- 0
Fűben-fában orvosság van –tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is. Kívül-belül megszépítenek, egészségesen tartanak.
Áfonya
Kiváló antibakteriális hatású. Kezdődő fertőzéseknél képes megakadályozni a betegség kialakulását. Jót tesz az epének, a vesének. Tartalmaz gyümölcssavakat, pektint, cukrot, vasat, flavonoidokat, A-, C- és D-vitamint, cseranyagot. Fogyaszthatjuk nyersen, lekvárként, gyümölcsmártásként, szörpként, napi fogyasztásra is ajánlott.
Alma
Az alma fogyasztása különösen ajánlott várandós és szoptatós kismamáknak, kisgyerekeknek. ,,Naponta egy alma távol tartja az orvost” –biztosan mindenki hallotta már ezt az örök érvényű igazságot. A gyümölcs húsa gazdag pektinekben, a nyers reszelt alma hatásos a hasmenés ellen.
Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.
Körte
Homérosz a körtét az istenek ajándékának nevezte. A körte ugyan nem tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót vagy vitamint, de olyan összetételű a gyümölcs, hogy számos betegség gyógyítására felhasználható. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák.
A körtében találunk A- és B-vitamint (tiamin, rivoflamin, niacin, folsav); a benne rejlő C- és E-vitamin, kálium, pektin, vas, jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet. A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Érdemes közvetlen étkezés előtt fogyasztani.
A körte leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra. Kalciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek, a benne lévő pektin segíti az emésztést, serkenti a belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést; ideális a szervezet méregtelenítéséhez.
Ha tíz napon keresztül naponta egy-két kilogramm hámozott körtét eszünk, pozitívan hat a vese működésére, valamint csökkenti a vérnyomást. Gyakran ajánlják fogyasztását érelmeszesedésben szenvedő betegeknek, illetve a vese panaszokban szenvedő betegeknek.
A körte leve a benne rejlő B-vitaminok által kitűnő itala a szív érrendszerbeli problémákkal küszködőknek. A körtében található vas erősíti vörös vérsejteket. A természetgyógyászok a jódban gazdag gyümölcsöt javasolják a strúmában szenvedőknek. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmakat.
Birsalma
A görög és római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát -arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.
A birs finom vegyes gyümölcslevekben és lekvárokban. Leggyakrabban birsalmasajtot készítenek belőle, mely magában és süteményekben is finom. A birs színe a befőzés során rózsaszínné változik.
C vitamint és P vitamint tartalmaz. A P vitamin (citrintartalom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, a vérzékenység gyógyulását. Magas még ásványisó tartalma és almasavat, csersavat is tartalmaz.
A népi gyógyászat hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak ismeri: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra. Magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és torok nyálkahártyáinak gyulladásainak kezelésére.
Nágel Zsuzsanna
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
Előző cikkCél a maximalizmus