Ma 2023 február 01. Ignác napja van. Holnap Karolina, Aida napja lesz.
bd7983f01b1172839d96a98d6dde68c5.jpg

Zöld utat kapott a megszorítócsomag

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Megszavazta az idei adócsomagot az Országgyűlés, amely tartalmazza az áfaemelést, az szja alsó sávhatárának emelését és a munkáltatói járulék csökkentését. A döntés értelmében az áfakulcs 25 százalékra nő. Megszűnik a 13. havi nyugdíj is. 

Elfogadta a Ház az idei adótörvények módosítását – 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett – hétfőn. A döntés értelmében július 1-jétől 20-ról 25 százalékra nő az áfakulcs, bevezetnek egy 18 százalékos, kedvezményes kulcsot a tejre, a tejtermékekre, a kenyérre és a pékárukra, augusztus 1-jétől pedig a távhőre. Január 1-jétől visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik az szja alsó, 18 százalékos kulccsal adózó sávhatára. Július 1-jétől a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék. A táppénz mértéke augusztustól egységesen 10 százalékkal csökken, a munkabér 60 százalékára.

Nem lesz 13. havi nyugdíj

Megszűnik a 13. havi nyugdíj július 1-től, miután az Országgyűlés elfogadta el a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak. A 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják.

Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Emelkedik – fokozatosan, 62-ről 65 évre – a nyugdíjkorhatár is. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad.

A 13. havi nyugdíj megszüntetésére igennel szavaztak az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők, ugyanakkor egyedüli szocialistaként nemmel szavazott Warvasovszky Tihamér, székesfehérvári polgármester, aki korábban nem írta alá a Bajnai Gordon miniszterelnök tervezett intézkedéseit tartalmazó támogató nyilatkozatot sem.

Egy másik MSZP-s politikus, Farkas Imre pedig tartózkodott. Ő korábban az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, később visszavont törvényt sem szavazta meg. A nyugdíjváltoztatásokra nemmel szavaztak a fideszes és a KDNP-s képviselők, valamint a volt MDF-esek közül Almássy Kornél, Katona Kálmán, Pettkó András, Csáky András és Hock Zoltán. A többi volt MDF-es frakciótag viszont tartózkodott: így Dávid Ibolya pártelnök, Herényi Károly volt frakcióvezető, Lengyel Zoltán, Dragon Pál és Csapody Miklós is. Szintén tartózkodott a volt fideszes, most független Császár Antal, aki csatlakozhat egy esetleg újjáalakuló MDF-frakcióhoz.

Ugyancsak tartózkodott Gyenesei István független képviselő, volt önkormányzati miniszter, akit szintén megkeresett az MDF. A szavazásnál nem volt jelen Szili Katalin házelnök, valamint Szirbik Imre, Karsai József és Szabó Gyula MSZP-s képviselők, a fideszes Selmeczi Gabriella és Nagy Sándor, a KDNP-s Medgyesszay László, az SZDSZ-es Eörsi Mátyás és Kovács Kálmán, valamint Vas János és Karsai Péter volt MDF-es független képviselők. Lamperth Mónika, MSZP-s képviselő, volt önkormányzati miniszter nem volt jelen, amikor a nevét olvasták, később felment az elnöki pulpitusra azzal, hogy szeretne szavazni, de erre már nem volt lehetősége. Nem szavazott az elnöklő Lezsák Sándor sem.

Egyedül Warvasovszky nem szavazta meg

Warvasovszky Tihamér – egyedüli szocialistaként – nemmel szavazott a nyugdíjmódosító csomagra, és tartózkodott az adótörvényekről szóló voksolásnál is. A szocialista polgármester áprilisban nem írta alá a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot sem. Akkor úgy fogalmazott: támogatásáról biztosítja az új kormányt, de Székesfehérvár felelős polgármestereként nem tudja aláírni a nyilatkozatot. Warvasovszky Tihamér a nyugdíjszabályok módosításánál egyértelmű nemmel felelt a név szerint szavazáson, az adótörvények módosításáról szóló szavazásnál pedig tartózkodott, a parlament honlapján közölt adatok szerint. Az MTI úgy tudja: a képviselő nem kért engedélyt arra, hogy a frakciótól eltérően szavazzon.

