Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
92f8f6cbd32c56f8a1396af77d0b6193.jpg

Bajnokok Ligája 1. forduló/ első játéknap

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Aki a Sport1 közvetítését nézte, az egy igazi klasszikus, méltó BL-szezonkezdetet láthatott, aki pedig a Digit az jól megszívta. Ha láttad a Real-City első félidejét, de utána kikapcsoltad a tévét akkor baromira bánhatod, viszont ha az utolsó félórára csatlakoztál be Puhl Sanyi és társai meccsére akkor áldhatod az eszedet.

Az első játéknap 2,75 gól/meccs átlaggal zárult, voltak szépségdíjas találatok is, de lesz még ennél szebb fordulónk is. Az első játéknap összefoglalása!

A slágermeccs: Real Madrid - Manchester City 3-2


Eddig se értettem, hogy mi történik mostanában a királyiak öltözőjében, de most már végleg nem fogom tudni megtalálni a választ. Hogyan lehetséges, hogy egy a spanyol bajnokságban címvédőként vergődő egyesület, amikor a legnagyobb ászuk rinyájával van teli az összes újság meg hogy két gangre szakadt szét a madridi keret és már Mourinho esetleges távozásáról van szó, az fogja magát és kétszer kiegyenlít hátrányból, majd a győztes gólt is megszerzi? Teljesen oximoron ez a helyzet, hogy egy mostanában mentálisan gyengének tartott csapat most így összeszedje magát és playoff hangulatot teremtsen, majd győztesként jöjjön ki az első hazai meccsükön. A találkozó sajnos csak félig volt igazán élvezhető, a két játékrész teljesen különböző oldalát mutatta a futballnak.

Tudtad -e?

- a két együttes játékosainak összértéke több, mint egy milliárd euró (1.099.550.000 euró)

- Mancini és az Only One közös nevezője az Internazionale. Miután a klubelnök, Moratti nem volt csak annyival elégedett, hogy az olasz edző három olasz bajnoki címet is szállított a csapatnak, kirúgta Mancini-t 2008-ban, majd megszerezte Mourinho-t annak reményében, hogy BL-győzelemhez segíti az Inter-t. A sztorit már tudjuk, José fityiszt mutatva elődjének behúzta a trófeát és hősként ünnepelték.

- Mou és Mancini legutóbb a 2002/2003-as UEFA Kupa szezonban találkoztak. Előbbi a Porto trénereként vezette sikerre csapatát, utóbbi pedig a Lazio edzőjeként volt kénytelen tudomásul venni a 4-1es vereséget.

- A portugál vezetőedző 2004 októberében a Manchester City ellen kapott ki először akkori csapatával, a Chelsea-vel.

- Mourinho eddig nagyon jól szerepelt a BL-ben angol gárdák ellen. A 2003/2004-es szezonban a Manchester United-et győzte le a Porto-val 3-2es összesítéssel. Négy évvel később ugyan már kikapott a vörös ördögöktől, mint Inter-edző, de még ugyanebben a szezonban a legjobb 16 között kiejtette a Chelsea-t. Legutóbbi emléke a 2010/2011-es évadhoz fűződik, amikor a Real-lal szabályszerűen átlépték a Tottenham csapatát és 5-0ás összesítéssel jutottak tovább a negyeddöntőből.

- Mancini-nek nincsenek túl jó emlékei a spanyol csapatokról. Mint Sampdoria-játékos két döntőt is elvesztett a Barcelona ellen (egy KEK- és egy BEK-serleg veszett kárba). Edzőként a 2005/2006-os szezonban a Villareal ütötte ki együttesét, az Inter-t a BL-negyeddöntőből. De azért akad egy kellemes élménye is: 1999-ben UEFA Kupát nyert a Lazio gárdájával, mint aktív játékos.

- Cristiano Ronaldo eddig 11 alkalommal játszott a City ellen (természetesen mint vörös ördög). Hétszer sikerült győznie csapatával, háromszor kapott ki, ezalatt négy gólt lőtt, viszont kapott két piros lapot is.

Az első félidőben úgy játszottak a blancók, mintha egy alsóházban szereplő spanyol klubnak kéne valahogy beverni a gólt, miközben ők már a döntetlennel is tökéletesen megelégednének. Az Only One a chelseas időket idézve három "romboló" középpályással kezdett csapatával (Essien, Alonso, Khedira) akik olyan masszívvá tették a kezdő tizenegyet, ami már-már a makelelés-időket idézte, de ez mindannak a kárára történt, hogy a kreativitás a gárdában egyenlő volt a nullával. Emellett számomra kellemes meglepetés volt a fiatal francia, Varane szerepeltetése, aki újfent bizonyította, hogy nem hátrál meg a nagy feladatok elől.  

