Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
df620eada62cb6f2bec1e582ddbaaebf.jpg

„Csodatevő” sárgaborsó – remény a vesebetegeknek

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A krónikus veseelégtelenség és a magasvérnyomás-betegség világszerte emberek millióinak életét rövidíti meg. A cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség okozta vesekárosodás jelenleg mintegy félmillió honfitársunkat érinti.

Az ő életüket is megkönnyítheti egy felfedezés, mely szerint a sárgaborsóból nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni az idült vesebetegséget.

Becslések szerint 2015-re a világon 36 millió ember küzd veseelégtelenséggel. A betegség idült szakaszában már nehezen kezelhető. A betegek fele későn kerül nefrológushoz, akkor, amikor terápiás megoldásként már csak a dialízis vagy a veseátültetés marad.

Egy kanadai tanulmány szerint a sárgaborsóból nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget. Rotimi E. Aluko, a Manitobai Egyetem táplálkozástudományi docense és munkatársai gyógyszerek nélkül, természetes módon próbálják kezelni a magas vérnyomást. A sárgaborsó szerintük segíti csökkenteni a vérnyomást, és a vesebetegség súlyos negatív hatásait is.

A sárgaborsó mint koleszterinmentes rost- és fehérjeforrás került a kutatók látóterébe. A növényből előállítottak egy fehérjékből álló keveréket, melyet ezután nyolc hétig adtak vesebeteg patkányoknak. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kezeletlen állatokhoz képest a fehérjebombát kapott állatok vérnyomása 20 százalékkal csökkent. „Ez jelentős eredmény, mivel a krónikus vesebetegek nagy többsége az ebből eredő magas vérnyomás miatt kialakuló keringési zavarok miatt hal meg” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Rotimi Aluko. Emellett a vesebetegséggel összefüggő lecsökkent vizelet-elválasztást is serkentette mintegy 30 százalékkal. Egyelőre még nem ismert, hogy pontosan milyen mechanizmuson keresztül fejti ki hatását a sárgaborsó-kivonat: úgy tűnik, hogy egy a veseműködés intenzitását fokozó fehérje (cyclooxigenáz-1, COX-1) elválasztásának elősegítése játszik szerepet a folyamatban.

Még mielőtt bárki őrült sárgaborsó-evészetbe kezdene, érdemes arra is figyelni, hogy a kedvező hatások eléréséhez a proteinkivonatra van szükség. A kutatók elmondták, hogy jövőre tervezik a kivonat tesztelését embereken, és ha sikeresnek bizonyul, akkor a borsó alapú terápia 2-3 éven belül piacra kerülhet. A tervek szerint az enzimekkel összekevert fehérjekoncentrátumot adalékanyagként vagy táplálék-kiegészítőként fogják forgalmazni folyadék vagy tabletta formájában.

„Magasvérnyomásos betegekben ez a fehérjekeverék valószínűleg meg tudná akadályozni a vesekárosodás kialakulását. A fehérjekeverék segítségével – a normál vérnyomásértékek fenntartásán keresztül – talán meghosszabbíthatnánk azoknak a betegeknek az életét, akikben már kialakult a krónikus veseelégtelenség” – mondta a kutatás vezetője.

(LiveScience.com, thelancet.com)
, mno.hu - Pálfi Krisztina

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Politika (1582) Szépségápolás (15) Belföld (11) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Jobbegyenes (2807) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Mondom a magamét (7622) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (318) Vetítő (30) Autómánia (61) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>