Ma 2021 október 21. Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
fdfa2605cfcfbe0943233e40410d6832.jpg

A betlenfalvi kastély

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Másfél évszázada sincs, hogy a modern kori földrajztudomány – majd a turisztikai ipar – felfedezte a Tátrát. Még a hegység közismert neve sem régebbi: az 1850-es évekig az Anonymus által is lejegyzett Turturként (monte Turtur) ismerték elődeink. Déli lábánál, a Hernád, a Vág és a Poprád vízválasztójánál (az első a Tiszába, a Vág nyugat felé a Dunába, a harmadik folyó a Visztulával a Balti-tengerbe igyekszik!), a letelepedett magyarok gyepűje védte a lengyelekkel határos vidéket. A későbbi Szepes megye őse tíz Hernád-völgyi királyi lándzsásfalu közössége volt, amely „Sedes superior nobilium X Lanceatorum comitatus Scepusiensis” néven már a tatárjárás előtt megalakult – a történelmi Magyarország legelső önigazgatásaként –, s csak 1803-ban olvadt be a vármegyébe. IV. Béla király 1243-ban kelt oklevele nem új kiváltságokat ad a nemesi széknek, hanem régi előjogait erősíti meg. A tíz egykori szabad határőrközség egyike Betlenfalu, a ma ötszáz lakosú Betlanovce.
A parányi falu legrégibb emlékét, a gótikus templomot a XVIII. században alaposan átépítették. Szerencsésen megmaradt azonban a település közepén álló kastély, amely a legkorábbi felső-magyarországi reneszánsz stílusú műemlék. A szabályos téglalap alaprajzú, udvar nélküli, egyemeletes épületet úgynevezett pártázat díszíti, amely divatszerűen elterjedt a XVI–XVII. századi Felvidéken, főként a Lengyelországgal határos Szepességben és Sáros vármegyében. Ez az eredetileg Itália földjéről származó, koronaszerű díszítőelem nagy kerülővel, a prágai, krakkói és sziléziai kereskedelmi kapcsolatok révén jutott el hozzánk, majd vált legészakibb tájaink jellemző motívumává.
A betlenfalvi kastélyt 1564 és 1568 között építette Faigell Péter és neje, Probst Heléna. E tényt a földszinti bejárat fölötti kettős családi címer, a P. F. monogram és évszám, illetve az emeleti erkélykijáró vakolatdíszéről leolvasható második dátum, valamint a H. P. névbetűk s latin feliratok tanúsítják. A feleség polgári hangzású neve mögött egy híres família leánya rejtőzik. Probst kisasszony apja, Cyriak Probst gazdag szepesi szász patrícius, édesanyja azonban a késő középkori magyar történelem egyik leghatalmasabb családjából származó Thurzó Magdolna. A nádort, országbírót, kincstárnokokat és főkapitányokat adó dinasztia – amelynek grófi rangra emelkedett tagjai az 1500-as években a felvidéki és sziléziai bányák jövedelmét kezelték, családi-üzleti kapcsolatban álltak az augsburgi Fuggerekkel – ősi fészke Betlenfalva volt. A dúsgazdag Thurzók már Mátyás uralkodása (1458–1490) alatt itáliai egyetemekre jártak, tanult fiaiakból udvari emberek lettek; a padovai, sienai, bolognai iskolai évkönyvekben a kastély építésének idején is több betlenfalvi Thurzó neve szerepel. Így érthető, hogy a kor legfinomabb olasz stílusában építkeztek a Tátra vad vidékén.
A kicsinységében is méltóságot tükröző, nemes arányú épületet – ámbár ott akkoriban nem kellett ellenségtől tartani – vizesárok vette körül csapóhíddal. A sáncot később feltöltötték, az emeleten körbefutó, fából készített erkélyt a legutóbbi, 1955–60 közötti renováláskor építették vissza. A sokáig Faigell leszármazottak kezén maradt kastély a XX. század elején egy régészeti emlékeket gyűjtő polgáré volt, majd állami tulajdonba került, helyi hivatalként szolgált a legutóbbi időkig. Néhány éve üres, ajtaját, földszinti ablakait belakatolták, és vasrácsokkal erősítették meg. Ez a faluba

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Belföld (6) Heti lámpás (255) Egészség (50) Mondom a magamét (5646) Vetítő (30) Tereb (138) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (14) Mozaik (83) Sport (729) Nagyvilág (1463) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (506) Jobbegyenes (2133) Gazdaság (662)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>