Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
5c5b0a528e8ec7515a047e35a7eee692.jpg

Foci VB - Puyol a döntőbe fejelte Spanyolországot

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

CarlesPuyol fejese  első világbajnoki döntőjébe küldte Spanyolországot. A siker megérdemelt, Németország nem tudott mit kezdeni a spanyolok játékával.

A spanyol kezdőből Fernando Torres gyenge játéka, míg a németeknél Thomas Müller eltiltása miatt hiányzott. Helyükre  Pedro és Trochowski került, így Villa ismét klasszikus centerként játszhatott.


Az első félidő spanyol helyzettel indult, David Villa Pedro kiugratása után rúgta a labdát Neuerbe. Az első tíz percben  a spanyolok  sokpasszos játékukkal nem hagyták érvényesülni a németeket, de helyzetig csak a 14. percben jutottak, amikor egy kis szöglet után Iniesta beadását Puyol fejelte közelről fölé. Podolskiék látszólag kontrákra rendezkedtek be, de már a labdaszerzéssel is gondjaik voltak. A 20. perc környékén német szögletek okoztak kisebb zavart a spanyol kapu előtt, majd Ramos lőtt cimbalomszögből a kapu fölé-mellé. A 24. percben Klose kerülhetett volna hatalmas helyzetbe, de elcselezte magát. Fél óra játék után Xabi Alonso óriási bombája zúgott kapu mellé, majd két perccel később Trochowski is kemény lövést eresztett meg, amit Casillas ütött az alapvonal mögé. A spanyolok szellemes, kreatív passzjátéka és labdabirtoklási fölénye több helyzetet eredményezett, míg a németek egy-egy kontratámadásban bízhattak. Az utolsó percben Özil esett nagyot a spanyol tizenhatoson belül, Kassai nem látta szabálytalannak az esetet.


A szünetben nem volt csere, a második félidő Pedro cselezgetésével indult, ami után Alonso lőhetett mellé. Nem sokkal később ismét a spanyolok 14-ese próbálkozhatott, megint sikertelenül. Az 52. percben Joachim Löw változtatott elsőként, Boateng helyére Jansen állt be. Az 59. percben felpörögtek az események: előbb Pedro távoli lövését ütötte oldalra Neuer, majd Xabi Alonso sarokkal indította Iniestát, akinek középre gurításáról centikkel maradt le Villa.  A 61. percben Klose lőhetett akrobatikus mozdulattal, kevés sikerrel. Két perccel később Alonso beadására mélységből érkezett Ramos, akit Podolski tüntetett el, Kassai szerint szabályosan. A spanyol armada hatalmas fölénybe került, de nem tudták feltörni a Mertesacker és Friedrich által vezetett védelmet. Sőt, a 69. percben villant Németország, a nemrég beállt Kroos lőhetett tisztán, de Casillas bravúrral védett.

 A 74. percben léket kapott a német védelem, ráadásul amire senki nem számított, szöglet után! Xavi beadása után Puyol lendületből fejelt védhetetlenül Neuer hálójába. (1-0) A németek eddig a tornán egyszer kerültek hátrányba, akkor viszont ki is kaptak. A 81. percben Khedira és Villa hagyta el a pályát, helyükre Gomes és Torres érkezett. Rögtön a cserék után Pedro eldönthette volna a mérkőzést, de hatalmas helyzetet önzőzött el. Pár perccel később le is kapta del Bosque, helyére Silva érkezett. Veszélytelen német próbálkozások és veszélyes spanyol összjátékok váltogatták egymást, végül maradt Xaviék egygólos előnye. A németeknél sokkal jobb játékot bemutató Spanyolország először jutott világbajnoki döntőbe, ahol  az eddig két ezüstig jutó Hollandiával találkozik - vasárnap már biztosan új világbajnokot avat Dél-Afrika.

Magyarjaink változó teljesítményt nyújtottak, Erős Gábor és Vámos Tibor több leshelyzetet is elnézett, és Kassai Viktornak is voltak vitatható döntései.
 
Durban, Moses Mabhida Stadion, Vezette: Kassai Viktor
NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, J. Boateng (Jansen, 52.) – Schweinsteiger, Khedira (Gomez, 80.) – Trochowski (Kroos, 62.), Özil, Podolski – Klose
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila – Xavi, Busquets, Xabi Alonso (Marchena, 90+3.) – Iniesta, Pedro (Silva, 85.), Villa (Torres, 81.)

Keresztes Hunor

]]>Dél Afrika, 27. nap - képgaléria
]]>

 

fourfourtwo.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Tereb (146) Vetítő (30) Sport (729) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Egészség (50) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7561) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2793) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Autómánia (61) Politika (1582) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (706) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>