Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
66dde6d2ec9a7f17666491527a9eaf0a.jpg

Álmodik a múlt - Szent Ilona és Zsófia is...

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Rudabánya - amelynek neve az ószláv érc, vasérc szóból származik - első írásos említése 1299-ből származik, de a település jóval régebbi, hiszen egyike az ország legősibb bányahelyeinek.

1378-ban aztán ez a hely már mezővárosi privilégiumot élvezett, 1439-ben pedig a hét felső-magyarországi bányaváros közt a harmadik helyet foglalta el.

A templom déli oldalának baloldali támpillérén egy középkori napóra látható, ami ritkaságnak számít hazánkban.

A régen virágzó bányavárosnak híres emléke a (mai) református templom, melynek történetét és leírását a város honlapján is olvashatjuk.

A templom eredetileg a XIV. század közepén épült, ahogy a képen is jól látszik, gótikus stílusban. A következő században átalakították, ekkor késő gótikus külsőt kapott. A háromhajós, hálóboltozatos csarnoktemplom a XVI. század végén a török dúlás áldozata lett: évtizedekig tető nélkül, elhagyottan állt. Épebben maradt nyugati harmadát a reformátusok állították helyre az 1660-as években úgy, hogy a keleti oldalon fallal lezárták, amelynek a közepére helyeztek egy késő gótikus ablakot az elpusztult részből, a tetőteret pedig sík deszkamennyezettel fedték le. A romosabb keleti részt lebontották. A XVIII. században kis előteret húztak a ma használatos nyugati bejárat elé. Így nyerte el végleges formáját a templom, amely az átépítések és a szakszerűtlen renoválások következtében sokat vesztett középkori jellegéből.

Az 1960-as években a közeli külszíni vasércbánya robbantásai következtében falai megrepedeztek, a déli oldal egyik késő gótikus támpillére pedig elvált a faltól. Ekkor derült ki, hogy mögötte befalazott kora gótikus ablak rejtőzködik. Megkezdődött a feltárás és a restaurálás, amelyet a szakemberek 1970 és 1975 között végeztek. A templom híres vasajtaja a XIV. században készült, egyik legszebb középkori kovácsmunkánk. (Az értékes műtárgyat ma a miskolci múzeumban őrzik, a helyszínen, a déli kapu eredeti csúcsíves kőkeretében másolata látható.)

A déli oldalon, az ajtótól balra két késő gótikus támpillér, jobbra, magasan a már említett, befalazott, kora gótikus ablaktöredék figyelhető meg. A templomba a nyugati oldalon, a csúcsíves, kőkeretelésű ajtón át juthatunk be. A belső tér egyetlen, négyzet alakú terem, alaprajzi méreteihez viszonyítva igen magas. Két késő gótikus, halhólyag-motívumos ablak világítja meg: az egyik eredeti helyén, a déli falban, a másik a keleti oldalon, másodlagosan beépítve. A falak felső peremén megmaradtak a gótikus mennyezet boltvállai, részben ezekre támaszkodik a mai famennyezet. A templom egyik ékessége ez a százhúsz táblából álló, festett famenynyezet, amelyet az egyik feliratos tábla tanúsága szerint Contra András és Mátyás jolsvai festő asztalosok készítettek 1758-ban.

A keleti falra erősített két vörösmárvány síremlék: Perényi Istváné (1437, jobbra) és Saurer Erhardé (1576).

A keleti falra erősítve két vörösmárvány síremlék látható. A jobb oldali Perényi Istvánnak, Zsigmond király étekfogó mesterének a sírköve, 1437-ből. A másik sírkő Saurer Erhard bányaprovizor számára készült 1576-ban.A baloldali falkép-töredék közelebbről: Szent Zsófia gyermekeivel.


A jobboldalifalkép-töredék: Szent Ilona a kereszttel.

Az északi falon két falképtöredék is észrevehető: a jobb oldali Szent Ilonát ábrázolja a kereszttel, a bal oldali Szent Zsófiát gyermekeivel. Szent Zsófiával eddig háromszor találkoztam: Konstantinápolyban, aztán a Zólyom megyei Szászfalván és Dubrovica faluban. Legközelebb erről a találkozásról szólok.

Móser Zoltán - ]]>http://ujember.katolikus.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7237) Irodalmi kávéház (531) Egészség (50) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Heti lámpás (279) Tv fotel (65) Életmód (1) Vetítő (30) Mozaik (83) Történelem (16) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Mozi világ (440) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2719) Gazdaság (693) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>