Ma 2023 szeptember 27. Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.
5776c32548a5bfca9d10767040d67344.jpg

Znióváralja fölött sütött a nap

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Túróci-medencében, Znióváralja felé közeledve már messziről látni egy kiugró dombon álló templomot. Nyilván oda kell mennem, ha a volt premontrei kolostort le akarom fényképezni.

De amikor a dombról lejöttünk, a faluban megtudtuk, hogy a volt kolostor a falu közepén található. Ott is áll csöndes elhagyatottságban: iskolaként működik, vagy működött, de belülről nem láthattuk, mert hétvégén minden zárva volt.

Azt tudtam, hogy alapítását IV. Bélának köszönheti, aki erre menekült a muhi csata után. (Innen száguldott is tovább, mert a tatárok végig a nyomában voltak.) A történész, Pauler Gyula a következőket írja erről a helyről és IV. Béláról: "Mint a süllyedő hajó kapitánya, ki tudja és érzi kötelességét, a tatárok ellen mindent megtett... Azt a hidegvért, azt a bátorságot, amit a csatában elvesztett, most sokkal nehezebb, sokkal válságosabb helyzetben, mint a tatárok nyílzáporában, dárdái közt, teljesen visszanyerte.

Felhasználta azt az erőt, mely még a magyar nemzetben, a magyar államszervezetben élt, sőt, fejlesztette. Első gondja természetesen a védelem volt, a hirtelen rászakadható tatárveszedelem ellen. S e kérdésben legelőször mindenkinek szemébe ötlött az a körülmény, hogy a tatárok a kissé megerősített, valamire való magasabb helyen fekvő várakat nem vehették be, és így bennök sok ember, sok vagyon menekült meg a biztos elpusztulástól. De Magyarországon ilyen vár alig volt; azért Németországban nem is csodálkoztak nagyon, hogy a tatárok az országot oly gyorsan eláraszthatták. Ennek a hiánynak pótlása volt tehát IV. Bélának első gondja, s kezdett a nép védelmére, az ország biztosítására várakat építeni, másokat, urakat és más híveket alkalmas helyen adományozásával várak építésére serkenteni... Egy-két évtized alatt számos vár keletkezett országszerte, melyek alkalmasabbak az ellentállásra, mint azok a föld- vagy sárfészkek, amelyeket eddig váraknak neveztek. Mindjárt a tatárdúlás után a Turócz völgyében Ivánkafia András, ki a Sajónál IV. Béláért életét kockára tette, fölépítette a Znio nevű magaslaton a túróci várat, melyet hébe-hóba Turul várának is neveztek, s az első telet a tatárdúlás után IV. Béla itt töltötte."

Azitt látható kép Znióváralján készült, de nem a várat és nem is a kolostort mutatja. Hanem azt a helyet, amit idefelé jövet rögtön észrevettünk, s ahonnan az egész völgy, az egész medence jól belátható. Ezért már messziről látnánk IV. Bélát és kíséretét is, ha ő épp erre vágtatna a lován. De látnánk azt a lovas futárt is, aki az itt tartózkodó királynak 1243. január 29-én meghozta a hírt Segesdről, hogy lánya, Margit megszületett.

Móser Zoltán - Új Ember

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Nézőpont (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Heti lámpás (276) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7100) Gazdaság (689) Életmód (1) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Tv fotel (65) Vetítő (30) Történelem (16) Mozi világ (440) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (529) Titkok és talányok (12) Tereb (145) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2682) Mozaik (83) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>