Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
40678a33151a2be7fbdf3d2397561cfa.png

Teli gatyában nem lehet focizni

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Európa Liga 2. selejtezőkörében 2-0-s vereséget szenvedett az Újpest a román Steaua Bukarest csapatától. A Bukarestben megrendezett mérkőzésen sokáig 0-0 volt az eredmény, s mikor a mérkőzés 42. percében kiállítottak a bukaresti csapat egyik játékosát, a görög Kapatenoszt, elkezdhettünk reménykedni.

Az 1986-ban BEK győztes román csapat ugyan az elmúlt években rendre eljutott a BL csoportkörébe, azonban komoly eredményt már régóta nem tudott felmutatni. A Duckadam, Hagi, Bumbescu, Piţurcă, Bölöni, Belodedici, Balint, Lăcătuş fémjelezte hajdani legendás csapatnak csak halvány árnyéka a mostani.

 
A sorsolás után a szakértők túlnyomó része, nem sok esélyt látott az Újpest továbbjutására, hiszen a mai román futball minden szegmensében jobb a magyarnál. Ráadásul Újpesten nincs nyugalom, nagy a játékos mozgás, sűrűn cserélgetik az edzőket, s így nincs mód arra, hogy végre egy összeszokott együttes induljon el a bajnokságban, illetve a nemzetközi porondon. Ezzel együtt az Újpest van annyira jó csapat, hogy ne remegő lábakkal, csupán a kiadós vereséget elkerülendő „harcmodorral” lépjen pályára egy román csapat ellen.
A néhány hete munkába állt Willie McStay tétmeccsen eddig még nem mérhette fel játékosainak képességét. A skót tréner korábbi nyilatkozataiban kiemelte, hogy a támadófutball híve, ehhez képest a lila-fehérek öt védővel (Dudic, Vermes, Lambulics, Vaskó, Pollák) álltak fel. Úgy tűnt, nincs más céljuk, mint valahogy kibekkelni a mérkőzést. Azért is lehetett rossz előérzetünk, mert tavaly az MTK is öt védővel kezdett a Fenerbahce ellen, majd egy ötössel távozott Isztambulból. Az akkori védősornak egyébként tagja volt Pollák és Lambulics is. Felvetődhetett a kérdés, hogy egy igazán komoly csapat, mondjuk a Real Madrid ellen, vajon hány védővel állna fel az Újpest.
A mérkőzés első negyedórájában hatalmas nyomás nehezedett a lila-fehérek kapujára, a románok sorra rúgták a szögleteket, több esetben is gólt szerezhettek volna, de a helyzetek sorra kimaradtak. A kritikus tizenöt perc eltelte után ugyan alábbhagytak a Steaua rohamok, de az újpestiek csak elvétve jutottak el a román kapuhoz, s mindössze másodpercekre tudták birtokolni a labdát. A két csapat között elsősorban a középpályások tekintetében volt érezhető a minőségi különbség. A mieink nem tudták megszűrni a román támadásokat, rengeteg volt a rossz átadás, ígéretes helyzetben képtelenek voltak indítani a támadókat. A 42. percben egy buta szabálytalanság után teljesen váratlanul - ám jogosan - emberhátrányba kerültek a bukarestiek, s felcsillant a remény, hogy a lilák akár a győzelmet is megszerezhetik. Sajnos nem így történt. A játék képe gyakorlatilag nem változott, a középpályás sor továbbra is erőtlennek mutatkozott, nem volt képes a támadást segíteni.
Alig kezdődött el a második félidő, s máris hátrányba kerültünk. Az Újpest védőinek szerencsétlenkedését Surdu használta ki. Még mindig volt esély a győzelemre, legalábbis a döntetlenre, hiszen a lilák még eggyel többen voltak. Talán némi kockázatot bevállalva, át kellett volna szervezni a csapatot, mondjuk az egyik védő helyett támadót vagy középpályást behozva. Az összeszokott Kabát-Rajczi-Tisza hármas biztos, hogy hatékonyabb lett volna a támadások terén. Egy idegenben szerzett újpesti gól kulcsfontosságú lett volna a továbbjutás szempontjából. Az 54. percben befellegzett az álmodozásnak, a terveknek, Korcsmár második sárgalapját követően elvesztettük emberelőnyünket, s talán esélyünket is a továbbjutásra. A 72. percben Stancu kettőre növelte a bukarestiek előnyét. A mérkőzés vége felé még mindkét oldalon kimaradt néhány helyzet, de az eredmény nem változott. Úgy tűnt, az újpestieknek 2-0-ás hátrányba kellett kerülniük ahhoz, hogy rádöbbenjenek, ha Bukarestben nem sikerül gólt szerezniük, akkor Budapesten már nagyon nehéz lesz kiharcolni a továbbjutást.
Willie McStay a következőt nyilatkozta a találkozó után.
„Remek csapatom van, amely sokat fejlődött, amióta megérkeztem. Próbáltam meccs közben változtatni, de ez nagyon nehéz volt. Kapetanosz kiállítása óriási lehetőség volt számunkra, amit azonban nem sikerült kihasználnunk. A második félidőben minden megváltozott, főleg azért, mert elfáradtunk. A visszavágóra nagyon keményen kell készülnünk, főleg mentálisan. Sajnos kevés időm volt a meccs előtt a csapat felkészítésére, most azonban egy teljes hét a rendelkezésemre áll majd. Olyan hibákat követtünk el, melyek végül döntőnek bizonyultak, ennek ellenére egész jól játszottunk.”
 
Szécsi József
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Történelem (18) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2788) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Vetítő (30) Mozaik (83) Tereb (146) Sport (729) Nagyvilág (1310) Gazdaság (705) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (7) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Belföld (10) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7546) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>