Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
32c1bda680ec444e7eab020100d58225.jpg

Kísért a múlt - III/III-as ügynök volt a 78-as foci-vb magyar csillaga

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az 1978-as vb-re kijutott válogatott egyik csillaga volt Kereki Zoltán. Csapattársai mind ez ideig nem sejtették, hogy besúgó volt, róluk is jelentett. Az aktákban Kőszegi fedőnéven emlegetik a korábbi játékost - írja a Bors.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztályának titkos megbízottja rendszeresen beszámolt a csapaton belül uralkodó hangulatról és az Argentínában tapasztaltakról - tudta meg a ]]>Bors]]>.

„Mellbevágó, amit állít, hirtelenjében nem is tudok mit mondani" - felelte a lap megkeresésére Kereki Zoltán, a Haladás és a Zalaegerszeg egykori védője, a magyar fociszövetség korábbi utánpótlás-igazgatója. „Segítő szándékú ember vagyok, soha nem ártottam senkinek.

Annak idején egy szombathelyi klubban állt elém egy rendőr, mutatott egy képet, és azt kérdezte, ismerem-e az illetőt, és találkoztunk-e Argentínában. Később is kérdeztek erről-arról, ám csak olyanokat mondtam, amit akkoriban mindenki tudott. Soha nem írtam jelentést, és egyetlen csapattársamnak sem ártottam - tiszta a lelkiismeretem. Senkinek sem kívánom azokat az állapotokat, azt a fenyegetettséget, ahogy faggattak..."

Kereki úgy véli, azért kerülhetett az állambiztonság célkeresztjébe, mert hosszú ideig ő volt az egyetlen vidéki játékos a válogatottban, melyben 1976 és '80 közt 37 alkalommal lépett pályára.

„Az illető kartonjaiból kiderül, hogy 1976-tól 1982-ig volt hálózati személy, három évig jelentett. A beszervezési dossziéja nincs meg, ám azt tudjuk, hogy a Vas megyei szervek után a Zala megyeiekkel volt kapcsolatban" - írta a „Labdarúgó világbajnokságok és állambiztonság a Kádár-korszakban" című publikációjában Takács Tibor történész.  Az állambiztonság számára mindig is fontos terület volt a sport, a külföldre járó futballcsapatok mellett az ötvenes évektől kezdve csak úgy hemzsegtek az ügynökök - tette hozzá az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában dolgozó tudományos kutató.

Az 1978-as argentínai világbajnokságon szereplő magyar válogatott tagjai meglepődve fogadták a hírt. Zombori Sándor a társai nevében visszautasította az állítást, mint mondta, nem feltételezi, hogy bármelyikük jelentéseket küldözgetett. Bálint László szerint a csapatvezetők között voltak „beépített" emberek, akkor mi szükség lehetett Kerekire. Nagy László hitetlenségének adott hangot. Pintér Sándor szerint az akkori nemzeti csapat tagjai nem politizáltak, és senkin sem fedezte fel, hogy adatokat gyűjt a társairól - írja a Bors.

borsonline.hu - hetivalasz.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Egészség (50) Gazdaság (713) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Sport (729) Mondom a magamét (7708) Heti lámpás (322) Tereb (146) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Történelem (18) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Jobbegyenes (2823)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>