Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
cd21472490a96d455e0df47c2970cda4.jpg

Megsárgult lapok - Az F1 forgószínpada pörög tovább

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Már minden Monte Carlóról szól az autóversenyzés szubkultúrájában; de talán azon túl is. (NSO: Eddig azt hitte, káosz van? Most jön Monaco!)

Mondani sem kell, a tengerparti luxus-nyaralótelep városias utcáin rendezendő Forma 1-es futam mindig is a legpatinásabbnak számított, pláne hogy tényleg a legrégebbi helyszín - nélküle tán nincs is F1, de legalábbis nehezen képzelhető el. Az elmúlt évtizedek héroszai közül mindig kiemelkedtek az eredményhalmozók soránból is azok, akik itt tudtak nyerni, pláne többször, pláne sokszor. "Az az igazi" - tartották a hardcore, avagy régimódi rajongók.

Engem személyesen is erős érzelmek, nosztalgikus gondolatok fűznek a monacói pályához. Az általam valaha látott legjobb derbik között jópár itt tartott verseny helyet kap. Így egy olyan is, amire már nem is emlékszem, hogy valóban saját szememmel láttam-e - mármint a tévében -, vagy csak a később olvasmányélmények nyomán elevenedik meg oly erővel a dráma, hogy sajátnak tűnik az emlék... Tényleg nem tudom.

Valaha volt kedvenc pilótám pályafutása első idényében az, azt hiszem, hatodik rajtja alkalmával országnak-világnak megmutathatta, hogy nem akármilyen tehetség szorult bele. A versenyző nevét nem is mondom - felidézném viszont a kocsija típusát. Jelentkezzen az a kőkemény Forma 1-fan, akinek mond valamit a Toleman Hart név? Nem látom a kezeket... Persze, azért sokan tudhatják, hogy volt valaha, a nyolcvanas évek elején egy ilyen, rövid életű istálló, s kapcsolódó motorgyártó. A csapat talán egyetlen említésre méltó eredménye az a bizonyos 1984-es második hely a Monte Carlo Grand Prix-n.

Ez a futam megvan nekem DVD-n, méghozzá nem akármilyen feldolgozásban. Zsolti barátom, aki az említett évtizedben, annak második felében az ismereteim szerint első magyarországi országos F1-es rajongói klubot létrehozta (barátaival) és elnökként vezette - méghozzá Bélapátfalva (Heves megye) központtal! -, pár éve maga készített a korabeli tévés felvételhez (videókazettáról digitalizálva) magyar kommentátori hangsávot. Mondjuk, visszakanyarodva a poszt eleji bizonytalankodásomhoz, ez azt sugallja, hogy anno nem volt a futamról adás a magyar tévében - két évvel vagyunk a Hungaroring megnyitása előtt -, tehát valószínűleg én sem nézhettem élőben. Külföldi csatornák, kábeltévék akkor még, ugyebár, nem voltak.

Szóval ez az exkluzív videó nekem is megvan Zsolti jóvoltából lemezen. De most szó sincs róla, hogy közzétenném (DVD-nyi anyagokat manapság úgyis nehéz hatékonyan megosztani a neten, az ember vért izzadva konvertálja, tömöríti, darabolja, majd feltölti, publikálja a linkeket - mire kész van, az illeti tárhelyet már törölte is az FBI...). Hanem egy képregényt adok közre, amely valamikor 1985-ben jelenhetett meg, egy magyar ifjúsági magazinban, ami sejtésem szerint a Pajtás újság lehetett. Emlékszem, nekem is megvolt, de ez a mostani szken nem az én munkám, más csináltam, én is a netről töltöttem le.

Véletlenül, hogy éppen az ominózus 1984-es tengerparti verseny a profi gyorsasági autóversenyzés világával, kulisszatitkaival foglalkozó francia comics a sztorijának fő témája. Említés szintjén szerepel benne a cikkünkben már megidézett néhai szupertehetség, de a prímet az adott kor befutott, közismert klasszisai viszik, elsősorban Niki Lauda (háromszoros világbajnok addigra) és Alain Prost (aki első vébécímét éppen 1985-ben nyeri majd, a későbbi összesen négyből). A sportág históriájának, félmúltjának alapos ismerői további jellegzetes neveket és arcokat felismerhetnek még a képkockákon, a buborékokban.

A 12+1 oldalas anyagot PDF formátumúvá alakítva feltöltöttem a megszokott issuu.com-ra, ahol  ]]>közvetlenül megnyitva]]> olvasható.

 ]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu/]]> - a Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Életmód (1) Heti lámpás (312) Politika (1582) Vetítő (30) Sport (729) Jobbegyenes (2793) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7561) Egészség (50) Gasztronómia (539) Gazdaság (706) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mozi világ (440) Belföld (11) Kultúra (7) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>