Ha már nagyon ragaszkodott Mou a három védekező középpályáshoz, akkor szívesen láttam volna Modricot a pályán, aki védekezni is megtanult Londonban, de okos az előre játékban is. A horváttal, Özillel és Kakával a kispadon luxus ilyen "ősbunkókat" (nem megsértve őket) varázsolni a pálya közepére. Roncit többször is hagyták távolról tüzelni  a világoskékek, de a tizenhatosra nem nagyon tudták bejátszani a labdát madridi oldalon. Bármennyire is tűnt Nastasic beállítása komoly rizikónak Mancini részéről, az első játékrészben jól állta a sarat. Azért beszédes volt a félidei statisztika, amiben az szerepelt, hogy a Real tizenhatszor (!) míg ellenfele csak egyszer volt veszélyes a kapura.

A meccs igazán a 69. perctől kezdődött meg, amikor Yaya Touré vagy három reálost forgatott meg és hagyta ott őket, mint Hamilton a Caterham pilótáit egy-egy lekörözés során és saját térfeléről indulva meg sem állt Casillas féltve őrzött tizenhatosáig. Ott 2v1 helyzetben már kijátszották Dzekoval a Real védelmét és meglett az angolok vezetése. Itt fogalmazódott meg bennem az, hogyha ez így marad, akkor holnap tele lesznek az újságok azzal, hogy Mourinho távozik meg hogy a hétvégén az állásáért játszik, de nem! A csapata ha nem is mellette, de magukért kiálltak. Elege lett Marcelonak a töketlenkedésből és sorra lövöldözte Hart kapuját és be is akadt az egyik neki. Példát mutatott csapatának és rávilágított arra, hogy Mancini egy kissé fosós taktikával jött Madridba. A Kolarov-góllal szerencsésen előnyhöz jutottak az angolok (nem mellesleg megint pontrúgásból kaptak gólt a fővárosiak, mint mostanában a spanyol bajnokik zömén) és Alonso elkeseredett arcán már nem lehetett sejteni, hogy jön a váltás, de mégis képes volt megújulni a csapat és nem csak kiegyenlítettek, hanem meg is nyerték meccset. CR7 durcija ide vagy oda nem engedhette meg az egójának, hogy ne fussa ki magából a végén a maxot. Gólt szerzett és nem azon gondolkodott, hogy örüljön-e a találatának vagy sem, hanem kiélvezte a siker ízét, mert ilyen egy igazán jó, drámai BL-mérkőzés, ezért érdemes futballistának lenni. Megszerezte a Real a 100. BL-győzelmét. Még ilyen meccseket kérünk!

AC Milan - Anderlecht: 0-0

Ha azt hitték az olaszok, hogy a bajnoki rossz szereplést majd feledtetik a legrangosabb európai kupasorozatban, akkor nagyon tévedtek. Hazai pályán, a San Siro-ban egy gól nélküli döntetlen vajnyi kevés a papíron leggyengébb ellenféllel szemben a csoportban. A meccs ráadásul nem volt az erőviszonyoknak megfelelően egyoldalú, a belgák helyenként komoly gondot jelentettek az olaszoknak, akár három ponttal is távozhattak volna Milánóból. Hiába, egy Emanuelson-Pazzini páros együtt sem ér fel Ibra teljesítményével. Ha szeretnének komolyan továbbjutni a csoporból, akkor össze kell kapniuk magukat, mert a végén még égnek a Malaga-Zenit duó mögött. Magyar vonatkozásképp Juhász Roli is a pályára lépett, de miután kiszorult a kezdőből csak bő 13 percet volt a gyepen.

Borussia Dortmund - Ajax: 1-0

Lewandowski (87.)

Mondhatni hozták a kötelezőt a németek, de ennél többről van azért szó. A D-jelő halálcsoportban minden pont szinte duplán számít és a leggyengébbnek tartott Ajax ellen muszáj behúzni a hat pontot, ha valaki komolyan tovább akar jutni. Ugyan kevesebbet birtokolták a labdát a sárga mezesek, mégis sokkal több helyzetet tudtak kidolgozni. Az 57. percben büntetőhöz jutottak Götze-ék, azonban a kiváló védő, Hummels nem élt a könnyű gólszerzés lehetőségével. A döntés itt is, mint a csoport másik meccsén a végére jött, ugyanis a 87. percben a lengyel Lewandowski szerezte meg csapatának a három pontot. Kellett is a gólja, mert előtte volt egy órdítóan nagy helyzete.

