Ma 2021 szeptember 19. Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
05bf7d50fc9bcb77f1b480137dd72181.jpg

A süvetei körtemplom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

A gömöri érchegység déli lábánál fekvő Süvetére (Sivetice) a Sajóba igyekvő Murány folyócska mentén haladó országúton (vagy vasúton) juthatunk el. A háromszáz lelkes község lakói magyarok és magyarul beszélő cigányok. A település egy 1435-ben kelt oklevélben Swethe alakban szerepel mint a közeli Jolsva várának birtoka. Később a Koháry-, majd révükön a Coburg hercegi család uradalmához tartozott. A késő barokk stílusú evangélikus templom 1875 óta áll Süvete közepén, a helység – terméskő erődfallal kerített – Árpád-kori körtemploma pedig az északi faluvégen, magas dombtetőn, az öreg temetőben található.
A történelmi Magyarország szinte minden részén, így a Felvidéken is viszonylag nagy számban előforduló kerek templomok, úgynevezett rotundák közül ez a legnagyobb: 13 méteres külső átmérőjű falának hengerpalástja talányos térszerkezetet rejt. A gömbsüveg kupolával beboltozott belsőt nagyjából észak–déli irányú harántfal osztja ketté – a gyülekezet és a szertartás számára. A külső homlokzatot lapos falsávok – lizénák – tagolják. Bejárata nyugatról nyílik, ám az 1970-es évek végén megkezdett falkutatáskor előkerült a déli oldalon egy korábbi, félköríves bélletű kapuzat is. Az ablakok közül a legfontosabbnak a keleti oldalon egymás mellett lévő három tölcsérbélletű, keskeny nyílás tűnik: e „hármas egység” aligha csak a bevilágításról mesél az építészet nyelvén.
Az épület belsejét rendkívüli értékű freskók díszítik. A középkori gömöri falképfestészet jeles kutatója, Prokopp Mária összefoglaló ismertetője szerint a több korszakban készült süvetei képek közül az apszis falán egymás fölött látható két ciklus a legkorábbi a környéken: az építkezés idejéből, a XIII. századból származik. A IV. században vértanúságot szenvedett kis-ázsiai királylány, Szent Margit legendáját, mártíromságának jeleneteit, illetve Jézus szenvedéstörténetének állomásait, a kálváriát ábrázolják.
A templom és a falu védőszentjének, Antiochiai Margitnak a személye segít közelebb jutnunk az épület keletkezésének és különös formájának rejtélyeihez. II. András király (1205–1235) 1217. évi keresztes hadjáratáról magával hozta Margit vértanú kopanyaereklyéjét. A szent erős magyarországi kultuszát jellemzi, hogy hamar a Patrona Regni – az Ország Oltalmazója – névvel illették, s András király unokáját, IV. Béla (1235–1270) leányát, az 1242-ben született Margit hercegnőt őróla nevezték el. (Épp ma van Árpád-házi szentünk névünnepe!)
A később a jolsvai várbirtok részévé lett Süvete az 1240 körüli években már a Zách nemzetség földjeihez tartozott. A körtemplom közvetlenül a tatárjárás után, 1243-tól épülhetett, s okkal feltételezhető, hogy kegyurasága az udvarhoz közeli személy volt. A különös épületformát még talányosabbá teszi, hogy a környéken tucatnyi, szintén XIII–XIV. századi eredetű templom található, mind hosszanti elrendezésű – hajós-szentélyes –, és valamennyi a bányavidéken bőven található kőből épült, míg a süvetei nagyméretű lapos téglákból.
A süvetei Szent Margit-templom centrális szerkezete is valamiképp a szentföldi keresztes hadjáratokhoz kapcsolódik: talán a híres jeruzsálemi Szent Sír-kápolna mását álmodta ide, a gömöri hegyek közé építtetője, egy Béla király kíséretéhez tartozó lovag.

 Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Történelem (14) Gazdaság (662) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2114) Kultúra (6) Sport (729) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Heti lámpás (255) Tereb (138) Autómánia (61) Egészség (50) Mozi világ (440) Belföld (6) Irodalmi kávéház (505) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (5579) Nagyvilág (1458) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Politika (1578)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>