Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
8807a8c8ad514f888c9f600088e8381a.jpg

Lovasíjászat - Pomázról jelentem

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Május 23-án szombaton a pomázi Magyar várban bemutatkozott a Némethy lovasíjász csapat. Reggel óta folyt a műsor, huszárok, bábosok, mézeskalács és vattacukor a lovas majális nevű rendezvényen.

A lovasgödörben egymást érték a látványos jelenetek. Különösen nagy figyelmet keltett a Cosmei törzs, a másik, itt honos csapat remek bemutatója. Vérpezsdítő már a gyalogos akciójuk is, hisz legtöbbjük korhű középkori öltözetben vonult fel. A pályán átlós vonalban felálló, különböző testhelyzetekből lövő legénység megérdemelt, szép tapsot kapott. Pedig még ez után következett három lovasuk rohama.

Aláfele hanyatlott már a nap, amikor a díjugrató verseny után bejelentették csapatunkat. Gyors átrendezése a pályának, az akadályok helyébe a vesszőfogók háromlábú állványaikon, és felcsendült a magyar népzene. Mindenki kíváncsian leste a marcona legénység bevonulását –és helyettük beszaladt a pályára négy kisfiú. Szemmel alig követhető, fürge, de meglepően pontos formagyakorlatok után a vezető, Pogány Marci fergeteges gyorstöltés-gyakorlattal zárta az első fordulót: hat lövés cirka tizenöt másodperc alatt.

 Komolyabb testület, de szintén pergő ritmusban, a csapat derékhada futott be a következő fordulóban. Ludmány Péter vezetésével lényegében a szakmai minimumot jelentő első vizsga elemiből álló formagyakorlatot láttunk, persze az alkalomnak megfelelően felpörgetve, megfűszerezve. Lehet, hogy a bokáig érő porban, a hőséget reggel óta tűrve, a pontosság némi csorbát szenvedett –de a közönség ugyanazt szenvedte el, tehát díjazta teljesítményüket. Az első részt pergő ritmusú oszlopgyakorlat zárta. Akkor jött a meglepetés, a zene ritmust váltott, az első csapat, a kicsik is befutottak, és az egész társaság pattogós kanásztánccal zárta a műsort.
 
   A Némethy-csapat alig két éve kezdte tevékenységét. Úgy indult a dolog, hogy a két fivér, Marc és Christoph (bocs, de így írják, lévén német anyanyelvűek), fiatalos lendülettel, 2004-2007 között feltornászták magukat a világranglista elejére. Akkor számot vetettek az élettel és édesapjukkal, és úgy döntöttek, hogy félre teszik a személyes karriert, helyette inkább csapatot építenek. Valahogy eltalálták a módját, mert ez a társaság, akit láttunk, kevesebb, mint fél éve van együtt, és már önjáró.
 
   folyt. köv.

Pogány István

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

Yor
2016-01-28 13:27
A fenti hozzászólás idézve Lázár János 2014. február 6. kijelentéséből!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Történelem (18) Autómánia (61) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Életmód (1) Gazdaság (711) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2819) Belföld (11) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7668) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Tereb (146) Sport (729) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (320) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>