Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
ccd090f60798406895a364f5567c33b1.jpg

Debreceni siker Tallinnban, kis nyilvánosság előtt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Győzelemmel térhet haza a magyar bajnok Debreceni VSC labdarúgó csapata az ész fővárosból, miután Leandro szemfüles góljának köszönhetően 1-0-ra nyert a Levadia Tallinn együttese ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában a szerdai odavágón.

Egy hét múlva az elitkör küszöbére érhet a csapat. Kérdés azonban, hogy ezt mennyien láthatják, hallhatják… 

És akkor Lantos Gábor visszaadta a szót Szkopjéból Budapestre. A közszolgálati rádió sportosztályának jelenlegi vezetője nem is sejtette mekkora lavinát indít el azon a három évvel ezelőtti augusztusi estén, amikor – némiképp érthetően – nem bírva már a magyar bajnokcsapat kínszenvedését a teljességgel ismeretlen, macedón Rabotnicski ellen, úgy döntött, hogy eddig tartott a közvetítés, sugározzon inkább valami jófajta zeneszámot a rádió a kedves hallgatók számára a meccsközvetítés helyett. Az a bizonyos BL selejtező valóban hatalmas blama volt a DVSC akkori csapata számára és nemcsak a macedón bajnok 4-1-es győzelme, hanem a magyar bajnok lélektelen és teljességgel kilátástalan játéka miatt is.

Talán az volt az a pillanat, amikor tulajdonképpen eldőlt, hogy ezen túl a Magyar Rádió csak hébe-hóba fog közvetíteni labdarúgó eseményeket és akkor is inkább a kevésbé hallgatott régió rádió frekvenciáján lesznek hallhatóak kiváló riportereink közvetítései.

Pedig talán most lenne igény erre. Most amikor négyéves szünet után az immár négyszeres bajnok Debrecen személyében végre ment egy kört a legrangosabb európai klubtorna kvalifikációjában a hazai aranyérmes, sőt nagyszerű sorsolása okán akár még az elitbe is bekerülhet, amire ez idáig egyszer, 1995-ben volt példa, amikor a Ferencváros az akkor még 16-os főtáblára jutott az Anderlecht elleni szenzációs bravúrjával.

A mostani, az észt bajnok elleni találkozót ráadásul egy igencsak kevesek számára hozzáférhető TV csatorna tűzte műsorára, így akik nem Digi TV előfizetők – mint például jómagam sem – a világhálón, hosszas nyomozás után láthatták csupán a meccset, ráadásul egy lelkes észt szpíker kommentálását hallgatva.
 
 
Ennyi bírálatot talán elvisel a hazai média, így ezek után írjunk valamit magáról a mérkőzésről is.
 A játék képe alapján egyértelmű volt, hogy a magyar bajnokcsapat még két kulcsembere, Máté és Varga nélkül is erősebb észt riválisánál és bizony a jelek szerint megérte pihentetni a bajnoki rajton a majdnem teljes kezdőcsapatot. Az első félidő kissé gyengébb játéka és passzív focija után a második játékrészben jóval frissebbnek tűntek a hajdúsági labdarúgók és jó húzásnak bizonyult a szenegáli-francia Coulibaly becserélése is.
 
 
Az ő lövése után jött ugyanis ki az észtek kapusáról az a labda melyből Leandro megszerezte a találkozó első, és mint később kiderült egyetlen gólját, amivel a Loki idegenben szerzett előnyt a jövő heti debreceni visszavágóra. A végén ugyan egy nyúlfarknyit izgulni kellett, mert a 93. percben a DVSC kapusa Polekszics – aki egyébként végig magabiztosan állt őrt a debreceni háló előtt – a tizenhatoson belül kétszer egymás után megfogta a labdát. Ez pedig szabálytalan, de a portugál bíró által megítélt közvetett szabadrúgással sem tudtak élni a Levadia játékosai, így végül meglett az idegenbeli győzelem. Ez pedig remek pozícióba hozta a debreceni csapatot és reméljük, a jövő szerdai visszavágón felteszik a játékosok arra a bizonyos i-re a pontot. Az újabb továbbjutás ugyanis főtáblát ér, már csak az lesz a kérdés, hogy a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában. És akkor talán mindenki által láthatók és hallgatgatók is lesznek a nemzetközi kupameccsek!
 
 
Labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező 3. forduló, 1. mérkőzés:
 
Levadia Tallinn (észt) – Debreceni VSC 0-1 (0-0)
 
Tallinn, 2 000 néző Vezette: Bruno Paixao (portugál)
 
Gólszerző: Leandro 70. perc.
 
A visszavágót augusztus 5 - én szerdán, 20 órakor rendezik Debrecenben.
 
 
Juhász Attila
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7546) Jobbegyenes (2788) Gasztronómia (539) Gazdaság (705) Mozi világ (440) Belföld (10) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Történelem (18) Mozaik (83) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Kultúra (7) Tereb (146) Politika (1582) Autómánia (61) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>