Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
9d7a55180f90b41204007e5cf7b629e1.jpg

Fradista szemmel – Huhogás, és ami mögötte van

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Moniz 3.0
"Szombathelyen nagyszerű közönség van, de több tiszteletet várnék el játékosaink iránt, független attól, honnan érkeztek. A játékvezető sem vette magára a felelősséget, hogy megakadályozza a huhogást. Lehet, hogy legközelebb ilyen esetben levonulunk a pályáról. A huhogás nem való a futballpályára."

Emlékezzünk vissza még az 1995-ös BL menetelésünkre, ahol a holland Ajax trénere Luis van Gaal kikelve magából telekiabálta a nemzetközi sportsajtót azzal, hogy a Fradi szurkolók milyen rasszista népség meg, hogy ki el kellene törölni a labdarúgás színpadáról egyszer, s mindenkorra a Ferencvárost.

Arról, akkor nem szólt a vértköpő nemzetközi sajtó, hogy az Ajax Amszterdam színes bőrű játékosai és a fehérbőrűek nem hajlandók egy asztalnál ebédelni, mert annyira nem szívlelik egymást.

2006 -  Gyurcsány Ferenc regnálása meghozta a hőn áhított kizárást, azaz megpróbálták eltüntetni a Ferencvárost a világ labdarúgó térképéről.

Jött az angol befektető és vele együtt számos színes bőrű játékos. Volt, hogy egyszerre 4-5 (!) is játszott a Fradi kezdőcsapatában.

A Fradi szurkolók is, mint minden csapat rajongói azt szeretnék, hogy csak sajátnevelésű, saját hazájából származó játékosok alkossák a keretet. Ez a mai fociban, lássuk be már nem lehetséges.

De arról, mindezek ellenére természetesen nem szabad letenni, hogy minél több sajátnevelésű fiatalt kell először kinevelni, majd beépíteni az első csapat keretébe.  A Ferencváros szurkolói a nehéz, viszontagságos évek során érettek lettek, ha úgy teszik felnőttek és nemet mondtak a rasszizmusra!

Hogy ezeket miért mondtam el?

A Haladás-Ferencváros, szombathelyi mérkőzésen a Haladás szurkolói magukról megfeledkezve, rasszista kifejezésekkel, illetve huhogásokkal illették a Fradi színes bőrű játékosait. Ricardo Moniz, a Ferencváros holland trénere, aki maga is suriname-i származású, élesen bírálta a vasi közönséget és a játékvezető ez irányú gyengekezűségét, sőt előrevetítette, hogy amennyiben a jövőben ezt nem orvosolja az MLSZ, akkor kész lehívni a pályáról a fiait a rasszista megnyilvánulások miatt. Megemlítette azt is, hogy a Ferencvárosra nagyon kemény büntetéseket róttak ki az illetékesek különböző kihágások miatt, reméli most sem lesz ez másképpen a Szombathellyel kapcsolatban sem.

A Haladás szurkolói azért huhogtak és hörögtek, mert Leonardo oda-vissza bőrözte a szombathelyi védelmet és csak számos szabálytansággal tudták a hazaiak kompenzálni tudásbeli fölényünket.

A bíró, Adó- Szabó nem volt elég erélyes a Szombathelyiekkel szemben, hagyta, hogy szétrugdossanak minket.  Artner Tamás taktikája bejött a mérkőzésen, hiszen azzal a nem titkolt céllal küldte ki a játékosait, hogy öljék meg a Ferencváros játékát. Hogy ez milyen jól sikerült, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy nem csak a Fradi játékát sikerült megölnie az Artner csapatnak, hanem az egész focit. Hazai pályán 6-7 védővel játszani, feladva a támadás lehetőségét…nem tudom, hogy előre vezet -e.

Mindenesetre igaz, ami igaz nem tudtuk áttörni a hazai védelmet ezen a délutánon.

Haladás nyert ugyan 1 pontot, de sokkal többet veszített: az emberségét, a tartását és a foci szépségét.

Ha megérte nekik, lelkük rajta.

Hajrá Fradi!

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Kultúra (7) Autómánia (61) Életmód (1) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (705) Történelem (18) Mozaik (83) Jobbegyenes (2788) Tereb (146) Gasztronómia (539) Egészség (50) Belföld (10) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7546) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>