Ma 2024 szeptember 15. Enikő, Melitta napja van. Holnap Edit napja lesz.
b4841fe24b852ede35b2b01ae85bd714.jpg

Megsárgult lapok - Profi focistának szánja gyerekeit?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az "A bit of Fry & Laurie" cím, félek, keveseknek mond valamit. Egy brit tévésorozat a nyolcvanas évekből, ami nálunk lényegében ismeretlen. Ment pár éve valamelyik hazai marginális adón, talán a Comedy Centralon.

(hál'istennek feliratozva, tehát eredeti nyelven, nem valami béna kereskedelmitévés szinkronnal).

Jellemző, hogy ennek a vetítésnek a felvételeit a neten sem igen lehet megtalálni - nekem legalábbis nem sikerült; hát senki sem vette fel?! -, de például a Youtube-on is mindössze egyetlen feliratozott ]]>jelenetre]]> találtam, nem is a legjobbak közül.

Pedig az AboFaL (ahogy közkeletűen rövidítik a korántsem felhasználóbarát címet) egyrészt jeles szerző/szereplő gárdájával is rangot vívott ki magával, másrészt ezt a széria tekinthető ama összekötő kapocsnak, amely az (angolszász) abszurd, illetve intellektuális humor történetében a Monty Python Repülő Cirkusza (1969-73) és mondjuk Eddie Izzard stand up komédiás (kétezres évek) között helyezkedik el. Utóbbi név helyénvalóságát illetően fontos tudni, hogy a - színészi munkái mellett - elsősorban egyesült államokbeli előadásainak DVD-felvételei, és az azokban használt igen sajátos imázs révén ismert előadót szokták a "hetedik pythonnak" nevezni mint a gyaloggalopp készítőinek kvázi modern kori utódát.

Az AboFaL sorozatának epizódjai pedig félreérthetetlenül emlékeztetnek a műfajt megteremtő Flying Circus stílusára, szerkezetére, poén-építkezésére.

Az említett művészek egyébként mindössze ketten vannak: értelemszerűen Fry és Laurie névre hallgatnak. Nem más ez a páros, mint az ugyancsak "rendes" színészként is nevet szerzett Stephen Fry és Hugh Laurie kettőse. Mindkettejük pályáján erősen jelen van az abszurd humor. Napjainkban talán Laurie az ismertebb a nagyközönség körében, már csak mint Dr. House is. Róla azonban tudnivaló, hogy először megszeretni a Fekete Vipera című komédiasorozatban volt alkalma a tévénézőknek, szerencsére nálunk is, amelyen Rowan Atkinsonnal (későbbi Mr. Bean) bohóckodott az egész brit történelmen átívelően.

Szóval egy "falatnyi" Fryból és Laurie-ból. (Felteszem, eredendően heti kiszerelésben az angol televízióban.) Ők ketten írták a forgatókönyvet, és lényegében ketten játszották el az összes szerepet. Néha akadt egy-egy segítőtársuk, későbbi részekben pedig előfordultak stúdióvendégek. Ahogy az lenni szokott, a legfergetegesebbek a női figurák - mint a fecsegő-visítozó háziasszonyok anno Pythonéknál -, amiket Stephen és Hugh nagy átéléssel, rikító sminkben, eszement parókák segítségével keltettek életre. A ma bemutatandó, amúgy sportos témájú jelenetek mellett-előtt-után bennhagytam még pont emiatt pár másodpercet, hogy látni lehessen a figurák sok-arcúságát.

Az 1989 és 1995 között készült, illetve bemutatott négy évadnyi, összesen alig kéttucat, fél óránál rövidebb jelenetsor témaválasztásában néha felbukkan a sport. Nem tudni, az alkotók valamelyikének személyes érdeklődéséből kifolyólag-e, de ennél fontosabb, hogy nyilván a brit társadalmat, közéletet, közbeszédet foglalkoztató témát egyikeként, a maga természetességével nyúltak ehhez a területhez az írók. A két most citált részletből is kiviláglik, a sportolókra magukra elsősorban mint közhülyékre tekintenek. Nem hiszem, hogy konkrét rossz tapasztalatokból, a kor vagy konkrétan Anglia sportéletének tipikus jellemzőjeként kellene ezt felfognunk - inkább a megszokott brit szarkazmus, a cinikus és abszurdizáló hajlamú társadalomszemlélet megnyilvánulásaként. Mindenki hülye, aki valamitől - bármitől - ismertté válik, mai szóval celebbé, kitűnik a többiek közül, alkalmas céltáblává emeli saját magát (jellemzően a tömegmédia által) a tömegek feje fölé. S ha már a levegőben van, szabad rá lőni!

Nota bene, nyilván voltak az angol fociéletben, illetve a száguldó cirkusz (gyorsasági autós világbajnokság) mezőnyében bőven olyanok, akik tetten érhető ihletforrásként szolgáltak a megteremtett karakterekhez... Az utóbbi jelenet egyik Youtube-os feltöltésénél például a Forma-1 szellemóriása kérdésében egyeseknek - nem a korabeli, hanem a mai delikvensek közül - David Coulthard neve jutott eszükbe. Nekem meg, látva a filmen a piros overállt és hallva a "french" jelzőt, a kilencvenes évek elejéről Alain Prost.

Azt hiszem, még jobban célba talál irónia terén, és általánosabb is a mondanivalója az elsőként citált szkeccsnek. Ebben egy futballtrénert látunk, aki fiatalokat oktat, méghozzá a kor követelményeinek megfelelően... Mert napjainkban, mint tudjuk, már nem kocka alakú a labda, mint az egykori héroszok idején, ma már lehetetlen úgy fodballozni, mások az elvárások, a feltételek, az adottságok. Az ifiknek is egész másra kell készülniük. Dave Wilson iskolájában, Ipswitchben megkapják a szükséges tudást (Fundamental Footballing Skills). "Ön szülő és vannak gyerekei? Szeretné, ha profi futballisták lennének? Akkor itt a helyük!"

(A második anyaghoz, fájdalom, nincs magyar felirat. Szerencse a bajban, hogy a humor forrása éppen a megszólaló - az interjúalany - igen szegényes nyelvi/gondolati készlete. Gyakorlatilag csak annyit kell érteni: We had a lot of problems with the car - Nem volt rendben a kocsim.)

]]>www.sargalapok.blog.nepsport.hu/ ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Történelem (18) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Autómánia (61) Jobbegyenes (2840) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Gazdaság (715) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Heti lámpás (323) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Tv fotel (65) Politika (1582) Vetítő (30) Mondom a magamét (7818)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>