Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
13066ae597292d65ed39a7bff1830be0.jpg

A csütörtökhelyi templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Emlékezetes Szilveszter-éj játszódik Lőcse városában Mikszáth A fekete város című bűbájos regényében. A naptár 1699-ből 1700-ba fordulását a Szepesség székhelyének polgárai a történet televíziós változatában a műemlék város eredeti díszletei – az árkádos városháza, a gótikus Szent Jakab-templom, a reneszánsz patríciusházak és a hírhedt szégyenketrec – között ünneplik. A filmben másutt többször is feltűnik egy dombtetőn álló, szemet gyönyörködtető karcsú torony: a „fekete várostól”, Lőcsétől tíz kilométerre lévő Csütörtökhely ódon templomáé.
Ezen a környéken, a szepesi lándzsások legendás földjén jártunk már (legutóbb sorozatunk november 29-én megjelent részében Káposztafalván). A XI. századi magyar királyság északi gyepűje mentén létrejött tíz határőrfalu központja éppen Csütörtökhely volt, azaz 1263-ban felbukkant nevén: Villa Sancti Ladislaii, Szentlászlófalva. Csak 1310-től jelenik meg a fontos település heti vásárnapját megjelölő Csütörtökhely név, a szepesi szászok nyelvén: Donnersmarkt. A plébániatemplom Szent László király titulusát azonban a német ajkú lakosok is végig megtartották.
A Lőcséről Poprád felé vezető országút mentén, kőfallal kerített temetőkertben álló templom magas, árkádos, négy fiatornyos sisakú tornyának vaskos falai s az emeleten nyíló kettős ikerablakok tanúsítják az épület román kori eredetét. Arányain, alaprajzi méretein kívül régi feljegyzések is utalnak rá, hogy a XIII. századi épületet nem sokkal később kéthajóssá bővítették. A gótikus diadalívvel elválasztott, egyenes záródású szentélyt ekkor boltozták be csúcsíves, kőbordás kereszthéjazattal. Még a középkorban kétszakaszos sekrestye és csigalépcsős padlásfeljáró készült az északi oldalán, de igazán jelentős építkezésre az 1460–70-es években került sor. Ekkor Szapolyai Imre nádor, Mátyás király főembere a templom déli oldalához pompás arányú emeletes kápolnát építtetett temetkezési helyül. A hálóboltozatos, széles, osztott ablakokkal áttört falú kápolnát 1473-ban szentelték fel Nagyboldogassszony tiszteletére. (A szepesi gróf Szapolyai István már 1472-ben megkezdte egy másik hasonló sírkápolna építését a közeli Szepeshely Szent Márton-székesegyházának déli oldalán.) A magyarországi gótika művészetének kiváló kutatói és értékelői – Divald Kornél, Csemegi József, Entz Géza és mások – egyenesen a világhírű párizsi Sainte-Chapelle-hez hasonlították a csütörtökhelyi kápolnát pompás arányai és remek mívű részletei miatt, amelyek a királyi építkezéseken – Bécsben, Pozsonyban, Budán, Kassán és másutt – dolgozó mesterek tudását dicsérik.
Azért nem árt némi óvatosság a csütörtökhelyi Szapolyai-kápolna megtekintésekor, mert az eredeti építészeti formákat és arányokat erősen elfedik a XIX. század végi restauráláskor készült újgótikus részletek, díszítések. A Schulek Frigyes tervei alapján végzett historizáló renoválás eredménye azonban a torony erdélyi stílusú, magas sisakja is – amely olyan kedves hangulatot kölcsönöz a Mikszáth-történetből készült filmnek.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Tereb (146) Gazdaság (711) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Heti lámpás (318) Nézőpont (1) Sport (729) Mondom a magamét (7622) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2807) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Belföld (11) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>