Ma 2021 január 23. Zelma, Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.
Botrány, botrány, botrány

Botrány, botrány, botrány

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
2022 és a balliberális moslékkoalíció.  

„A továbbiakban nincs szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztóak és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést.” A Jobbikból múlt héten kilépő Bencsik János országgyűlési képviselő szerint erről beszélt Jakab Péter a párt február ötödikei frakcióülésén.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy Bencsiknek felébredt a lelkiismerete, jegyezzük meg, erről szó sincs: a politikusnak nincs baja például a moslékkoalícióba való betagozódással, sőt imént idézett videójában maga is leszögezte, hogy szerinte szükség van ellenzéki összefogásra. A különbség csak annyi, hogy Bencsik János úgy véli, „a teljes önfeladás se nem hiteles, se nem taktikus”, míg az újdonsült pártelnök-frakcióvezető a jelek szerint azon az állásponton van, hogy veszélyes minden olyan gondolat, ami megkülönbözteti a Jobbikot mondjuk a Demokratikus Koalíciótól vagy a Momentumtól. Mert azzal szavazókat lehet veszíteni.

De van más baj is a balliberális oldalra tartó – vagy oda már meg is érkező… – szélsőséges pártnál. Bencsik ugyanis azt mondta, hogy a párt legutóbbi tisztújító kongresszusán „Jakab Péter és Gyöngyösi Márton politikai bosszúhadjáratot hirdetett mindazon jobbikos vezetők és munkatársak ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették”. Bár a bosszúhadjárat tervét később Jakab tagadta, tény, hogy a pártban személycserék kezdődtek, és a pártelnök Indexnek kiszivárogtatott kongresszusi beszéde is komoly belső konfliktusokról tanúskodik.

Arról beszélt például, hogy egy tavalyi választmányi ülésen „huszonkét bátor harcos” titokban a hátába szúrta a kést; Szávay István korábbi képviselő körét „Szávay klánként” emlegette ]]>(Szávay később ki is lépett a pártból)]]>; valamint név szerint felsorolta azokat az alelnökjelölteket is, akikkel nem szeretne együtt dolgozni. Felszólalása végén pedig a Jobbik megmentéséről értekezett – megmenteni ugyebár azt szokták, aki nagyon nagy bajban van. Szavai alapján az is valószínű, hogy a belháborúnak egyhamar nem lesz vége…

A Jobbik balratolódása egyébként már a nyugati baloldali sajtó figyelmét is felkeltette. A The Guardian című brit lap a két hete megjelent Bizonyítja-e egy zsidó gyökerű vezető megválasztása, hogy a Jobbik megváltozott? című cikkében a szerző azt írta, Jakab szabadon beszél zsidó örökségéről, bár korábban neki is voltak antiszemita kijelentései, és megválasztása után gyorsan vissza is hívta a megyei közgyűlésből a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt.

„Tizenhárom vagy tizennégy éves lehettem, amikor megtudtam, hogy dédnagyapám Auschwitzban halt meg, anyám oldaláról még sok más családtagunkkal együtt” – idézte az írás a pártelnököt. „A nagyanyámat megkeresztelték, így menekült meg. Később egy keresztény férfihoz ment feleségül” – tette hozzá Jakab. A Guardian megjegyezte, Jakab Péter ma már olyanokat mond, ami korábban elképzelhetetlen lett volna egy jobbikostól, például azért kritizálja Orbán Viktort, mert a miniszterelnök „gyűlöletet szít Soros György ellen”, miközben szerinte a milliárdosnak „minden joga megvan ahhoz”, hogy úgy költse el a pénzét Magyarországon, ahogy neki tetszik.

Az új Jobbikhoz tehát közelebb áll Soros György, mint Orbán Viktor, nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákkal nem foglalkozik majd ezután, nehogy megbántsa a balliberális szavazókat, a stílusa pedig… Nos, ez ügyben sem várható meglepetés. Egyrészt azért, mert az új kommunikációs igazgató az a Béres Ferenc Attila lett, akinek három éve indított, Zsúrpubi című internetes oldala hangvételéhez képest gyakran a szélsőliberális Index és 444 is visszafogott irodalmi portálnak tűnt, másrészt pedig ismerjük Jakab Pétert, akinek eddigi politikai teljesítménye úgy foglalható össze: botrány, botrány, botrány. Kérdés, hogy ez ér-e befutó helyet a közös listán, ha 2022-ig nem robban szét a balliberális moslékkoalíció.  

Bándy Péter - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Belföld (5) Mondom a magamét (5052) Nagyvilág (1453) Gazdaság (656) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (503) Heti lámpás (249) Egészség (50) Politika (1571) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Történelem (14) Vetítő (37) Jobbegyenes (1950) Tereb (140) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Sport (729) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>