Ma 2021 január 16. Gusztáv napja van. Holnap Antal, Antónia napja lesz.
Orbán Viktor: Magyarország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére

Orbán Viktor: Magyarország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Két új fejlemény van a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

 – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök. Először is kialakult egy európai koronavírus-gócpont, másodszor pedig, a szomszédos országokban is vannak már betegek. Orbán Viktor hangsúlyozta: lehetetlen Magyarországot légmentesen lezárni. Arra készülünk, hogy a vírus valószínűleg megjelenik hazánkban. A hangsúly most a megelőzésen van, de felkészültünk a járvány kezelésére is – tette hozzá a kormányfő.

Rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a vírus azonosításához, és nemzetközi szinten elismert járványügyi szakemberek állnak rendelkezésre a védekezésben.

Ilyen szempontból mi a jobban szervezett országok közé tartozunk. Szűrőmechanizmusokat léptettünk életbe a határokon, a repülőtereken, de a legfontosabb most a magyar emberek együttműködése és fegyelmezettsége. A miniszterelnök megerősítette a külügyminisztérium és az Operatív Törzs határozott kérését, hogy (amennyiben lehetséges) a magyarok ne utazzanak a járvánnyal sújtott területekre, országokba.

Megértem az emberek félelmét az új vírussal kapcsolatban, hiszen – míg az influenzát ismerjük és tudunk ellene védekezni – most egy ismeretlen bajjal állunk szemben. Ez az emberek számára egy nem belátható következményekkel járó kór, de mindenkitől nyugodtságot kérek – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Történelmi vészhelyzet a migráció

Az illegális bevándorlást történelmi problémának nevezte a miniszterelnök. A kérdés, hogy hol állítjuk meg a délről jövő beáramlást, most úgy látom, a magyar határ látja el ezt a feladatot.

Továbbra is számítanunk kell tömeges migránshullámokra, támadásokra a magyar határnál.

De tudom, hogy a rendészeti szervek képesek megoldani a határzár fenntartását és fejlesztését. A téma az áprilisi EU-csúcson is napirenden lesz, valamint a V4-ek vezetői és Erdoğan török elnök is találkozik majd a közeljövőben a megoldás érdekében – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette: minden tiszteletünk a görögöké, de belátható, hogy az illegális bevándorlók azért tömörülnek a szerb-magyar határon, mert Görögország nem tudja megakadályozni őket abban, hogy keresztülmenjenek rajta a migránsok, ezzel Magyarországnak komoly gondokat okoz.

Fontos a magyar emberek véleménye

Voltak már Magyarországnak olyan vezetői, akik azt gondolták, hogy azért választották meg őket, mert okosabbak, mint a többi ember. Mi nem így gondolkodunk,

bizonyos kérdések eldöntésébe szeretném bevonni az embereket. Ezért tartunk rendszeresen nemzeti konzultációt

– emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: fontos témákról kérdezzük meg a magyarok véleményét, hogy megfelelő támogatással a hátunk mögött – mind itthon, mind a nemzetközi vitákban – teljes mellszélességgel tudjuk képviselni az érdekeiket.

A börtönök körül kialakult helyzettel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette:

az elítélteket nem lehet kínozni, de társadalmi egyetértés van abban, hogy a törvényszegést büntetésnek kell követnie,

a büntetés-végrehajtási intézményekben pedig arra kell törekedni, hogy az elítéltek a későbbiekben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. Mindezek mellet azt senki nem várhatja el, hogy a börtönökben olyan körülmények legyenek, mint otthon. Az is nagy probléma, hogy nemzetközi bíróságok olyan értelmezést adtak a kínzásnak, ami ellentétben áll az emberek igazságérzetével. Miért adjunk milliókat például családirtóknak? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Hangsúlyozta: tizenkétezer kártérítési ügyet indítottak a fogvatartottak a magyar állam ellen, a megítélt pénz egy részét pedig az ügyvédek megtartják, tehát egyeseknek ez óriási biznisz.

A Soros-hálózatnak az anyagi haszonszerzés a célja

Nekünk nem az ellenzék a fő politikai ellenfelünk, hanem a Soros-hálózat, amely külföldről próbál beavatkozni Magyarország életébe. Háromszor voltam szemtanúja, hogy Soros György ki akarta fosztani az országot. Sajnálatos, hogy az ellenzék összenőtt a hazánkba beépülő szervezetekkel, amelyeket a milliárdos pénzel – mondta a miniszterelnök. Majd kifejtette:

ez egy jól szervezett, civil ruhába öltözött, de katonai módon működő hálózat, és a tevékenységükkel kapcsolatban mindig kiderül, hogy azért támogatnak szervezeteket és embereket, hogy anyagi előnyökhöz jussanak.

Döntések a klímavédelem ügyében

A fővárosi önkormányzat kihirdette a klímavészhelyzetet, de azóta sem csinál semmit, a kormány eközben életbe léptette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyet lépésről lépésre megvalósítunk.

Hiszen a tűzoltók sem kihirdetik, hogy tűz van, inkább eloltják azt, én úgy ismerem a magyarokat, hogy nem sopánkodnak, hanem cselekszenek, a kormány is így tesz

– mondta Orbán Viktor.

Ne a szegények fizessenek többet

Az Európai Unió költségvetési vitája lényegében arról szól, hogy a tagállamok az egy főre jutó nemzeti össztermékük hány százalékát fizessék be a közös büdzsébe. Leegyszerűsítve, egyes tagállamok azt mondják, hogy 100 forintjukból csak 1-et akarnak befizetni, többekkel együtt mi azt képviseljük, hogy ez az összeg legyen 1 forint 30 fillér. Szerintünk ez nem óriási különbség – mondta a kormányfő. Hozzátette:

ma Magyarország az egy főre jutó nemzeti össztermékének összegéhez mérten többet fizet az Unió költségvetésébe, mint a nálunk jóval gazdagabb Hollandia vagy Németország.

Azt szeretnénk elérni, hogy a befizetési rendszer igazságosabb legyen, hogy a gazdagabb tagországok legalább annyi pénzt tegyenek a közös kasszába, mint a szegényebbek – zárta szavait Orbán Viktor.

A teljes interjút]]> itt hallgathatják meg.]]>

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5036) Mozi világ (440) Egészség (50) Autómánia (61) Mozaik (83) Sport (729) Történelem (14) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (502) Politika (1571) Életmód (1) Belföld (5) Jobbegyenes (1945) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1453) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Tereb (140) Gasztronómia (539) Heti lámpás (249) Vetítő (37) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (656)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>