Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
5eb0a386401d0c2573658e74ba5f465e.jpg

A Ferencvárosi Torna Club elnökei, II. rész: dr. győri Gschwindt Ernő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Világháborús hős, a bölcsészettudományok doktora, sikeres gyáriparos és bankár, konzervatív politikus, és nem utolsó sorban a Ferencvárosi Torna Club elnöke – ezek a megállapítások mind igazak a méltatlanul keveset emlegetett Gschwindt Ernőre.

Világháborús hős, a bölcsészettudományok doktora, sikeres gyáriparos és bankár, konzervatív politikus, és nem utolsó sorban a Ferencvárosi Torna Club elnöke – ezek a megállapítások mind igazak a méltatlanul keveset emlegetett Gschwindt Ernőre - (1881-1932)

Nagyapja, Gschwindt Mihály Győrből költözött fel Pestre – innen a „győri” előnév – majd 1846-ban dohányüzletet nyitott. Miután az állam a dohánymonopóliumot magához ragadta, a szeszgyártás felé fordult. A Gschwindt-gyár 1856-tól gyártott likőrt, tulajdonosa később szénbányát alapított, valamint egy vasútépítő társaság, egy bőrgyár és egy bank részvényese lett. 1868-ban a gyár a Gschwindt-féle Szesz-, Élesztő-, Likőr- és Rumgyár Rt. nevet kapta.

Gschwindt Ernő a gyáralapító unokája volt, 1881-ben született. Mindössze 26 esztendősen váltotta fel édesapját, Györgyöt a részvénytársaság elnöki székében. Egészen 1932-ben bekövetkezett haláláig a hazai gazdasági élet sikeres és elismert szereplőjének számított.

Ernő a II. kerületi főgimnáziumba járt középiskolásként, majd bölcsészetet hallgatott Pesten és Heidelbergben, a bölcsészettudományok doktorává avatták. Emellett kémiai tanulmányokat folytatott, elvégezte a kereskedelmi akadémiát is.

Az első világháború alatt négy esztendőt töltött a fronton, többek közt az uzsoki ütközetet és a tiroli harcokat is megjárta. Vitéz magatartásáért több kitüntetést, így a Károly-csapatkeresztet is kiérdemelte.

A Horthy-korszak népszerű és elismert konzervatív politikusa volt, 1922-től tíz esztendőn át Bethlen István miniszterelnök pártjának, a Keresztény Kisgazda Földmíves és Polgári Párt (röviden: Egységes Párt) színeiben. Politikai tevékenysége mellett a gazdasági életet sem hanyagolta el: igazgatósági tagja volt a Gyáriparosok Országos Szövetségének, a Vegyészeti Gyárosok Országos Egyesületének és a Pesti Magyar Kereskedelmi Banknak is.

Gschwindt Ernő 1923 és 1931 között volt a Ferencvárosi Torna Club elnöke. A tisztséget komoly anyagi felelősségvállalással viselte, a család amúgy nem csekély vagyonából jelentős összegek vándoroltak át a klubba.

csapatkep_1926-27_0501

Az ő elnöksége alatt sikerült megszakítani az ősi rivális MTK tíz éves bajnoki szériáját az 1925/26-os idényben. A következő szezonban véget ért a magyar élvonal amatőr-időszaka, és megalakult a magyar profiliga, amelynek nevezési díja 1000 pengő volt. 1926. július 26-án alakult meg hivatalosan az FTC profi labdarúgó alakulata. Az első profi évben bajnoki címet és kupagyőzelmet nyert a Ferencváros. Az első sikert számos további követte, többek között a Rapid elleni KK-kupa győzelem, illetve az olimpiai-bajnok Uruguay nemzeti tizenegyének legyőzése egy dél-amerikai túra során. A csapat az 1927-28-as kiírásban is bajnok illetve kupagyőztes lett. Ebben az időszakban játszott a zöld-fehér klubban Takács II József, aki az 1927-28-as szezontól kezdve négy idényen át volt az élvonal gólkirálya.

1931-ben egy jelentős anyagi veszteséggel végződő dél-amerikai túra után Gschwindt és az FTC útjai békésen elváltak. A legendás klubelnök távozása előtt a rá jellemző gavallérsággal saját zsebből pótolta a Ferencváros balul sikerült túrája következtében keletkezett jelentős anyagi veszteséget.

Gschwindt Ernő úgy távozott a Fraditól, ahogy élt: elegánsan, úri módon. Méltatlan lenne a Ferencváros hagyományos értékeihez, ha a ma zöld-fehér szívű szurkolói elfelednék őt.

Déri Tibor

(A szerkesztő megjegyzése: az FTC első elnöke, Dr.Springer Ferenc haláláig, 1920-ig töltötte be ezt a pozíciót. Halála után három esztendeig nem töltötték be az elnöki tisztséget, ezzel is tisztelegve az alapító elnök emléke előtt. Ily módon lett Gschwindt Ernő 1923-ban az FTC második elnöke.)

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (706) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Autómánia (61) Heti lámpás (312) Vetítő (30) Mozi világ (440) Mozaik (83) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Sport (729) Tv fotel (65) Életmód (1) Jobbegyenes (2792) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Egészség (50) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7559) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Belföld (11) Kultúra (7) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>