Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
03ce83d6d2be0ed24da11f9d925b8b62.jpg

Eddig tökéletes a hokisaink vb szereplése – csak így tovább!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elmúlt hétvégén két fordulót is lejátszottak a divízió I – es jégkorong világbajnokság ljubljanai csoportjában és bár az izlandi vulkánkitörés egy kicsit borította az eredeti programot, ez a mieinket csak kevéssé zavarta meg és a Korea elleni döcögős – 4-2 es – győzelem után 6-0-ra, valósággal kiütötte a politikai elitjét gyászoló lengyel nemzet csapatát!

Eddig minden rendben. Körülbelül ezzel a rövidke mondattal foglalható össze a magyar jégkorong válogatott amerikai szövetségi kapitányának, még a szombati a Koreai Köztársaság együttese elleni mérkőzés utáni nyilatkozata. Ted Sator szavaival akkor bizony nem minden hazai hoki rajongó értett egyet, tekintettel arra, hogy az egy éves szünet után ismét a világ elitjébe igyekvő nemzeti csapat szlovéniai bemutatkozása bizony kissé halványabbra sikeredett a vártnál!

Talán a brit válogatott késése – amely a repterek lezárása miatt történt – miatt 13 órára előrehozott kezdés, talán a vártnál erősebb ellenfél volt az ok, tény hogy a második harmad negyedik percéig kellett várnunk az idei divízió I – es vb első magyar góljára. Ráadásul Holéczy Roger találata akkor még csak az egyenlítést jelentette, hiszen az alsóbb osztályból tavaly feljutó koreaiak addigra már vezetéshez jutottak. Ezt követően azért csak - csak helyreállt a világ rendje – Vas János, Peterdi Imre és emberhátrányból Kovács Csaba is betalált – de a végén váratlanul izgulnunk kellett a csapatért, ugyanis az ázsiaiak nem adták fel és egészen a végéig mindent elkövettek, hogy pontot szerezzenek ellenünk.

Végül sikerült 4-2-re nyerni, de a pesszimistábbak már temetni kezdték a feljutásról szőtt álmukat a meglehetősen álmos játék láttán.
 
Másnapra aztán bebizonyosodott, hogy a kapitány joggal volt elégedett a végső dudaszót követően. Egyrészt mert egy ilyen mérkőzéssorozat során minden győzelemnek egyforma értéke van, másrészt pedig mert vasárnap Lengyelország ellen már egészen más fordulatszámon pörögtek kedvenceink. Az előző este a házigazda Szlovéniát alaposan megizzasztó és csak minimális 3-2-es vereséget szenvedő lengyel barátainknak semmi esélyt nem adtak a parádézó magyarok. A meccs első játékrészében előbb a tavalyi svájci vb-ről még lemaradó fiatal fehérvári csatár Sofron István használt ki egy kapitális védelmi bakit, majd Vas Márton – követve előző nap remeklő öccsét – emberelőnyös helyzetben valósággal szétbombázta a hosszú sarkot, így 2-0-s megnyugtató előnnyel várhatták a mieink a folytatást.
Azt a folytatást, amelyben egy kicsit ránk ijesztették a természetesen gyászszalaggal a mezükön jégre lépő lengyelek, de a Szuper Levente távollétében első számú kapussá előlépő Hetényi Zoltán valósággal megbabonázta az ellenfél támadóit. A 22 éves hálóőr ezen a napon mintha mágnest tett volna mamutjába, egyszerűen nem lehetett neki gólt lőni.
 
