Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
6353bbd13e8b8a81e1cd8ced075395db.jpg

Doppingolhattak az Aranycsapatot legyőző németek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nemcsak az NDK-ban, hanem az egykori NSZK-ban is volt államilag finanszírozott, rendszerszerű doppingolás az élsportban egy német tanulmány szerint, amelynek alapján az Aranycsapatot legyőző nyugatnémet válogatott sikerében is lehetett szerepe teljesítményfokozó szernek az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjében.

A politika szolgálatába állított élsport

A Németországban berni csodaként emlegetett győzelemmel kapcsolatban nem először vetődik fel, hogy a nyugatnémet labdarúgók teljesítményfokozó szert használtak. A Die Zeit című hetilap például 2010-ben számolt be egy kutatásra hivatkozva arról, hogy a nyugatnémet válogatott több tagja pervitininjekciót kapott az 1954-es berni döntő szünetében. A mérkőzést végül az Aranycsapat 3-2-re elveszítette.

Az összpontosító- és teljesítőképességet serkentő pervitin használatára utaló adatokat egy 2008-ban indult kutatás során tárták fel német szakértők. Munkájuk három év után ismét a német sajtó témái közé került, miután a Süddeutsche Zeitung című lap a hét végén több új részletet ismertetett a régen lezárt, de nyilvánosságra nem hozott anyagból, ami újraindította a diskurzust arról, hogy mennyire volt jellemző az NSZK-ra az élsportolók állami szervezésű doppingolása.

Az köztudomású, hogy az NDK-ban a pártállam irányításával rendszerszerűen doppingolták az élsportolókat számos sportágban. A berlini Humboldt Egyetem (HU) kutatócsoportjának tanulmánya alapján az NSZK-ban is működött hasonló rendszer. Teljesítményfokozó szert használtak például az 1966-os labdarúgó világbajnokságon szereplő válogatottnál, és az evezősöknél az 1976-os montreali olimpián - állítják a berlini szakértők.

Legkésőbb a hetvenes évek elejére állami finanszírozású, rendszerszerűen működő doppingprogram alakult ki az NSZK-ban. Az országos sporttudományi intézet (BISp) szervezésében összesen 516 kutatási projektet hajtottak végre. A cél az volt, hogy minél sikeresebb legyen a politika szolgálatába állított élsport. A kutatók szerint az is előfordult, hogy kiskorúakat kezeltek a nemzetközi tiltólistákon szereplő készítményekkel.

Nevek nélkül?

A nyugatnémet doppingmúltat feltáró 800 oldalas anyag a német sport legfőbb szervezete, a német olimpiai sportszövetség (DOSB) kezdeményezésére készült. Az 525 ezer euróba kerülő kutatást a sportért felelő belügyminisztérium felügyelete alá tartozó BISp finanszírozta. A dopping Németországban 1950-től napjainkig történeti-szociológiai szempontból, az erkölcsi legitimáció kontextusában című projektet a Humboldt Egyetem és a münsteri egyetem (Westfdlische Wilhelms-Universitdt Münster - WWU) egy-egy kutatócsoportja végezte el.

A WWU szakértői eddig három nyilvános prezentációt tartottak a kutatás eredményeiről, a HU kutatóinak munkáját azonban még nem mutatták be. Ennek okairól nincs egyetértés, a megrendelő BISp a kutatókat, a kutatók az intézetet tartják felelősnek. Az biztos, hogy a HU kutatócsoportja nevekkel, beosztásokkal együtt közölné a tanulmányt, a BISp-nek pedig adatvédelmi fenntartásai vannak.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint már tavaly nyilvánosságra lehetett volna hozni az anyagot. A müncheni lap hét végi írása nyomán belpolitikai vita kezdődött. Az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezték, hogy a parlament sportbizottsága tartson rendkívüli ülést az ügy kivizsgálása céljából. Számos ellenzéki politikus úgy vélte, a belügyminisztérium igyekszik elkerülni, hogy a jelentés nyilvánosságra kerüljön a szeptemberi országos parlamenti választások előtt. A tárca egy szóvivője hangsúlyozta, hogy nem akarnak eltussolni semmit, és az adatvédelmi kérdések tisztázása után azonnal publikálják a kutatási jelentést.

MTI - mult-kor.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Sport (729) Belföld (10) Gazdaság (705) Mondom a magamét (7546) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Mozi világ (440) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Történelem (18) Egészség (50) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2788)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>