Ma 2023 december 11. Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
f8b44497a9dd392205b9b2914a4f218c.jpg

Meszlen középkori temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Vas megye nyugati szélén, az Alpokalja és a Répce mente közt fekszik az apró, alig háromszáz lelkes, egyetlen utcás falu, Meszlen. A község neve inkább az innen eredő ősi Meszlényi család híre által cseng ismerősen: a nemesi família 1440 körül a település birtokosa, egyik vitéz tagja, Ambrus a mohácsi csatatéren esett el; a kései leszármazottak közül Meszlényi Terézia Kossuth Lajos felesége, Rudolf nevű bátyja Kossuth Zsuzsanna férje volt.
A minket most érdeklő Szűz Mária-plébániatemplom története azonban sokkal régebbről ered. A Burgenlandi Okmánytár szerint első ízben 1255-ben említett „Mezlen” a kora középkorban a győri egyházmegye tulajdonaként szerepelt; férfi lakóinak a püspökség zászlaja alatt kellett hadba vonulniok. A település közepén álló templom csak 1430-ban bukkan fel oklevélben, de az utóbbi évtizedekben feltárt részletei alapján már bizonyosan elkészült a XIII. század felére. Alaprajzát az teszi érdekessé, hogy egyetlen, szentélyszűkület nélküli hajójához észak felől egy kicsiny – félköríves záródású kápolnára emlékeztető formájú – mellékszentély kapcsolódik. Meszlenről a korábbi műemlékjegyzék úgy ír, mintha e kis XIII. századi szentélyhez épült volna az újabb kori templom, sőt egy sokáig mellőzött kitűnő régész, Fettich Nándor régebbi feltevése szerint a templom eredetileg román kori rotunda – kerek templom – lehetett.
A plébániatemplomot több újkori átépítés után 1974-ben renoválták, majd az 1991–95 között folyt műemléki helyreállítás, illetve az ahhoz kapcsolódó régészeti feltárás tisztázta az épület majd nyolc évszázados történetét. Eszerint a hajó nyugati szakasza és a homlokzata fölé magasodó torony az 1200-as évek közepéről származik. A tornyon egymás fölött látható két, valamint a feltárt déli oldalfalon egy vonalban lévő három tölcsérablak, a köréjük szerkesztett árkádsor és a magas lábazati párkányig lefutó falsávok bontakoztak ki a jellegzetesen dunántúli, román stílusú téglaarchitektúrából. A díszes bejárat már nem egykorú a homlokzattal: a pompás, oszlopbélletes, faragott vállköves kapuzat enyhe csúcsíve már a következő évszázad gótikájára vall. Az ettől keletre álló épületrész a későbbi bővítések formajegyeit mutatja: a szentély szabálytalan nyolcszög három oldalával záródik. A keleti végfal kis ablakában gótikus kőkereszt tűnik fel, alighanem másodlagosan odahelyezve.
Az 1536-ban és 54-ben plébániaként szereplő templom 1592-ben a protestánsok kezére került. Egy kereken száz évvel későbbi egyház-látogatási jegyzőkönyv tanúsága szerint az épületet megosztva használták a hívek: az evangélikusok az északi szentélykápolnában tartottak istentiszteletet. A XVIII. században visszakapott épületben a katolikusok barokk főoltárt készíttettek (1720 körül), majd 1754-ben újraboltoztatták a szentélyt. A kis kápolnát ekkor alakították át sekrestyévé.
A gondosan helyreállított templom mellett könnyen elhalad a Kőszeg vagy Szombathely felé utazó anélkül, hogy észrevenné a román kori részleteket és a ritka szép kora gótikus kaput. Pedig még a műemlék épület körül álló, gyönyörű öreg hársfák is megérdemlik elismerő figyelmünket.

 

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (282) Vetítő (30) Belföld (10) Tv fotel (65) Sport (729) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2724) Mozi világ (440) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Kultúra (6) Egészség (50) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7267) Politika (1581) Életmód (1) Gazdaság (694)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>