Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
d4e8996e933602a908194f9ec30b813a.jpg

Kőbarlangi Marci Korvin Mátyás szolgálatában I.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elfogytak a jó királyok Magyarországból, bajban voltak eleink, hiszen mindenki tudja, hogy a király személye emeli fel vagy dönti romba a hazát, aszerint, hogy miféle tehetséget adott néki a mennyei Atya.

Összegyűltek azért a vitézek valamennyien a Rákos mezején, hogy királyt válasszanak, de csak nem tudtak megegyezni. Végül Marci felkiáltott:

   - Elég legyen a zsivajból, urak! – erre mindenki felé fordult. – Én azt mondom, csülökre, magyar, azután aki jobban bírja, azt koronázzuk meg!
   - Nem úgy, Kőbarlangi koma! – válaszolt Cillei gróf– tudjuk, hogy te magad akarsz király lenni, azért javaslod ezt, mert mindenkinél erősebb vagy!
   - Ha így gondolod, rosszul gondolod. Kell is nekem ország gondja? Azért most hazamegyek, küzdjetek nélkülem. – mondta, és elvágtatott. Nosza, erre ölre mentek a királyválasztók, és estére bevert fejjel feküdt az egész országgyűlés. Két legény maradt csak talpon, egy nagy böszme fickó Lickóvadamosról, és egy tülökorrú Erdélyországból. Akkor azt mondta a tülökorrú:
   - Hallod-e koma, elég legyen a verekedésből, mérkőzzünk másképp. Itt a folyó, aki lovával átugratja, az legyen a győztes!
   Megindult a zalai, mert bízott jó lovában, de bizony fejébe húzta a part menti fűzfabokrot. Másodjára a tülökorrú pattant lovára, és láss csodát, jócskán túlugrotta a túlsó partot! Ekkor megszólaltak az égi harsonák, a sok véres fejű báró és gróf mind felpattant, és egyszerre kiáltották:
   - Éljen Hunyadi Mátyás, Magyarország királya!
 
 
Mert ő volt az, a nagy törökverő, János úr fia, akiről nem sokat tartottak azelőtt, de hamar nagy lett a becsülete. Nem volt még tizennégy éves, amikor megkoronázták, mégis egykettőre hátrakötötte ellenfelei sarkát. Kiváló volt a hadban, kiváló embereket állított, amikor maga nem ért rá, így fegyelmezte ellenségeinket, törököt és németet egyaránt. Egy ízben éppen vadászgatni volt a Bakonyban, és Budára hazatérve, szokása szerint, új fiút hozott, mert az ügyes embereket mindenkor maga köré gyűjtötte. Másnap a palota udvarára összehívták a népet.
 
   - Figyelmezzetek, vitézek! – Szólt Mátyás. – Imhol ez a legény, úgy vélem, nincs nála erősebb birodalmamban. Aki legyőzi, egy véka lukas pénzt nyer vele!
   Fanyalogtak a grófok, hogy így, meg úgy, de csak ki kellett állni. Már három nagynevű, híres vitézzel is feltörölte a követ a molnárlegény, mert az volt azelőtt, molnár a nagyvázsonyi vizes malomban, amikor Mátyás meglátta a hátsó sorban Marcit.
   - Hé, Kőbarlangi uram! – kiáltotta a király. – Hát ki fogja megmenteni a vitézi rend becsületét? Gyere hamar, mutasd meg, mit tudsz!
 
 
Marci bosszankodott ugyan, de hát a király szava parancs, hátulról is noszogatták, hát kijött középre. Először vastag gerendákkal vívtak, de mikor véletlenül agyonütötték Dóczi uram lovát, a király birkózást parancsolt. Összekapaszkodtak a molnárlegénnyel, és rettentően küzdöttek. Egyik a másikat vágta földhöz, de úgy ám, hogy mind feltörték a drága márványkövet. Mikor azután Marci úgy gondolta, hogy eleget mulattak, bevágta a fiút egy kirakatba, és Mátyás elé lépett.
 
   - Felséges uram, úgy látom, szerencsésen választottál, ebből a legényből még lesz valaki.                      
   -Nem csalódtam benned, Márton! – Szólt a király. – Most rád bízom a legényt, tanítsd fegy-verforgatásra, vitézkedésre.
    Akkor a molnárlegény is előlépett, és bemutatkozott:
-         Kinizsi Pál vagyok, szolgálatára az úrnak!
 
Folyatjuk…
 
Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mondom a magamét (7110) Mozaik (83) Jobbegyenes (2685) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Tereb (145) Belföld (10) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Egészség (50) Politika (1581) Irodalmi kávéház (530) Vetítő (30) Tv fotel (65) Történelem (16) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Flag gondolja (34) Sport (729) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Gazdaság (689) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Heti lámpás (276)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>