Oszkó még 27 módosítást fűzött az adótörvény-csomaghoz

Oszkó Péter pénzügyminiszter 27 zárószavazás előtti módosítást fűzött az adótörvény-csomaghoz. A jogalkotásnak ebben a fázisában már csak koherenciazavart – belső ellentmondásokat – rendezhet a törvényjavaslatot benyújtó miniszter.

Az őszi adócsomag az ólmozatlan benzin jövedéki adóját ezer literenként 108.700 forintban, míg a gázolajét 89.300 forintban határozta meg. Ehhez a magyar kormány megkérte az Európai Bizottság hozzájárulását, amely eddig nem érkezett meg. A mostani törvénymódosítás az ólmozatlan benzinre – fajlagosan – 109.000 forint, míg a gázolajra 90.500 forint jövedéki adót ír elő. Miután az új adók felülírják a még hatályba nem lépett régit, a régi adótételek törlését kérte a jogrendszerből a pénzügyminiszter.

A miniszter végső módosítása úgy alakítja az egészségbiztosítási törvényt, hogy az üzemi balesetnél külön kezeli a munkahelyen, illetve az odamenet, vagy onnan hazafelé bekövetkezett balesetet. Ez utóbbi neve úti baleset, amelyre nem az átlagjövedelem egésze, hanem csak 90 százaléka jár. Az szja törvény úgy módosult, hogy ha a munkavállalónak olyan adóterhet nem viselő járandósága van, amelyet nem a munkaadójától kapott, arról nyilatkozatot kell adnia a munkaadójának. A módosítás ilyennek nevezi a családi pótlékot.

A pénzügyminiszter a zárószavazás előtti módosításban úgy változtatta meg a személyi jövedelemadó törvényt, hogy csak a 2009. augusztus 31-ét követően megszerzett nem adózó jövedelmeket kell bejelenteni.

Pettkó András független képviselő – szintén a zárószavazást megelőzően – kérte, hogy a családi pótlék nem adózó jövedelemként kezelésénél küszöbölje ki a parlament az abban rejlő alkotmányellenességet. A zárószavazás előtti felszólalásában példát hozott arra, hogy aki az év első néhány hónapjában jól keresett, majd elvesztette munkáját, és csak családi pótlékot kapott, annak utólag emelkedni fog az adója. Miután az alkotmányügyi bizottság Pettkó András módosító javaslatát nem támogatta, csak a pénzügyminiszteréről szavazott a parlament. Ezt 199 igen, 158 nem és 8 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

Lamperth rosszul lett, de igennel szavazott volna

Rosszullét miatt nem tudott szavazni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításáról a név szerinti szavazásnál hétfőn Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese, aki – mint mondta – szándéka szerint igennel voksolt volna a jogszabályra. A szocialista politikus elmondta, hogy átmeneti rosszullét miatt hagyta ott a parlamenti üléstermet, és csak néhány másodpercen múlt, hogy nem ért vissza időben a szavazásra.

Hozzátette: amint visszaért a terembe, rögtön felment az elnöki pulpitusra, kérve, hogy szavazhasson, de az elnök ezt már nem engedte meg neki. Lamperth Mónika azt mondta: ha tehette volna, igennel voksolt volna a nyugdíjtörvényre. A hétfőn, név szerinti szavazással elfogadott törvény értelmében többek között megszűnik a 13. havi nyugdíj, amelynek második, novemberben esedékes részletét már idén sem fizetik ki. A nyugdíjemelés jövőre csak az infláció ütemét követi, emelkedik a nyugdíjkorhatár, és 2010-re tolódik az idei nyugdíjkorrekció, a jövő évi pedig elmarad.

(MTI), mno.hu

Hozzászólások

bece
2016-01-28 13:27
http://mno.hu/portal/printable?contentID=248492&sourceType=MN

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (8) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Heti lámpás (260) Irodalmi kávéház (516) Történelem (15) Politika (1581) Nagyvilág (1305) Mozaik (83) Tv fotel (65) Kultúra (6) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (6587) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Gazdaság (675) Életmód (1) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2537) Vetítő (30) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>