 
A befejező harmad pedig – a mi szempontunkból – álomszerűre sikeredett. 2001 óta szerepel a jégkorong világ második vonalában a magyar válogatott – közben egy évet ugyebár a legjobbak között is eltöltött – de talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez volt a legjobb harmad, amit produkáltak a fiúk. A hetvenes – nyolcvanas években többször is a világ akkor még nyolccsapatos elitjében szereplő Lengyelországnak alig több mint öt perc leforgása alatt három gólt lőttünk – sorrendben Vas Márton, Sille Tamás és Horváth András talált be – és ezután valóságos magyar örömhoki következett. Nem véletlenül skandálta a Ljubljanába rándult szép számú magyar szurkoló sereg, hogy „Hokisuli, hokisuli!” Slusszpoénként még Ladányi Balázs is beköszönt a 4-0 után beálló lengyel cserekapusnak, így aztán magyar fieszta lett a korábban általunk bizony csak ritka bravúrként legyőzhető Lengyelország elleni mérkőzésből!
 
Megvan tehát a két meccsből maximálisan begyűjthető 6 pont és a hétfői pihenőnap után nem szabad, hogy gondot okozzon a horvátok, majd pedig a britek elleni összecsapás! Mivel pedig a másik feljutásra reális esélyekkel bíró együttes, a házigazda Szlovénia szintén két sikerrel nyitott, nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük; péntek este 20 órakor szlovén-magyar szuperrangadó határoz majd a feljutó személyéről!
Ott és akkor dől el, lesz –e a Szapporói után Ljubljanai csoda, bár a magyar jégkorong válogatott fejlődését látva lehet, hogy ez már nem is lenne akkora…
 
* * *
 
DIVÍZIÓ 1-ES VILÁGBAJNOKSÁG, LJUBLJANA
              
1.FORDULÓ
 
Magyarország-Koreai Köztársaság 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)
Nagy-Britannia-Horvátország 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)
Szlovénia-Lengyelország 3-2 (3-1, 0-1, 0-0)
 
2.FORDULÓ   
 
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 6–0 (2–0, 0–0, 4–0)   
Ljubljana, 640 néző. V: Trilar, Korosec, A. Lesnjak (mindhárom szlovén)   
MAGYARORSZÁG: HETÉNYI Z. – HORVÁTH A., TOKAJI, VAS J., VAS M., LADÁNYI – SZÉLIG, Hegyi I Á., Palkovics, Fekete D., Kovács Cs. – Svasznek, ENNAFFATI, Peterdi, Nagy G., Kóger – Szirányi, SILLE, SOFRON, Holéczy, Magosi. Szövetségi kapitány: Ted Sator           
LENGYELORSZÁG: Zborowski (Kosowski) – Kotlorz, Csorich, Laszkiewicz, Drzewieczki, Pasiut – Dutka, Klys, Malasinski, Kolusz, Proszkiewicz – Skrzypkowski, Wajda, Baginski, Rozanski, Rzeszutko – Rompkowski, Sarnik, Dziubinski, Danieluk, Lopuski. Szövetségi kapitány: Wiktor Pysz   
Gólszerzők: 8:38 Sofron (1–0), 10:17 Vas M. (Ladányi, Tokaji, ee. – 2–0), 40:14 Vas M. (Ladányi, Horváth A. – 3–0), 45:14 Sille (Holéczy, Sofron – 4–0), 45:43 Horváth A. (Ladányi, Vas J. – 5–0), 57:22 Ladányi (Sille – 6–0)              
Kiállítások: 4, ill. 4 perc        
  
További eredmények:     
          
Nagy-Britannia–Dél-Korea 2–1 (0–0, 1–1, 1–0)        
Szlovénia–Horvátország 10–1 (6–0, 1–1, 3–0)        
 
Az állás két forduló után:
 
1. Szlovénia 6 pont (13-3), 2. Magyarország 6 (10-2), 3. Nagy-Britannia 6 (6-2), 4. Koreai Köztársaság 0 (3-6), 5. Lengyelország 0 (2-9), 6. Horvátország 0 (2-14)
 
Az első helyezett jövőre a világ elitjében szerepelhet a szlovákiai vb-n, míg az utolsó helyezett kiesik a divízió II - be.
 
Juhász Attila
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Mozaik (83) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Tereb (146) Gazdaság (705) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2788) Vetítő (30) Egészség (50) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7546) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>