Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
fb5d64175a4add2388e9eccc3a373af9.jpg

Politikai és közéleti abszurditások - Az érinthetetlenek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Végigtekintve a világ működő demokráciáin, arra a szomorú következtetésre juthatunk, hogy a rendszer tele van olyan irracionális elemekkel, amelyeknek elvileg nem lenne helye az ilyen struktúrákban. Itt most nem a véletlenszerű „üzemi balesetekről”, az elkerülhetetlen tévedésekről van szó.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a liberális tömegdemokráciákban viszonylag gyorsan növekszik a demokrácia és a jogállam legitimitásának és működési módjának megkérdőjelezésére alkalmas esetek száma.

Ezen a héten hirdettek ítéletet a közvélemény által csak Hunvald-ügynek nevezett eljáráson. A szocialista polgármestert, szabad demokrata társaival együtt különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással és csalás bűntettének kísérletével gyanúsították. Később hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel is megvádolták. Három év után – ügyvédjeinek hála – kiderült, hogy Hunvald nem tudott semmiről, büntetését már letöltötte, így hazamehetett.

Nincs jogunk a bíróság ítéletét minősítgetni, de a tények ismeretében érdemes elgondolkodni a történteken.

Továbbra sem értjük a BKV körül kialakult helyzetet. A budapestiek életveszélyes közlekedési eszközökön igyekeznek célba érni, lassan minden útjuk túlélőtúrának minősíthető. Menet közben gyulladnak ki a trolik, a buszok és a metrószerelvények. A tűzoltóság és a mentők egységei pedig huszonnégy órás készenlétben állnak.

A helyzet kialakulásáért felelős SZDSZ-es vezetők tovább gazdagodnak, a rendkívül arrogáns és középszerű Demszky Gábor, volt főpolgármester pedig valahol Németországban ír könyvet, Budapest fantasztikus fejlődéséről.

Már itt felsorolhatnánk azok nevét, akik ujjongva fogadják majd a nagyszerű művet.

A rejtélyes esetek között tartjuk számon az alábbi tényeket és összefüggéseket. Az SZDSZ-es Székely Gábor 2006 és 2010 között egyszerre volt a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke, a BKV felügyelőbizottságának elnöke és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója. Ma az MSZP közeli NeoFM rádió tulajdonosa. Ahogy nemrégiben megjelent: Puch László közeli baráti-családi viszonyt ápolt Wéber Jánossal, Székely Gáborral, Vásárhelyi Istvánnal – aki sógora is Puch Lászlónak. (Részletek Horváth Éva, a Hagyó-ügy egyik gyanúsítottja vallomásából. Heti Válasz, 2011. október 27.)

Puch Lászlóról köztudott, hogy az MSZP pénztárnoka, így a balliberális politikai mező egyik legbefolyásosabb személyisége. Ezek után, hogyan lehetséges, hogy az alábbi jegyzőkönyvrészlet mégsem érdekel senkit?

Az itt közöltek a BKV Felügyelő Bizottságának 2009. március 30-i ülésén hangzottak el. Ezen Vitézy Dávid javasolta, hogy a BVK lépjen fel a vezetői munkaszerződések ügyében, mert ezen a területen különösen zavaros a helyzet.

„Vitézy Dávid (Fidesz): – Ha ezt ennyire le tudjuk egyszerűsíteni, én szívesen teszek ilyen határozati javaslatot.
Székely Gábor (SZDSZ) elnök: – Próbáld meg, hátha megszavazzuk. Nagy baromság lenne, de próbáljuk meg.

Vitézy: – Kérjünk egy tájékoztatót arról, finoman fogalmazok, hogy a BKV munkaszervezetében dolgozó tanácsadók és főtanácsadók díjazásának milyen elvei vannak, és ez milyen elvek alapján kerül kidolgozásra. (…)
Székely: – Azt gondolom, hogy az udvarosok fizetését és munkaszerződését is meg kellene vizsgálni. (…) Engem bizonyos titkárnők jogállása jobban érdekelne. (Derültség.) Na jó, menjünk tovább!” (Magyar Hírlap)


* * *

Neelie

Nem nagy ügy, bárkivel megeshet. Mindenki került már nehéz helyzetbe. Informálódott, tárgyalt, de képtelen volt dönteni. Mondjuk egy üzleti ügyben. Ilyenkor a magunkfajta halandó beszél egy-két üzletemberrel, konzultál jogász és közgazdász barátaival, aztán dönt. De Neelie nem ilyen. Ő egy igazi liberális, aki elfogulatlanul viszonyul mindenkihez.

Az ő életét öt csillagjós és jövendőmondó segítette, a privát életben való eligazodáshoz pedig ott voltak a vajákosok. (Neelie francia kolléganője, Edith Cresson EP-képviselő ugyancsak ezzel a módszerrel élt.) Ide tartozik még, hogy az European Voice szerint Neelie 2004-ig egy Ja-Dirk Paarlberg nevu ingatlanmágnás kastélyában bérelt irodát, aki pénzmosás és zsarolás miatt négy és fél évet töltött börtönben.

Már utaltunk rá: nincs ebben az ügyben semmi különös. Neelie-nek is vannak emberi jogai, azt csinál, amit akar. A probléma abból származik, hogy Neelie nem egy öregedő hölgy a sok közül, ugyanis Neelie Kroes, az unió médiaügyi és sajtószabadságért felelős biztosa, az Európai Bizottság holland alelnöke.

Nemrégiben a Klubrádió ügyében Arató Andrással és Bolgár Györggyel tárgyalt. Neelie Kroes már korábban közölte: nem tűri, hogy elhallgattassák! Ezért most reménykedve várjuk a csillagjósok és vajákosok ránk nézve kedvező döntését, a magyar EP-képviselőknek pedig javasoljuk a táltosok szolgáltatásainak igénybevételét.

Tóth Gy. László
politológus,
a miniszterelnök volt főtanácsadója

demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (310) Flag gondolja (36) Sport (729) Egészség (50) Történelem (17) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2778) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mondom a magamét (7501) Kultúra (6) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (702) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Autómánia (61) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>