- 0
Sokkolta az édesítőszer-gyártókat az a tanulmány, amelyet francia kutatók közöltek az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban.
Eszerint heti fél liter diétás ital rendszeres fogyasztása 15, heti másfél liter pedig 59 százalékkal növeli a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A franciák hadat üzentek az édesítőszereknek.
Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) 66 ezer nőt vizsgált 14 éven keresztül, és arra a következtetésre jutott, hogy az édesítőszeres (light, diet) italok még veszélyesebbek is a cukorbetegség kialakulása szempontjából, mint a cukrozottak. A vizsgálat azért jelentős, mert nem valamely gyártó, hanem a független francia állam finanszírozta. Így eredményei olyan hatalmas táplálkozási változásokat is előidézhetnek, mint a dán állami forintokból támogatott transzzsír -kutatások, amelyeknek átalakították az európai élelmiszergyártást.
A Fracloise Calver-Chapelon igazgató által vezetett kutatócsoport első megállapítása az volt, hogy a light italokból többet fogyasztottak a vizsgálat résztvevői, mint a cukrozottakból. A heti adagok 75 százalékkal magasabbak voltak, nyilván nem függetlenül attól, hogy a fogyasztók – tévesen – úgy vélhették, itt nincs „édes bűn", a light italok nem tartalmaznak hizlaló cukrot. Valójában a tanulmány szerint az édesítőszerek is okozhatnak elhízást. A másik közkeletű tévedés, hogy az aszpartam (a leggyakrabban használt édesítőszer) egyáltalán nem emeli meg a szervezet inzulinszintjét.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) azonnal közleményben tiltakozott a franciák által közzétett eredmények ellen. „Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni" – mondta Hugues Pitre, az ISA elnöke. „Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével" – tette hozzá, vitatva, hogy a szer növeli a szerzett cukorbetegség kockázatát.
Az ISA azzal érvel, hogy a nagy mintán végzett hosszú ideig tartó vizsgálat pusztán az üdítőital-fogyasztást veszi figyelembe, az egyéb élelmiszerek fogyasztását nem. A franciák közben fiatalos videoklipben is népszerűsítik tudományos eredményeiket, hogy a fiatal generációk – a fő light-fogyasztók – számára is közismertté tegyék azokat.
hetivalasz.hu