Dinamo Zagreb - Porto: 0-2

Lucho González (41.), Defour (92.)

Habár elvesztették a Hihetetlen Hulk-jukat, focizni még nem felejtettek el a portugálok és újra bebizonyították, hogy a horvát sztárcsapatnak még magas szint a Bajnokok Ligája. Sok amatőr hibát vétettek déli szomszédjaink, de a luzitánok kapusának, Helton-nak is voltak komoly védenivalói. Lucho González magára vállalta a vezér szerepét és az ő szerezte meg csapata számára a vezetést. Mindenképp komoly fegyvertény Horvátországból három ponttal távozni, de ennél csak nehezebb dolguk lesz a következőkben.

PSG - Dinamo Kijev: 4-1

Ibrahimovic (19. – 11-esből), T. Silva (29.), Alex (33.), Pastore (90.), ill. Veloso (87.)

Gálának indult, megúszták egy könnyed veréssel az ukránok. A három sípszó után ugyan 50-50 százalékos volt a labdabirtoklás a játék messze nem volt kiegyenlített. A párizsiak már 32 perc elteltével három góllal vezettek, a két ex-milános Ibra és Silva kezdte meg a gólgyártást. A kijeviek csak asszisztáltak a meccshez, örülhetnek, hogy elkerülték a nagy égést és hogy sikerült egy szerencsés szabadrúgásból gólt szerezniük. Ennél valószínűleg fogunk jobb produkciót is látni a vendégektől, de a francia főváros futballistái megmutatták Európának: 8 év után újra itt vannak a legjobbak között és komolyan számolni kell velük.

Malaga - Zenit: 3-0

Isco (3., 76.), Saviola (13.)

Szétszedték a csapatod? Kihátrált mögüled a befektető? Eligazolt a legjobb játékosod Angliába? Szard le! Nyerd meg az első BL-meccsed lazán egy kemény és rutinos orosz csapat ellen. A spanyolok bizony bevették a Leszarom Tablettát és pont ezt tették és Isco zseniális találataival (melyek közül egyik a forduló gólja nálam), valamint Saviola góljával három góllal verték a Zenitet. Valószínűleg ezt nem így gondolták Kerzhakovék. Próbáltak ők tüzelni rendesen, mint ahogy tette az orosz csatár az EB-n is, de ugyanúgy csak vaktöltény volt a muníció. Lehet ebből olyan menetelés, mint 2006-ban a Villarealé? Ha nem is, kezdetnek azért jó volt.

Montpellier - Arsenal: 1-2

Belhanda (9. – 11-esből), ill. Podolski (16.), Gervinho (18.)

Kikaptak a francia bajnokok, de nem kell leszegett fejjel fogadniuk a hírt, mert meccsben voltak az ágyúsokkal. Háromszor annyit tüzeltek az angolok kapujára, de amint tudjuk, nem a mennyiség, hanem a minőség számít és ebben jobbak voltak Wenger-fiai. A vezetést a franciák szerezték meg tizenegyesből, majd a hétvégén is remekül játszó Poldi és Gervinho fordította meg az állást. Podolski megtalálta Londonban a góllövő cipőjét, ráadásul a gólpasszt az ex-montpellieres Giroudtól kapta. Jól vették tehát a rajtot a londoniak, de a gallok bizonyították, hogy komolyan kell számolni velük.

Olympiacos - Schalke: 1-2

Abdun (58.), ill. Höwedes (41.), Huntelaar (59.)

Pokoli görög tűz, nagy BL-rutin ide vagy oda, csak nem jött össze a helléneknek a pontcsenés a németektől. Az Olympiacos csapatában Megyeri kezdett a kapuban és ugyan hozta a tőle megszokott magabiztos teljesítményt, az első Schalke-gólban, amit szögletből kaptak kicsit helyezkedhetett volna jobban is a gólvonalon. Csapattársai mindent megtettek az egyenlítésért, ami össze is jött nekik Abdoun révén, de a pontot az i-re végül Huntelaar tette fel, aki a magyar válogatott után egy újabb honfitársunkat, Megyerit szomorította. A görög veszélyt tehát túlélték a "bányászok", lehet h az Arsenal-Montpellier ezt már nem fogja tudni elmondani magáról.

]]>http://bajnokok.blog.nepsport.hu]]> - juan carlos

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (702) Belföld (10) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (310) Életmód (1) Tereb (146) Történelem (17) Sport (729) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Politika (1582) Egészség (50) Jobbegyenes (2778) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>