheti, hogy a gazdaságban több pénz forog, ami élénkítheti a gazdaságot.
A magas jegybanki alapkamat ezzel ellentétes folyamatokat eredményezhet. A bankok először a hitelkamatokat fogják megemelni, drágábbá válik a hitel, jobban meggondoljuk, felvegyük-e, esetleg lemondunk a lakásvásárlásról vagy a vállalkozók lemondanak a beruházásokról. A magasabb betéti kamatok miatt jobban megéri a megtakarítást a bankban tartani, mint más befektetés után nézni, így a pénz kikerül a gazdasági körforgásból, gátolva ezzel a gazdasági folyamatok élénkülését.
 
Magas inflációs környezetben magasnak kell lennie a kamatnak is, hogy a pénzünk legalább közelítőleg megtartsa értékét. Az utóbbi 20 év során a legmagasabb jegybanki alapkamat 28% volt, 1995. február 1-jétől 1996. február 1-jéig volt érvényben, az infláció is ebben az évben volt a legmagasabb. A csökkenő jegybanki alapkamat azt is mutatja, hogy az infláció is csökken.
Az alábbi ábra a jegybanki alapkamat alakulását mutatja 2003-2010 között. Az utolsó év minden kamatváltoztatását feltüntettem, előtte viszont csak azokat, amikor a tendencia változott, tehát az ún. lokális szélsőértékeket.
 
(Az adatok forrása: ]]>http://www.mnb.hu]]>)
 
A továbbiakban is várható az alapkamat óvatos mérséklése, év végére akár a 4,5%-os szint is elérhető. A változtatás annak függvénye, hogy hogyan változik Magyarország megítélése külföldön.
"Az ország kockázati megítélésétől függ a további kamatcsökkentés, ezért ha a választási kampány hat Magyarország kockázati megítélésére, akkor változhat a kamat is" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
 
N. R. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2819) Mondom a magamét (7671) Belföld (11) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Gazdaság (711) Heti lámpás (320) Autómánia (61) Mozi világ (440) Sport (729) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Tereb (146) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>