Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
A nagy vonatrablás

A nagy vonatrablás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem tudhatjuk, valaha is elkövették-e a „tökéletes bűntényt”, hiszen ennek egyik kritériuma éppen az lenne, hogy ne is tudjunk a bűncselekmény megtörténtéről.

Mindenesetre az ötven évvel ezelőtt, augusztus 8-ának hajnalán végrehajtott, és később csak „nagy angliai vonatrablás” néven elhíresült „balhé” kiötlői igen közel kerültek hozzá.

A jelen tudásunk szerint 17 tagból álló banda fegyverek nélkül állította meg és pakolta ki a Glasgow-ból Londonba közlekedő postavonatot, zsákmányuk nagyjából 2,6 millió font volt, ez az összeg ma körülbelül 41 millió fontnak, azaz közel 14 milliárd forintnak felelne meg. A terv tökéletes volt.

A vonatot egy megbütykölt szemaforral állították meg a nyílt pályán, majd a pénzeszsákokkal megrakott kocsikat lekapcsolták róla, mielőtt a sínek mellett várakozó teherautóhoz és autókhoz gurultak. Jellemző az angol viszonyokra, hogy a hatalmas összeget szállító vonaton ugyan közel 80 postai és vasúti alkalmazott tartózkodott, fegyveres őrök nem voltak közöttük. Így aztán a rablók elő sem vették a fegyvereiket, igaz az egyik vonakodó mozdonyvezetőt csúnyán helybehagyták, erőszakmentesnek tehát nem nevezhetjük a rablást.

Ahogy az lenni szokott, a későbbi lebukást gyermeteg hibák okozták: a banda egyik tagja a megbeszéltekkel ellentétben mégsem gyújtotta fel a tanyát, ahol a társaság „főhadiszállása” volt, mások pedig később viselkedtek gyanúsan. A nyomozás azonban így sem hozott teljes sikert, a zsákmányt egyenlően elosztó banda három tagjának kiléte azóta sem ismert, a rablással kapcsolatban börtönbüntetésre ítéltek közül pedig két emberről később bebizonyosodott, hogy nem volt közük az ügyhöz

A történet regényességét tovább fokozta, hogy két rabló Charile Wilson és Ronnie Biggs 1964-ben , illetve 1965-ben sikeres szökést hajtott végre , hogy aztán külföldre meneküljenek és plasztikai műtéttel  változtassák meg külsejüket, Biggs aztán jó negyven évvel később újra az újságok címlapjára került azzal, hogy 2001-ben önként visszatért Nagy-Britanniába, ahol gyenge egészségi állapota ellenére is újra leültették.

A lapok zseniális rablóként mutatták be Biggst, noha egyetlen feladata az lett volna, hogy egy pótmozdonyvezetőt hozzon, akiről viszont a helyszínen kiderült, azt a típusú mozdonyt nem tudja irányítani.
 

BBC History Magazin

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (312) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Egészség (50) Vetítő (30) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Gazdaság (704) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2786) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Történelem (18) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7536) Belföld (10) Tereb (146) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>