Ma 2024 szeptember 01. Egyed, Egon napja van. Holnap Rebeka, Dorina napja lesz.
7aa4fda5b9f5a59263781b899342d174.jpg

Doppingvád bizonyíték nélkül

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha a bajai halászlé hungarikum, a bajai születésű Hosszú Katinka is az. Büszkék lehetünk és vagyunk is rá: egyike azoknak az élsportolóinknak, akik gyakori sikereikkel ébren tartják bennünk sportnemzet-tudatunkat.

Midőn a tavalyi év legjobb úszónőjének választották amerikai vetélytársnőjével, Katie Ledeckyvel szemben (akinek az apja még Csehszlovákiából disszidált), már éreztem, hogy baj lesz. Katinkát korábbi amerikai edzőjének „hibái” miatt sikerült semlegesíteni a londoni olimpián, a csillagos-sávos esélyesek taroltak, de jövőre itt van Rio, a magyar lány talpra állt, csodát tett vele a következetes edzésmunka meg a szerelem, a férj-edző közreműködésével sorra nyeri a versenyeket. Menetrendszerűen meg is érkezett a doppingvád Amerika irányából, a tekintélyes úszószaklap, a Swimming World magazin blogjáról. A sportolónő egy szűk héten belül – két verseny között hazatérve – kénytelen volt sajtótájékoztatót tartani: soha nem szedett teljesítménynövelő szereket, és szentül vallja: nincs az a pénz, hírnév és győzelem, amiért érdemes volna eladnia a lelkét. Épp ezért a rágalmazókkal mostantól nem ő, hanem egy jogászcsapat foglalkozik.

A tengerentúli kártérítési gyakorlatot ismerve a rágalmazó s a közreadó orgánum az alsóneműjét is ráfizetheti erre a kis hírbehozásra. A kanadai származású New York-i blogger Katinkával szemben úszóként afféle nímand: az atlantai olimpián egy 11. helyezésig vitte. Azzal indított, hogy nincsenek bizonyítékai, de nem életszerű, hogy valaki folyamatosan csúcsformában legyen – és még egy különösen ízléstelen, szexista hasonlatot is megeresztett a sztriptízbárban látható szilikonmellekről. A „nem zörög a haraszt” alattomos logikája szerint mószerolta a kiválóságot, testalkatra és eredménytáblára hivatkozva, védekezésre kényszerítve a klasszis versenyzőt: bizonyítsa csak az ártatlanságát. A kanadait a sajtó talányos okokból az NDK-s úszónők doppingszakértőjeként emlegeti, ám amikor ezt a párhuzamot előráncigálja, elsikkad, hogy Katinka féléves volt, amikor nagy robajjal, erőszakos falomlással összedőlt a gyógyszerkémiában élenjáró államalakulat.

A kanadai blogger sosem ment a szomszédba egy kis konfabulációért: április elsejei bejegyzésében egy olyan úszó őstehetségről tréfálkozik, aki egy kis csendes-óceáni szigeten él, afféle Hany Istókként delfinekkel úszik, s jobb a világcsúcstartóknál, ám ez soha nem derül ki a „civilizált” világ előtt, mert fél repülőre ülni, hogy versenyezzen. Ez a „tréfás” dolgozat a Hosszú-féle doppingvád méltó társa, amely sztorinak egyik kommentelője Egerszegi Krisztinát emlegeti: ott állt a dobogó legfelső fokán deltás (NDK-s) úszónők között. Pedig nem is edzett delfinekkel. Egy másik kommentelő szerint viszont Hosszú Katinka edzés előtt felvezetésként fél órát ugrókötelezik, amin nagy a hüledezés.

Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök teóriája szerint a hitelrontó ügy egy nemzetközi összeesküvés része, amelyet itthonról vezéreltek. „A feljelentő Julio C. Maglionénak, a FINA elnökének levélben fogalmazta meg Hosszúval kapcsolatos kételyeit, írt a FINA igazgatójának, Cornel Marculescunak, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének is” – állította. Szerinte nem véletlen a vád időzítése: az előre hozott tisztújításra élesítették. Az előrehozott tisztújításon az ellenjelölt, egy debreceni úszóedző 119:1 arányú vereséget szenvedett (vajon ki szavazhatott rá?), viszont tagadta, hogy doppingolással vádolná Hosszút. Ellenben a közösségi oldalán beismerésként aposztrofálta, hogy Gyárfás nyolcoldalas levelet gyártott arról, hogy tanúként kihallgatták Fenyő János meggyilkolása ügyében. Gyárfás később a levelet összetépte, mint ami nem tartozik a tárgyhoz. S bár azért szívesen tanulmányoztam volna az érvrendszerét, az elnöknek ezúttal igaza lehet: nagyobb tétek forognak kockán.

Elsősorban az olimpiai aranyak, amelyek mégiscsak a legfőbb fokmérői egy olimpiai sportág hierarchiájának. Másodsorban a nagy bravúrral bevállalt vizes világbajnokságot kell hitelteleníteni („doppingolók, már-már NDK-sok rendezik”), hogy csökkentsék egy későbbi potenciális olimpiarendezés esélyeit. Ha nem neveti ki Amerika, hogy a feltételezett magyar doppinggyártás a világ által kimutathatatlan szereket képes előállítani, az sem valószínűtlen, hogy a világ egyik vezető szaklapjának bloggere itthonról kapja a kiválónál kiválóbb ötleteket.

Merthogy az a tapasztalat: Magyarországgal ezt a politikában is meg lehet csinálni – hazánkra mintha teljesen más morális és jogi megítéléseket lehetne alkalmazni egy-egy konkrét ügy kapcsán. S mint Hosszú Katinka esetében: természetesen bizonyítékok nélkül. Lehet kedélyesen és pityókásan pofozgatni, diktátorozni; lehet a nyilvánvaló teljesítményt kósza doppingvádakkal bagatellizálni, amelyeket ráadásul itthonról sugallnak politikai ellenlábasok, sőt a saját hazájuk megbüntetését követelik nemzetközi fórumokon. Kérdés, létezik-e olyan előny, siker és győzelem, amiért érdemes volna eladnunk a lelkünket.

Csontos János - ]]>www.napigazdasag.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Gazdaság (714) Történelem (18) Autómánia (61) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mondom a magamét (7787) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Kultúra (9) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (323) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2837) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Sport (729) Vetítő (30) Életmód (1) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>